Så fort Wafaa vaknade tog hon fram spegeln och grät

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Så fort Wafaa vaknade tog hon fram spegeln och grät Senaste nytt om flyktingkrisen

Så fort Wafaa vaknade tog hon fram spegeln och grät - Varje morgon speglade hon sitt svårt sönderbrända ansikte - och grät när hon såg skadorna, orsakade av en granat i krigets Syrien.

Den delen var tuffast att höra flickans mamma berätta om, när SvD:s fotograf följde Waafa som mirakulöst överlevde och vars svåra skador fick både påven och SvD:s läsare att bekosta hjälpen.

Satsningen presenteras av Fotografiska och Tele2.

En novemberkväll 2016 föll en granat genom taket i huset i Aleppo, Syrien där åttaåriga Wafaa bodde. Granaten tände eld på huset - och den lilla flickan som brann likt en fackla.

De 70-procentiga brännskadorna gjorde att ingen trodde att hon skulle klara sig. Men efter flera operationer i Turkiet kunde hon både blunda och öppna munnen ordentligt. I mars 2017 träffade vi henne för första gången i ett provisoriskt flyktingläger i Aleppo där hon bodde med sina syskon, mamma och pappa. Då, en sprudlande glad liten flicka trots upplevelserna.

- Min familj är det enda jag har. Jag har inga vänner i Aleppo längre. De vill inte längre leka med mig. Jag ser ju ut som ett monster.

Nästa gång träffar vi henne i Rom efter att påven Franciskus tagit Wafaa under sina vingar och sett till att hon får vård på Vatikanens sjukhus. Där opereras hon av en världskänd plastikkirurg som odlar ny hud på hennes huvud - genom att spruta in saltvatten - som sedan transplanteras på hennes hud. Vi följer hennes behandling under några dagar och åker med henne på en sightseeingtur runt i staden. Behandlingen på åtta månader betalas av Vatikanen.

När de första reportaget publicerats hörde en läsare av sig till SvD och ville hjälpa henne. Läsaren står nu för uppehället hos några libanesiska nunnor där hon bor med sin mamma under tiden. Andra läsare bidrar också till hennes kostnader.

Det Wafaa saknar mest under vistelsen i Rom är sina syskon. Två bröder har stridit på regimens sida vid fronten i Aleppo och Damaskus. En syster giftes först bort som 13-åring med en kusin, men är nu skild och barnen har tagits ifrån henne. En annan syster fick barn som 15-åring, men mannen dödades i strid och hon är nu ensam med en ettårig son. Wafaa har också förlorat sin mormor och en kusin med fyra barn i ett bombdåd i Aleppo. Så ser krigets verklighet ut.

Vad som är jobbigast att höra är när mamma Aeda berättar om spegeln under sängen. Aeda hittade den av en händelse. Då förstod hon varför hon hörde sin dotter gråta varje morgon. Så fort Wafaa vaknade tog hon fram spegeln och tittade på sitt ansikte. Och grät.

Många vi träffar under promenaden i Rom vill hjälpa henne: Taxichauffören vägrar ta betalt när vi åker till Colloseum. Blomsterhandlaren där vi köper blommor till mamman, på mors dag, ger henne en nallebjörn. En annan stark händelse är en explosion där några arbetare håller på att riva en byggnad, en helt vardaglig händelse i Rom. Wafaa kastar sig i armarna på reporter Gunilla von Hall och gömmer ansiktet.

Ärren finns inte bara utanpå denna syriska överlevare, utan också inuti. Sannolikt för lång tid framöver, även om hon får ett nytt ansikte av välmenande människor i ett fredligt land.


Läs också: Aftonbladets Bakom bilden-reportage.

Tf vd, chefredaktör och ansvarig utgivare: Anna Careborg

Politisk chefredaktör: Tove Lifvendahl

Redaktionschef och stf ansvarig utgivare: Maria Rimpi

Redaktionell chef för digitala prenumerationer
och stf ansvarig utgivare: Martin Ahlquist

Chef SvD Nyheter: Mikael Larsson (vik)

Chef SvD Näringsliv: Maria Sundén Jelmini (vik)

Chef SvD Kultur: Lisa Irenius

Postadress Svenska Dagbladet, 105 17 Stockholm

Besök Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Organisationsnummer 902004-3619

Telefon Kundväxel +46 8 618 02 20

Telefon Växel +46 8 13 50 00

Källa - 2019-02-02 09:42

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+