S bör vara motpol till högerns negativa retorik

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

S bör vara motpol till högerns negativa retorik - Om mindre än sju månader är det val och debatten har allt mer präglats av högersidans hårdföra retorik och alarmistiska samhällssyn. Men än finns tid att vända diskussionen. Socialdemokraterna kan få valet att handla om något positivt - om jämlikhetsskapande frihetsreformer, skriver Lina Stenberg, tankesmedjan Tiden.

Den 9 september blir på många sätt en historisk dag. Det är inte bara två block och ett vågmästarparti som slåss om makten. Höstens val ser ut att kunna bli en total uppluckring av blockpolitiken.

Det här är en argumenterande text med syfte att påverka. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Och kanske är det den här ideologiska och partipolitiska oredan som gör att de valfrågor som styr debatten har en så negativ och hårdför botten. Politikerna är emot saker, inte för, och detta kommer allra tydligast fram på högerkanten.

"Vad kostar flyktingar?" är en fråga som fram till i dag avfärdats som hjärtlös. Men Moderaternas Elisabeth Svantesson menar nu att vi tagit emot fler invandrare än vi har råd med och att lönsamhet ska gå före humanitet. En retorik och politisk riktning som redan varit Sverigedemokraterna i flera år, blir nu rumsren.

Moderaterna är inte bara emot den gängse migrationspolitiken. De är även emot förortsgäng, papperslösa, skatter, tiggeri, bidrag och byråkrati. Det Moderaterna inte är emot är de för med en tydlig stränghet. Det ska finnas fler poliser, särskilt i landets förorter, straff ska bli fler och de ska skärpas. Men också arbetsmarknaden ska tuffas till. De vill se fler enkla jobb till låga löner och uppluckrade villkor, lägre a-kassa och sänkt sjukförsäkring.

Moderaterna vill helt enkelt tillbaka till sina åtta år vid makten 2006-2014, men utan Reinfeldts mjuka approach. Ulf Kristersson version är betydligt mer hårdför och längre ut åt höger. Vissa ska förtjäna bättre liv än andra - bara de inte är samhället till last.

Dessvärre är det inte bara Moderaterna som öppnat upp valrörelsen med diskussioner om straffskalor och blåljuspersonal. "Otrygghet" har fått ett ovanligt stort fokus.

Det intressanta är att frågan om otrygghet och strängare straff i normalfall uppstår i krissituationer, särskilt i lågkonjunkturer. Men just nu har vi goda tider, ekonomin går bra och förutsättningarna finns att investera i förbättringar.

Om högern vill fokusera på försämringar inom välfärd och arbetsmarknad så kan vänstern istället prata om de möjligheter till förbättringar som finns. Partierna skulle lika gärna utmana varandra i politiska förslag för jämlikhet istället för att försöka klå varandra i vem som vill finansiera flest poliser.

Rädsla får folk att engagera sig, och det är säkerligen det som styr Moderaternas hårdföra linje. Men glädje, engagemang och framtidstro får igång människor ännu mer och ger dem dessutom kraft och en känsla av samhörighet.

Tankesmedjan Tiden tog för ett par månader sedan fram rapporten "Reformer är möjliga". Tre olika jämlikhetsskapande välfärdsreformer presenteras däri: gratis tandvård, avgiftsfri förskola och höjd garantipension. Även finansieringen av dessa reformer presenteras. Och det är ingen kärnfysik - politik handlar om prioriteringar. Vill vi förbättra människors liv och vardag så är det högst möjligt.

Socialdemokratin och den breda vänstern har alltid stått på de svagas sida genom att verka för jämlikhet genom reformer. Varför inte ta chansen att visa på handlingskraften att göra just det nu under valåret?

En positiv valrörelse ger inte bara väljarna större incitament att rösta i september. Det är i grunden det socialdemokratin alltid stått för. En politik byggd på frihets- och jämlikhetsreformer.

Lina Stenberg
kommunikationschef på Tankesmedjan Tiden

Källa - 2018-02-15 19:30

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+