Så kan asylpolitiken krossa Alliansen igen

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Så kan asylpolitiken krossa Alliansen igen - Ska svensk flyktingpolitik bli mer generös igen? Regeringen tillsätter en utredning som ska svara på det - och med den konfliktfrågan kan Socialdemokraterna lyckas spräcka Alliansen en gång till.

"Det utrymmet har vi" sa migrationsminister Morgan Johansson, när han på fredagen presenterade direktiven till utredningen om en ny svensk migrationspolitik.

En analys belyser ett ämne ur flera infallsvinklar. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Utrymmet handlar om att Sverige, under en treårsperiod, kan ta emot knappt tiotusen ytterligare anhöriginvandrare. Det väntas bli resultatet om riksdagen på tisdag röstar ja till regeringens förslag om att förlänga - och mjuka upp - den tillfälliga lagen från 2015.

Enligt migrationsministern finns utrymmet i dag, just för att Sverige stramade åt flyktingpolitiken i samband med flyktingkrisen 2015.

Migrationspolitiken har medverkat till att rita om hela den svenska politiska kartan. Det var synen på Sverigedemokraterna, och SD:s syn på invandring, som i vintras fick Centerpartiet och Liberalerna att överge Alliansen och släppa fram en S-ledd regering.

Det är också med C och L som S-MP-regeringen har utformat det förslag som riksdagen ska ta ställning till på tisdag, och direktiven till den nya utredningen.

Båda processerna får konflikten om invandringen att blossa upp igen, för alla partier håller ju inte med om att Sverige har utrymme att ta emot flera.

"Det kommer att försvåra integrationen av dem som redan är här. Det devalverar hela migrationspolitikens trovärdighet. Det är huvudlöst, det är vårdslöst och det är ansvarslöst", sa moderatledaren Ulf Kristersson i riksdagens partiledardebatt i onsdags.

Jimmie Åkesson höll med: "Det är så ansvarslöst att man knappt tror att det är sant".

Att Moderaterna och Sverigedemokraterna angriper den S-ledda regeringen för en generös invandringspolitik är ju inte överraskande, men här finns en särskild twist: Kristdemokraterna står bakom regeringens förslag.

"Djupt oansvarigt och inhumant av regeringen, C, L och KD att öppna upp för utökad anhöriginvandring" twittrade Moderaternas migrationspolitiska talesperson.

Oppositionen till höger, Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna, har alltså ingen gemensam front i den fråga som i hög grad definierar konfliktlinjerna i svenska politik.

Alliansen har ju redan spruckit mellan liberaler - C och L - och konservativa - M och KD, men här spricker också gemenskapen mellan Moderaterna och Kristdemokraterna.

Partiet har traditionellt haft en mer generös flyktingpolitik, men den informationen hade kanske inte alla nytillkomna KD-sympatisörer tagit till sig. Inom Kristdemokraterna finns nu farhågor om att den sista tidens nedgång i opinionsmätningarna inte bara beror på abortfrågan - utan också på migrationspolitiken.

Den nya utredningen ska lägga grunden för en ny permanent lagstiftning från sommaren 2021. Därför kan regeringen hoppas på en utdragen söndring mellan Moderaterna och Kristdemokraterna.

Tf

Källa - 2019-06-14 19:03

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+