Regeringen satsar på lärarutbildningen i Lund

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Regeringen satsar på lärarutbildningen i Lund - Det blir fjorton miljoner kronor extra per år till lärarutbildningen i Lund. Beskedet var en trevlig överraskning för Torbjörn von Schantz, som inte hade trott på några större ökningar i finansieringen av universitet och högskolor i nästa års budget.

- Vi har ju ändrat lite i lärarutbildningen, och det har funnits oro att den inte skulle gå ihop ekonomiskt, säger Torbjörn von Schantz.

Lunds universitet och Högskolan i Kristianstad hade sedan 2011 en gemensam lärarutbildning som bedrevs vid Campus Helsingborg. Samarbetet gick dock trögt på grund av administrativa problem och sprack slutgiltigt i somras.

Därefter beslutade Lunds universitet att fortsätta driva utbildningen på egen hand och successivt flytta den till Lund. Det är till denna utbildning regeringen nu utlovar extra finansiering.

I budgetpropositionen utlovas en ökning av anslagen till universitet och högskolor med 390 miljoner kronor nästa år. Basanslaget till forskning kommer att ökas med 1,3 miljarder kronor under åren 2018-2020.

- Jag är imponerad över hur mycket de satsar på högskolorna i detta budgetläge, med krav på bland annat ökade försvarsutgifter och kostnader för oväntat stark flyktinginvandring. Men vad det konkret kommer att betyda för Lunds del, det vet vi ännu inte.

Förutom pengarna till lärarutbildningen i Lund är det dock framför allt en satsning på forsking. Du hade väl framför allt velat ha mer pengar till grundutbildningen?

- Ja, men det kommer uppenbarligen inte. Utbildningsutskottet var på besök här i går i samband med universitetsstyrelsens möte, och jag frågade dem hur de ser på att satsa på forskningen utan att satsa på grundutbildningen, men jag fick inget svar på det.

När det gäller grundutbildningen ser Lunds universitet i år ut att få ett underskott på 90 miljoner kronor. Detta framför allt på grund av så kallad överproduktion - universitetet utbildar helt enkelt fler studenter än det statliga anslaget räcker till.

Ni har redan minskat antagningen till enskilda kurser för att få ner överproduktionen, men det räcker uppenbarligen inte. Måste ni dra ner antagningen ytterligare?

- Jag vet inte. Vi försöker komma åt detta, men vi har fortfarande en överproduktion på fem procent. Ambitionen är så klart att få ner den siffran.

Källa - 2016-09-20 19:00

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+