Regionen riskerar att sprida mer terrorism

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Regionen riskerar att sprida mer terrorism - AMMAN. Sveriges statsminister Stefan Löfven varnar under sitt besök i Jordanien för att hela regionen går mot en katastrof om man inte får stopp på Syrienkriget.

- Vi ser bara förödelse. Här måste vi få en diskussion om det gemensamma intresset av att få ordning på region som annars riskerar att sprida ännu mer terrorism, säger Löfven.

Sverige statsminister Stefan Löfven är orolig för utvecklingen i Mellanöstern.

Han landade tidigare i dag i Jordaniens huvudstad Amman för överläggning med landet premiärminister Hani Mulki och FN-personal om Syrienkrisen. I en intervju med Expressen och TT varnar han för katastrofala följder om inte kriget i Syrien stoppas.

-Historiens dom kommer att bli mycket hårt mot världssamfundet - det har pågått längre än andra världskriget. Här har säkerhetsrådet, framför allt de permanenta medlemmarna, och de två viktiga regionala spelarna Iran och Saudiarabien stort ansvar. De är skyldiga att hitta en politisk lösning på detta. Nu hör jag Assad säga att det finns en lösning på marken och det låter som en militärlösning. Men, frågan är vad blir det kvar av landet Syrien? Vi ser bara förödelse, säger Löfven.

Löfven tror att enda lösningen för kriget i Syrien är politisk. Han påpekar att det redan finns en FN-resolution för att få slut på kriget.

-Här måste vi få en diskussion om det gemensamma intresset av att få ordning på region som annars riskerar att sprida ännu mer terrorism. Det här är ett gemensamt intresse för hela världen, säger Löfven.


"Stora behov av stöd"

I mötet med Jordaniens premiärminister Hani Mulki har både kriget i Syrien och Sveriges insatser för flyktingarna i landet diskuterats. Löfven och Mulki har samma åsikt om att endast en politisk lösning kan sätta stopp för kriget i Syrien.

Löfven understryker att Jordanien redan är ett hårt utsatt land. Jordanien tog först emot de första palestinska flyktingarna, sedan irakiska flyktingar och nu syriska. Från Syrien har fler än 650 000 flyktingar tagit sig till Jordanien och bor i flyktingläger och i olika städer.

Landets premiärminister har frågat Löfven om stöd - framför allt ekonomiskt - för att klara den svåra situationen.

-Det finns stora behov av stöd till utbildning till exempel. Det finns en uppgörelse mellan EU och Jordanien om ursprungsregler som kan göra att det är lätt att exportera från Jordanien till EU exempelvis. Mot det ska Jordanien se till att syriska flyktingar får jobb. Vi har sagt att vi ska titta på vad vi kan göra, säger Löfven.


Oro för långvarigt krig

Expressen har träffat syriska flyktingar i Jordanien som tolkar stöd till jobb och utbildning som signaler på att kriget är långvarigt.

Stefan Löfven varnar för att det kan bli värre om man inte få stopp på kriget. Han understryker att om kriget tillåts att fortsätta har vi en katastrof framför oss. Därför tror han att det största ansvaret ligger på stormakterna USA och Ryssland - men även på regionala makter som Iran och Saudiarabien.

-Vi tar emot flyktingar, vi ger bistånd, utvecklingssamarbete, vi är en av de största givarna, vi deltar naturligtvis i koalitionen mot terrorism - och det ska vi göra för att det viktigt, men de som kan knäcka det här är USA, Ryssland, Iran, Saudiarabien och alla de permanenta säkerhetsrådets medlemmar, säger Löfven.

Källa - 2016-08-14 21:23

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+