S kompromiss om asylpolitik ser ut att få stöd

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

S kompromiss om asylpolitik ser ut att få stöd - Migrationsminister Morgan Johansson upprepar det som statsminister Stefan Löfven och utrikesminister Margot Wallström redan sagt i sina tal tidigare under dagen.

- Det är inte möjligt för Sverige att ha en väsentligt mer generös flyktingpolitik än övriga EU. Då är risken överhängande att vi hamnar i 2015 års situation igen, säger han när S-kongressen börjar att debattera migrationspolitiken.

- Vi kan helt enkelt inte lova att Sverige 2019 ensidigt ska återställa alla regler, så som de var före den tillfälliga lagen, utan att veta hur förhållandena är då.

Inför Socialdemokraternas partikongress i Göteborg har det skrivits många motioner om migrationspolitiken. Det finns krav på att den tillfälliga, asyllagen ska upphöra när den löper ut i juli 2019, att permanenta uppehållstillstånd ska vara huvudregel och att det ska bli lättare för flyktingar att återförenas med sina familjer.

Men under debatten går ombud efter ombud upp i talarstolen och säger att de är nöjda med det kompromissförslag som nu ligger på bordet.

Där sägs att partiets principiella inställning är att permanenta uppehållstillstånd och möjlighet till familjeåterförening ökar tryggheten och främjar en bra etablering. Dessutom sägs att S i EU ska jobba "för en förbättring i dessa avseenden".

Det sägs även att Sverige ska öka antalet kvotflyktingar till Sverige, vilket är skarpare än tidigare skrivningar där det bara står att S vill öka antalet.

- Det är ett bra och ansvarsfullt kompromissförslag. Vår kongress måste landa i en politik som samlar brett stöd inte bara i vårt parti, utan också bland svenska folket. Och det måste ha förutsättningar att bli verklighet både i Sveriges riksdag och i EU, säger SSU:s ordförande Philip Botström.

Ulf Bjereld, ordförande för Tro och solidaritet, hade gärna velat gå längre, men nöjer sig ändå med kompromissen.

- Jag är glad att partistyrelsen nu lyfter fram det principiellt värdefulla i permanenta uppehållstillstånd och familjeåterförening, säger han.

Statsminister Stefan Löfven har flera gånger sagt att Sverige inte kan ha en flyktingpolitik som skiljer sig alltför mycket från övriga EU-länders. I Bryssel pågår försök att ena EU-länderna om att ta gemensamt ansvar för flyktingmottagandet, men motsättningarna är stora. Ingen vet var det hela slutar, men förhandlingsklimatet pekar just nu knappast mot mer generösa regler.

Partistyrelsen argumenterar för att asylmottagningen skulle ha brutit samman om inte skärpta regler hade införts efter hösten 2015. Den tillfälliga lagen ska inte vara kvar längre än nödvändigt, skriver S-ledningen i sitt yttrande över motionerna, samtidigt betonas att ingen vet hur läget är 2019. Det enda som är säkert är att S-ledningen inte vill ha tillbaka situationen från 2015.

Källa - 2017-04-09 14:49

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+