Regimkritiker Gör inte affärer med Kina

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Regimkritiker Gör inte affärer med Kina - Sluta göra affärer med Kina så länge landet bryter mot mänskliga rättigheter. Det kräver kinesiska regimkritiker på plats i Visby.

Den kinesiska ambassaden och handelskammaren gör en storsatsning under Almedalsveckan i Visby för att förmå svenska företag att öka sina investeringar i Kina.

I en intervju med SvD tonar ambassadören Gui Congyou ner kritiken mot landet.

Men utanför de lokaler där det officiella Kina håller sina möten stor utövare av den förföljda Falun Gong-rörelsen i en tyst protest.

En av deltagarna är läkaren Benjamin Kong, som i dag är flykting och boende i Södertälje.

Han berättar att han 2001 hamnade i ett kinesiskt arbetsläger som straff för att han utövar Falun Gong. Han tvingades arbeta med tillverkning av ätpinnar, sådana som man får på restaurangerna.

- Det var ett slavläger. Jag hade en jättelik hög med pinnar framför mig som skulle packas in, och fick inte lägga mig innan jag var klar. Det spelade ingen roll om det var över midnatt, jag måste ändå fortsätta arbeta.

Benjamin Kong berättar om vanligt förekommande tortyr och misshandel, bland annat om hur han blev slagen medvetslös och sedan själv fick bekosta läkarkostnaderna, när han hamnade på sjukhus.

SvD har inte kunnat verifiera just Benjamin Kongs berättelse, men den stämmer väl överens med andra liknande berättelser från Kina.

Manyan Ng, som styrelsemedlem i organisationen International society for human rights, vill att Sverige avvecklar sina affärsrelationer med Kina så länge landet bryter mot mänskliga rättigheter.

Han köper inte resonemanget att det är bättre att stanna kvar i Kina och där ställa tuffa krav på respekt för mänskliga rättigheter.

- Om du ser hur det var innan Kina öppnades för affärer för 30 år sedan, så förekom förtryck. Det försvann inte, det ändrade bara karaktär och blev mer i det fördolda. Det har inte blivit bättre i Kina på grund av den internationella handeln.

Men du har också en ekonomisk aspekt. Hur ska du få svenska storföretag att tacka nej till den kinesiska mångmiljardmarknaden?

- Jag tror det handlar om att de inte bara kan se till de kortsiktiga vinsterna utan också till den långsiktiga risken. Kinas mål är världsherravälde. Är det verkligen värt priset risken är att vi en dag domineras av diktaturen Kina?

Men han säger att så länge storföretagen är kvar i Kina måste de ställa mycket tuffare krav på sina lokala samarbetspartners.

- Det går att koppla affären till mänskliga rättigheter. Till exempel ska det stå i kontraktet att det i tillverkningen inte får förekomma straffarbetare och att partnern inte på något annat sätt är inblandad i brott mot mänskliga rättigheter.

Tf

Källa - 2019-07-05 19:03

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+