Regeringen ljuger om flyktingkrisen, igen

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Regeringen ljuger om flyktingkrisen, igen Senaste nytt om flyktingkrisen

Regeringen ljuger om flyktingkrisen, igen - Fanns det något som regeringen kunde ha gjort annorlunda under flyktingkrisen 2015? Svaret är ja. Både Riksrevisionen och utredaren Gudrun Antemar har i sina utredningar konstaterat samma sak: regeringen agerade inte på information de fick från Migrationsverket om att trycket på Sverige ökade mer än befarat. I slutet av juli var mottagandet mycket större än till och med det övre scenariot i Migrationsverkets juliprognos. Där och då hade en ansvarsfull regering agerat. Ändå dröjde det till den 12 november innan gränskontroller infördes. Det dröjde till den 17 november innan ID-krav på färjor infördes.

Det här är en text från SvD Ledare. Ledarredaktionen är partipolitiskt oavhängig med beteckningen obunden moderat.

Om regeringen hade agerat i tid hade inte 163 000 människor kommit till Sverige, från säkra länder de passerade på vägen. Varför i hela fridens namn väntade regeringen så länge?

Statsminister Stefan Löfven stod på Medborgarplatsen: "Vi ska aldrig bygga murar för att skilja människor från människor. Mitt Europa tar emot människor som flyr från krig. Mitt Europa bygger inte murar. " Det var den 6 september 2015 och parollen var "Refugees welcome". Då visste hans regering att migrationen till Sverige var ohållbar.

Men man låtsades inte om det utåt. Löfven ville hellre sjunga med änglarna. En vecka senare, i regeringsförklaringen 15 september, nämnde man inte med ett ord något om en ansträngd situation eller behov av särskilda åtgärder på grund av det stora antal människor som hade börjat komma till Sverige. Och i budgetpropositionen, som kom senare under hösten då situationen blivit ännu mer akut, utgick man fortfarande från juliprognosen. Juliprognosen som man alltså visste var felaktig. I realiteten påstod man således att migrationen minskade, eftersom det var vad juliprognosen visade, samtidigt som den största migrationen till Sverige i landets historia pågick.

I måndags var justitieminister Morgan Johansson hos konstitutionsutskottet och svarade på frågor om vad som egentligen skedde mellan juli och oktober 2015. Där förnekade han att regeringen kunde ha gjort något som helst för att förhindra situationen som uppstod. Det är bara det senaste i raden av försök av regeringen att skylla ifrån sig och två sina händer, som SvD har visat i flera tidigare artiklar (13/3 -17, 20/3 -17, 27/4 -17). I mars 2017 stod Anders Ygeman, då fortfarande inrikesminister, i riksdagen och påstod att regeringen inte hade fått någon information om att "flyktingtillströmningen till Sverige skulle påverkas. " Hans tidigare statssekreterare Ann Linde, numera handelsminister, som ledde regeringens krishantering, hävdade samtidigt att "vi agerade när vi skulle agera" (AB 17/3 -17). I april 2016 hävdade Stefan Löfven, i en utfrågning hos konstitutionsutskottet, att regeringen inte hade haft anledning att tvivla på juliprognosen.

Men utredningarna som har gjorts visar entydigt på samma sak: regeringen fick tidigt information om att något extraordinärt höll på att ske. Verkningsfulla åtgärder, som gränskontroller, var uppe på dagordningen redan i mitten av september. Det visar protokoll från möten mellan statssekreterare. Men regeringen väntade. Och väntade. Och nu lever vi med konsekvenserna.

Stefan Löfven, Ann Linde, Anders Ygeman och Morgan Johansson driver alla samma linje. Det är svårt att dra någon annan slutsats än att de ljuger.

Opinionsläget var ogynnsamt för att hantera flyktingkrisen. Därför valde Stefan Löfven att stå på Medborgarplatsen med "Refugees welcome" hellre än att ta ansvar. Och nu har samma regering mage att låtsas som att de står för ordning och reda i migrationspolitiken. Kanske lyckas de lura sig själva, men knappast svenska folket.

Vd, chefredaktör och ansvarig utgivare: Fredric Karén

Politisk chefredaktör: Tove Lifvendahl

Redaktionschef och stf ansvarig utgivare: Maria Rimpi

Chef SvD Nyheter: Maria Sundén Jelmini

Chef SvD Näringsliv: Daniel Kederstedt

Chef SvD Kultur: Lisa Irenius

Postadress Svenska Dagbladet, 105 17 Stockholm

Besök Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Organisationsnummer 902004-3619

Telefon Kundväxel +46 8 618 02 20

Telefon Växel +46 8 13 50 00

Källa - 2018-04-25 06:30

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+