RMVs bedömningar av ålder har svängt i flera fall

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

RMVs bedömningar av ålder har svängt i flera fall - RMV har svängt om åldern på asylsökande i nästan hälften av de fall, 11 av 24, där så kallade second opinion-utlåtanden lett till en ny granskning. Det visar myndighetens egna uppgifter som SvD tagit del av.

SvD har tidigare berättat om så kallade second opinion-bedömningar på Rättsmedicinalverkets (RMV) åldersbedömningar av asylsökande.

Tyska forskare, vars studier utgör en viktig grund till RMV:s metod för åldersbedömning, har granskat myndighetens eget bildmaterial i ett antal fall. Av 137 fall, där RMV bedömt den asylsökandes knä som färdigväxt, gjorde tyskarna en annan bedömning i 75 fall och fann att asylsökandes knä inte vuxit färdigt.

Det har hittills inte varit känt i hur många fall RMV faktiskt har ändrat sin tidigare bedömning efter en second opinion.

Men nu har SvD fått fram siffror som visar att myndigheten hittills svängt om ålder i nästan hälften, 11 av 24, av de ärenden som granskats.

- Vi beslutade att omgranska second opinion-ärenden, då har de gått till våra sakkunniga i radiologi. Om de har kommit fram till en annan slutsats än den som våra ursprungliga bedömare gjort så har vi valt att ändra utlåtandet i enlighet med de sakkunnigas bedömning, säger Carl Johan Wingren, docent och specialistläkare i rättsmedicin.

Enligt uppgifter till SvD har en del av dessa ärenden skickats in till myndigheten av gode män och ombud till asylsökande. I en del fall har Migrationsverket begärt in ett yttrande efter föreläggande från migrationsdomstolen.

Carl Johan Wingren anser att man inte kan dra några generella slutsatser av de nya siffrorna eftersom de fall som fått en second opinion inte är slumpmässigt utvalda.

- Vi vet inte av vilken anledning ärenden blivit föremål för second opinion. Man kan med stor sannolikhet säga att de inte är slumpmässigt utvalda, utan det är någonting som har gjort att de gått vidare till second opinion.

Era sakkunniga har granskat ert eget material och kommit fram till att ni bedömt fel i hälften av second opinion-fallen. Är inte det anmärkningsvärt?

- I dessa bedömningar finns det inget facit. Våra sakkunniga omgranskar och det är deras bedömning som får gälla. Att det inte är anmärkningsvärt handlar om att vi inte vet vilken grupp det är som fått genomgå second opinion, därför säger siffran ingenting om medicinska åldersbedömningar i stort, säger Carl Johan Wingren och hänvisar till RMV:s kvalitetsgranskning som presenterades i januari 2018.

Syftet med den granskningen var att undersöka hur säker radiologernas bedömning av knäts mognadsgrad, en viktig beståndsdel av åldersbedömningen, är.

Cirka 200 ärenden där knäleden hade bedömts vara mogen hade granskats och i nästan 90 procent av fallen rådde samstämmighet mellan radiologerna, alltså röntgenläkare, som bedömt knäbilderna och de sakkunniga som granskat dem.

- Den granskningen är gjord genom att vi gjort ett slumpmässigt urval av de som genomgått medicinska åldersbedömningar, säger Carl Johan Wingren som anser att den rapporten är tillförlitlig.

SvD har rapporterat om kritiken mot Socialstyrelsens rapport, som legat till grund för metodval för åldersbedömningar. Men även RMV:s granskning, som Carl Johan Wingren hänvisar till, ifrågasätts från flera håll.

Tre professorer i rättsmedicin har i en debattartikel i Dagens Medicin skrivit att den aktuella granskningen inte utesluter systematiska fel i bedömningarna.

Även två professorer i statistik har riktat kritik mot kvalitetsgranskningen. De har gått igenom myndighetens beräkningar och hävdar att de inte säger någonting om eventuella systematiska felaktigheter i bedömningarna.

- När man gör den typen av bedömningar är det viktigt att man får samma svar varje gång, även om olika personer tittar på bilderna. Men om de systematiskt gör fel spelar det ingen roll om de är överens. RMV:s kvalitetsgranskning är inte upplagd på ett bra sätt. Den svarar inte om man gör rätt, säger Johan Bring som är professor i statistik.

Han är inte förvånad över att RMV ändrat sin bedömning i 46 procent av de hittills omgranskade fall.

- Det är definitivt ett signaltecken på att detta inte är så tillförlitligt som RMV vill ge sken av. De måste ta det på allvar, säger han.

De medicinska åldersbedömningarna är frivilliga och innebär att man går igenom två undersökningar.

Den ena är en röntgenundersökning av visdomständerna, den andra en magnetkameraundersökning av knäleden. Dessa utförs av leverantörer som Rättsmedicinalverket upphandlat.

Efter undersökningarna gör en rättsläkare ett rättsmedicinskt utlåtande om vilken ålder den asylsökande har. Det görs med tre olika standardsvar:

• Att resultatet "talar för att den undersökta är 18 år eller äldre".

• Att resultatet "möjligen talar för att den undersökta är 18 år eller äldre".

Utlåtandet blir sedan en del i den stödbevisning som Migrationsverket använder sig av i beslut om uppehållstillstånd.

Källa - 2018-03-29 18:06

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+