Ryssland vägrar ta ansvar för flyktingar

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Ryssland vägrar ta ansvar för flyktingar Senaste nytt om flyktingkrisen

Ryssland vägrar ta ansvar för flyktingar - Ryssland tänker inte ta något ansvar för de människor som flytt krig och kriser i Mellanöstern och Nordafrika, och tänker inte heller bekosta återuppbyggnaden av krigshärjade Syrien.

Det ska väst- och gulfländer som enligt Ryssland bär ansvar för katastrofläget göra, hälsar ryska utrikesministeriet.

På torsdagen inleds ett nytt fredsmöte om Syrien där representanter för oppositionen och den syriska regimen i alla fall i teorin ska förhandla om en fredlig lösning på kriget där. I själva verket är förväntningarna mycket lågt ställda.

Men det finns också andra frågor att avhandla, inte minst hur man kan hantera alla de människor som fördrivits och den oerhörda förstörelsen.

Ryssland gör nu tydligt att man inte har några planer att hjälpa till med någon av dessa, eller med flyktingar från andra delar av Mellanöstern och Nordafrika. Ryska utrikesministern Sergej Lavrov träffade i går FN:s flyktingchef Filippo Grandi.


Ryssland: Västs ansvar

Ryska utrikesministeriet säger efter mötet att tanken om ett delat ansvar för flyktingarnas öde i själva verket är ett "kontraproduktivt" försök att "lägga bördan på någon annan".

"Ansvaret för att hjälpa flyktingar och fördrivna individer bör axlas av dem som gett upphov till destabilisering i stora områden i Mellanöstern och Nordafrika, genom att lägga sig i suveräna staters interna angelägenheter", heter det i uttalandet enligt statliga nyhetsbyrån Tass.

"Konflikter provocerade utifrån har blivit en allvarlig orsak till storskalig fördrivning av människor i världen".


Stöder al-Assad

Frågan om hur Syrien ska byggas upp på nytt efter år av förödande krig väntas vara en av de centrala frågorna vid de FN-stödda samtal mellan Syriens regering och rebellerna som nu inleds i Genève. Förväntningarna på framsteg i fredsförhandlingar är mycket små, vilket har riktat större ljus på andra frågor, som återbyggnad.

Ryssland är jämte Iran den syriska regeringens absolut viktigaste allierade i kriget mot rebeller, både politiskt och militärt. Det ryska flygvapnet har spelat en mycket stor roll för att ge president Bashar al-Assad övertaget militärt. Flera städer som Aleppo är svårt sargade av flygräder.

Trots detta är Ryssland mycket ovilligt att ta på sig något ekonomiskt ansvar för förstörelsen, avskräckt inte minst av USA:s förödande krig i Irak.


Ryssland "har sönder allting"

Förra veckan sade Rysslands biträdande utrikesminister Michail Bogdanov till diplomater i Moskva att notan kommer att hamna på tiotusentals miljarder dollar, och man från Ryssland kan vänta sig "ingenting".

Men länder i Europa och i länder på Arabiska halvön, som framhåller att Rysslands ansvar för förstörelsen i själva verket är stort, tänker bara bidra om Ryssland får till ett fredsavtal som kan leda till en ny politisk framtid för Syrien, uppger diplomater för The Financial Times.

- De (Ryssland) går in, rör till alltihop, har sönder allting och vill sedan att alla andra ska betala, säger en europeisk diplomat till tidningen.

Källa - 2017-02-23 16:35

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+