Regeringen går åt helt fel håll i jobbfrågan

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Regeringen går åt helt fel håll i jobbfrågan - I ett läge när Sverige behöver göra det enklare att få många människor i arbete, går regeringen åt motsatt håll. Det menar Carola Lemne, vd för Svenskt Näringsliv - som samtidigt hävdar att Sveriges stora flyktingmottagande är en "fantastisk möjlighet".

Den omfattande invandringen ger Sverige en unik position i Europa, med en arbetskraft som växer istället för att minska. Rätt utnyttjat kan det vara mycket goda nyheter för den svenska ekonomin och landets företag, menar Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne.

- Det här är en fantastisk möjlighet - om de bara kommer ut i jobb, sade hon när hon gästade SvD:s tält i Almedalen på måndagen.

Som brukligt är det just jobbinitiativen som står som spön i backen under Almedalsveckan. Under måndagen passade exempelvis Centerpartiet på att göra ett utspel om hur lägre ingångslöner kan skapa upp till 80000 nya jobb som en av måndagens stora samtalsämnen.

Svenskt Näringslivs variant på samma tema lanserades i slutet av förra veckan - och då med starkt fokus på just att få invandrare i jobb. En särskild anställningsform för enkla jobb bör skapas för invandrare, enligt Carola Lemne, med lön på lärlingsnivå istället för full betalning.

- Erfarenheter från andra länder visar att om man kan halvera kostnaden att anställa någon, då blir det attraktivt, sade Carola Lemne.

I praktiken handlar det om att både sänka lön och arbetsgivaravgift, i Svenskt Näringslivs förslag. Lönenivån bör ligga på 75 procent av normal ingångslön, enligt Lemne, som påpekar att medlemmarna i Svenskt Näringsliv är redo att börja anställa om den typen av reform blir verklighet - under förutsättning att anställningsformen även undantas från Lagen om anställningsskydd, LAS, och att reglerna för jobben är enkla och tydliga.

- Vi har frågat våra medlemmar vad de vill ha och detta är precis vad som behövs. Mindre krångel och halverade kostnader, sade hon.

Liksom många aktörer i debatten, lyfter hon vikten av att det är "enkla jobb" som skapas, där inte behovet av hög utbildning är lika högt som på arbetsmarknaden i övrigt.

- Det handlar om jobb som gör livet enklare för privatpersoner eller på arbetsplatser. Man behöver till exempel inte ha sjuksköterskelegitimation för att köra en säng ner till vaktmästaren på ett sjukhus, sade hon, och fortsatte:

- Men den stora grejen med detta är att det blir riktiga jobb och inte hittepå-jobb. Det gör att man har mycket större chans att lyckas med reformen.

Och det är något som den sittande regeringen inte har gjort i sina reformer, enligt Carola Lemne. I ett läge när Sverige behöver göra det har man istället genomfört förändringar som gjort det svårare för företag att anställa, menar hon.

- Regeringen går åt helt fel håll i jobbfrågan. Man har höjt skatten på att jobba och höjt arbetsgivaravgiften för unga. Man kan diskutera hur effektiva tidigare regerings reformer var, men detta är helt fel väg.

Samtidigt finns en risk att den typen av anställningsformer som ni föreslår missbrukas. Hur ska man se till att inte det sker?

- Som vanligt, genom arbetsmarknadens parter och myndigheter. Missbruk ska självklart klämmas till, våra medlemmar blir förbannade på oseriösa aktörer som missbrukar den här typen av initiativ. Men ska man få klös i en reform, måste det vara enkelt.

Källa - 2016-07-04 17:49

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+