Riksdagen har rekordmånga partier kan bli fler utbrytare

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Riksdagen har rekordmånga partier kan bli fler utbrytare - Sedan två sverigedemokrater hoppat av till det radikalare utbrytarpartiet Alternativ för Sverige har Sveriges riksdag för första gången nio partier. Partiledaren Gustav Kasselstrand uppger att han för samtal med ytterligare riksdagsledamöter.

Strax innan påskhelgen meddelade riksdagsledamoten Jeff Ahl att han lämnar Sverigedemokraterna för Alternativ för Sverige (AfS). Någon veckan tidigare gjorde Olle Felten samma resa - konsekvensen är att Sverige nu har rekordmånga partier representerade i riksdagen.

Torbjörn Bergman, professor i statsvetenskap vid Umeå universitet, påpekar att det händer att ledamöter byter parti under en mandatperiod men att det är ovanligt. Förutom de två avhoppen till AfS har ytterligare fyra sverigedemokrater blivit politiska vildar under mandatperioden - totalt sex ledamöter.

- Det är inte helt ovanligt att de andra partierna får någon vilde som vill protestera men nog är det ett nytt rekord, säger Torbjörn Bergman.

Gudrun Schyman lämnade Vänsterpartiet 2004 för att bli politisk vilde. Under tiden fram till valet 2006 satt hon kvar i riksdagen samtidigt som hon startade upp Feministiskt initiativ. Men att två ledamöter gått till ett nybildat parti är unikt.

Men antalet partier kan sjunka drastiskt efter valet - från nio till fem. I den senaste väljarbarometern från SvD/Sifo ligger KD med sina 3 procent statistiskt säkerställt under riksdagsspärren, medan varken MP (3,8 procent) eller L (4,4 procent) ligger signifikant över den. AfS syns överhuvud taget inte i opinionsmätningarna, och deras möjlighet att av egen kraft komma in i riksdagen i valet bedöms av statsvetare som mycket liten.

Antalet partier i riksdagen får bland annat stor inverkan på möjligheterna att bilda regering.

- När det blir fler partier tar det ofta längre tid att bilda regering och det blir ofta svårare att hålla ihop den, det ser vi i hela Europa, säger Torbjörn Bergman.

Alternativ för Sverige lanserades tidigare i år. Partiledaren Gustav Kasselstrand var tidigare ordförande för SD:s ungdomsförbund men uteslöts 2015 på grund av "extremistkopplingar".

- Man kan beskriva det här som ett högerradikalt parti, säger Ann-Cathrine Jungar, lektor i statsvetenskap vid Södertörns högskola.

Hon säger att det är ett konservativt parti med auktoritära värderingar som vurmar för frågor som lag och rätt och nationalism. De är också starkt kritiska mot det politiska etablissemanget.

- Men den viktigaste frågan är invandringspolitiken. De är lite mer extrema än Sverigedemokraterna. Man pratar inte så mycket om integrationspolitik för man vill snarare skicka tillbaka allihopa, man vill ha en återremitteringspolitik, säger hon.

Ann-Cathrine Jungar tror att AfS har möjligheter att locka över besvikna SD-väljare men hon tror inte att det rör sig om särskilt många röster.

- Jag har svårt att se att de ska kunna komma över fyra procent och ta mandat i riksdagen, säger hon.

Torbjörn Bergman säger att AfS rent formellt inte är något riksdagsparti eftersom de inte får bilda en riksdagsgrupp. Det innebär att de inte har rätt till partistöd eller utskottsplatser. Däremot kan de sitta kvar i de utskott de sitter i, rösta, lägga motioner och ställa interpellationer.

- De kan fortsätta som individuella ledamöter och de kan driva politik ihop som en grupp av individer.

Gustav Kasselstrand säger att hans riksdagsledamöter bland annat kommer at driva partiets profilfråga invandringspolitik - eller återvandringspolitik, som han kallar det. AfS vill lägga ner Migrationsverket och i stället bilda ett "Återvandringsverk". De vill också ompröva alla uppehållstillstånd som delats ut sedan år 2000.

- I dagsläget finns det hundratusentals människor som har kommit hit på illegal grund, begått brott eller år efter år legat samhället till last. Då är vi öppna för att riva upp deras medborgarskap eller deras uppehållstillstånd och skicka tillbaka dem, säger han.

Vad bygger du uppgifterna om hundratusentals personer på?

- Det är min bedömning i dagsläget, vi kommer att återkomma med exakta förslag.

Gustav Kasselstrand uppger att han även för även samtal med ytterligare riksdagsledamöter om avhopp till AfS, men han vill inte säga från vilka partier.

- Från Sverigedemokraterna kanske men även från andra partier, vem vet. Mer än så tänker jag inte kommentera.

Jeff Ahl och Olle Felten har röstats in av sverigedemokratiska väljare. Ser du några demokratiska problem med att de nu representerar er?

- Nej, det gör jag inte. Patrick Reslow hoppade över från Moderaterna till Sverigedemokraterna och då ansåg SD att det var helt i sin ordning.

Det nya partiet Alternativ för Sverige registrerades i februari/mars i år.

Partiet kommer inte ställa upp i kommun eller landstingval utan endast riksdagen.

Partiet vill bland annat se ett omedelbart asylstopp och en aktiv återvandringspolitik. En ny myndighet, Återvandringsverket, ska bildas.

• Samtliga uppehållstillstånd som delats ut sedan år 2000 ska omprövas.

• Samtliga kriminella utlänningar ska utvisas per automatik.

• Det svenska biståndet ska helt avskaffas.

Källa: Alternativ för Sveriges hemsida

Källa - 2018-04-02 19:40

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+