Riskfyllt drömavtal om Syrien

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Riskfyllt drömavtal om Syrien Senaste nytt om flyktingkrisen

Riskfyllt drömavtal om Syrien - GENÈVE Ett drömavtal på pappret. Vapnen tystnar i hela Syrien, humanitär hjälp når civila och USA och Ryssland slår tillsammans ut Islamiska staten. Men skeptikerna frustar då verkligheten på slagfältet kan omkullkasta allt.

Ett avtal är ändå välkommet - alternativet är mer blodspillan.

USA:s utrikesminister John Kerry var utmattad när han efter tretton timmars maratonsamtal dök upp tillsammans med ryske utrikesministern Sergej Lavrov natten till lördagen. Platsen var ett lyxhotell i Genève och den varma sensommarnatten var sammetslen. Blodbadet och brutaliteterna i Aleppo verkade ligga ljusår därifrån.

Så vecklade de ut sin ambitiösa plan för att få slut på fem års krig som dödat upp emot 500 000 människor och lett till den största flyktingkrisen i modern tid:

Det är rena drömplanen som snickrats ihop av Kerry och Lavrov under tuffa diplomatiska förhandlingar. Lägg ner vapnen, skicka in hjälpen och krossa jihadisterna. Det låter alltför bra för att vara sant.

Den första veckan blir avgörande. Kommer vapnen verkligen att tystna? Menar Assad allvar med att stoppa sina attacker? Är andra aktörer med inflytande i kriget med på noterna, som Saudiarabien, Turkiet, Iran och kurderna?

Även om Kerry och Lavrov nu verkar rörande överens i Genève är konflikten i Syrien så tilltrasslad att den delvis är utom deras kontroll på slagfältet. Det finns hundratals stridande grupper och undergrupper som är snudd på omöjliga att kontrollera. Islamiska staten och Jabhat Fateh al-Sham lär inte heller ligga på latsidan den närmaste veckan, och kan provocera fram mer våld.

Risken är att det blir som i februari då ett vapenstillestånd höll några dagar innan det krackelerade. Då är man tillbaka på ruta ett. Dessutom spekuleras det att veckans vapenstillestånd snarast kommer att användas till omgrupperingar av syriska armén för komma igen med dråpslag mot rebellerna.

Men lördagens nya avtal mellan USA och Ryssland är trots allt ett myrsteg framåt i det syriska infernot. Det är smart att vapenstilleståndet inleds på måndag som sammanfaller med den muslimska högtiden eid al-adha, då det sker en naturlig nedgång i striderna. Och kan avtalet bidra till att våldet minskar och livsavgörande hjälpsändningar når lidande och döende är det ett framsteg att hylla.

Men att det leder till varaktig vapenvila som lägger grunden till nya fredssamtal är mindre säkert. Att avtalet är början på slutet för Islamiska staten verkar också långsökt. Att detta ska leda till IS utplåning och snar fred i Syrien är ungefär lika troligt som att himlen faller ner.

Det brådskade dock med ett avtal då Aleppo står i lågor och det amerikanska presidentvalet snart stjäl all energi och uppmärksamhet. Det lyckades i alla fall Kerry och Lavrov åstadkomma denna ljumma lördagsnatt i Genève. På måndag följer verkligheten på slagfältet

USAs utrikesminister John Kerry och hans ryske kollega Sergej Lavrov har legat i intensiva diplomatiska förhandlingar om Syrien sedan slutet av augusti. Vid fyra olika tillfällen har de träffats för att mangla fram ett banbrytande avtal.

Det mest uppseendeväckande i lördagens avtal är den gemensamma bas som USA och Ryssland vill upprätta för att krossa Islamiska staten och al-Qaida. Båda står på FN:s lista över terrorgrupper. Det finns dock viss skepsis kring denna plötsliga vänskap mellan de militära stormakterna som flera gånger gått på kollisionskurs om Syrien.

Det tog också timmar för John Kerry att få klartecken från Washington om avtalet. Det dröjde så länge att Sergej Lavrov stolpade ut till väntande reportrar med en hög pizzor och orden "detta är från amerikanska delegationen". Två minuter senare var han tillbaka med två flaskor vodka, "från ryska delegationen". Då förstod man att avtalet var i faggorna.

Källa - 2016-09-10 17:03

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+