S Moderaterna måste ge tydligt besked om SD

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

S Moderaterna måste ge tydligt besked om SD - Anna Kinberg Batra tycks oförmögen att ge tydliga besked. Jag och många med mig ställer oss frågande till hur hon ser på regeringsfrågan efter valet 2018. Vårt löfte står kvar - vi kommer aldrig att samarbeta med eller göra oss beroende av SD. Nu är det hög tid också för M att ge besked, skriver Tomas Eneroth (S).

När riksdagen öppnar i morgon är det också halvtid i mandatperioden. För två år sedan tillträdde den social­demokratiskt ledda regeringen och lade om kursen i svensk politik - från ett ensidigt fokus på skattesänkningar och därmed nedskärningar, till investeringar i ett gemensamt samhällsbygge. Vi har påbörjat ett samhällsbygge med investeringar om 60 miljarder kronor för att skapa fler jobb, en bättre skola och minskade klyftor. Och politiken ger resultat - arbetslösheten minskar, tillväxten är stark och det byggs fler nya bostäder än på tjugo år. Trots ett historiskt svårt parlamentariskt läge har vår ambition att söka breda samarbeten över block­gränserna gett resultat. Hittills under mandatperioden har vi fått till 15 blocköverskridande överenskommelser i frågor av stor vikt för Sverige, såsom det finans­politiska ramverket, energi och försvar. Genom mer samarbete tar vi ansvar för Sverige och utvecklar den svenska modellen.

Men vi är inte nöjda. Även om arbetslösheten sjunker, inte minst bland ungdomar, krävs mer för att fler ska komma in på arbetsmarknaden. Skolan och sjukvården behöver både mer resurser och personal, och det måste bli ett slut på vinstjakten i välfärden. Mer behöver också göras för att Sverige ska bli både jämställt, jämlikt, klimatsmart och konkurrenskraftigt.

Samtidigt fortsätter Moderaterna på den inslagna skattesänkarlinjen. I regeringsställning körde de statens finanser i botten och urholkade den svenska välfärden. Statens ekonomi gick från 70 miljarder i budgetöverskott till 60 miljarder i budgetunderskott. De sänkte skatter med över 140 miljarder samtidigt som de lät bli att investera i utbildning och bostadsbyggande. Och bara under Ulf Kristerssons tid som socialförsäkringsminister ökade sjukskrivningskostnaderna med över 12 miljarder - trots massiva utförsäkringar. Nu föreslår de tillsammans med de övriga borgerliga partierna skattesänk­ningar på sammanlagt 64 miljarder. Det är dags att vi en gång för alla avlivar myten om att Modera­terna är bäst skickade att hantera statens finanser. Varje gång de varit i regeringsställning har resul­tatet blivit ökad arbetslöshet och kraftigt budget­underskott.

Det är dessutom en idéfattig politik som presenteras. Moderaternas "plan för Sverige" är i grunden samma politik som väljarna gav underkänt i valet. Första jobbet-anställningen är en omskrivning för sänkta löner på arbetsmarknaden - knappast något nytt grepp för Moderaterna. Utanförskapet är en favorit i repris från valrörelsens 2006 - och precis som då bygger begreppet på tvivelaktiga siffror. I Anna Kinberg Batras Sverige befinner sig en ­pappa som vabbar sin förkylda dotter och en långtidssjukskriven utarbetad undersköterska i samma tillstånd av utanförskap. Och i båda fallen är vare sig sänkta löner eller sänkta skatter någon självklar lösning. När Anna Kinberg Batra sedan hävdar att de områden som Moderaterna definierat som utanförskapsområden växer i antal uppstår en pinsam tystnad när det visar sig att ökningen främst skedde under deras tid i regeringsställning. Så går det när retorik och politik inte håller ihop.

Anna Kinberg Batra tycks dessutom oförmögen att ge tydliga besked. Jag och många med mig ställer oss frågande till hur hon ser på regeringsfrågan efter valet 2018. Om de borgerliga partierna får ­färre röster än de rödgröna i valet 2018 krävs aktivt stöd av Sverigedemokraterna för att Anna Kinberg Batra ska kunna bilda regering. Trots det kan varken Moderaterna, Liberalerna eller Centerpartiet ge ett tydligt besked om de ser Sverige­demokraterna som en del i deras regeringsunderlag. Väljarna förtjänar att få veta om en röst på ett borgerligt parti också är en röst på Sverigedemokraterna. Avsaknaden av tydliga besked bidar till att normalisera Sverige­demokraterna - ett rasistiskt parti med nazis­tiska rötter vars folkvalda företrädare slåss med järnrör, uppvisar en unken kvinnosyn och vars poli­tik ställer grupper av människor mot var­andra. Ett parti som förespråkar ett utträde ur EU, undantagstillstånd och utegångsförbud i utsatta förortsområden och obligatoriskt hälsotest av asylsökande. Är detta politik som Moderaterna är ­beredda att ställa sig bakom för att komma tillbaka till makten 2018?

Vi har under den här mandatperioden sett tendenser på hur Moderaterna närmar sig Sverige­demokraterna. I Gävle tog de över makten med hjälp av Sverigedemokraterna. I Håbo kommun menar det moderata kommunalrådet Carina Lund att man har jobbat tillsammans med SD i olika frågor. Nyheter24 rapporterade bara häromdagen om en utbredd dialog mellan Sverigedemokraterna och Moderaterna i flera svenska kommuner. I riks­dagen har Sverigedemokraternas utbildnings­politiska tales­person hävdat att man i utskottet samarbetar med Moderaterna kring skrivningar. Sammantaget är det en oroande utveckling.

Inför valet 2014 gav både Fredrik Reinfeldt och Stefan Löfven tydliga besked om att aktivt stöd från Sverigedemokraterna som en förutsättning för att regera inte var aktuellt. Vårt löfte står kvar - vi kommer aldrig att samarbeta med, eller göra oss beroende av, stöd från Sverigedemokraterna. Nu när halva mandatperioden har gått är det hög tid också för Anna Kinberg Batra att ge besked.

gruppledare för Socialdemokraterna i riksdagen

Källa - 2016-09-11 20:45

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+