Så mycket tjänar statens toppchefer

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Så mycket tjänar statens toppchefer Senaste nytt om flyktingkrisen

Så mycket tjänar statens toppchefer - Trafikverkets generaldirektör går om rikspolischefen i lönetopplistan. Vidare är fyra av sex generaldirektörer på topplistan gällande löner kvinnor.

Harriet Wallberg-Henriksson utsågs den 28 maj 2014 till universitetskansler och myndighetschef för Universitetskanslerämbetet. Hon entledigades från denna befattning den 5 september 2016. Enligt mediauppgifter hade hennes medverkan i rekryteringen av den kontroversielle kirurgen och forskaren Paolo Macchiarini att göra med entledigandet. Under sin tid som myndighetschef hade hon en månadslön på 131500 kronor, vilket gör henne till den tionde mest välbetalda generaldirektören.

Enligt Universitetskanslerämbetets pressavdelning ska en ny chef rekryteras i dagarna. Under tiden är Annika Pontén tillfällig myndighetschef. Annika Pontén har en lön på 90000 i månaden.

Olle Sundin är Luftfartsverkets (LFV) generaldirektör. Han var innan utnämningen anställd av Swedavia AB som flygplatschef för Bromma flygplats, och tillträdde sin nya tjänst den 20 januari 2015. Olle Sundin ersatte ekonomidirektören Mikael Larsson, som var tillförordnad generaldirektör för LFV. Olle Sundin har en månadslön på 134200 kronor. Detta innebär att han är den nionde mest välbetalda myndighetschefen.

Anders Danielsson var Migrationsverkets generaldirektör fram till september 2016. Efter nästan fem år som myndighetschef gick han i december 2016 till Röda Korset, där han blev generalsekreterare. Anders Danielssons tid som migrationsverkets chef var omtvistad.

"Det är klart att det är en kris, men inte för oss. Det är en kris för dem som flyr", sade han i december 2015 apropå den pågående flyktingkrisen.

Moderaternas migrationspolitiske talesperson Johan Forssell hade följande att säga om Danielssons övergång till Röda Korset:

- Där kan han fritt ventilera sina olika uppfattningar. Han har ibland spelat ner de utmaningar som vi faktiskt står inför i migrationspolitiken, exempelvis åldersbedömningarna - där det nu är helt uppenbart att det varit ett stort problem, sade Johan Forssell.

Innan han avgick hade Anders Danielsson en månadslön på 136500 kronor. Detta gjorde honom till den åttonde mest välbetalda generaldirektören.

Under rekryteringsprocessen är Mikael Ribbenvik tillförordnad generaldirektör för Migrationsverket.

Ann-Catrine Zetterdahl är sedan den 1 maj 2010 generaldirektör för Sjöfartsverket. Hon kom innan dess från Telia Sonera, där hon hade haft ledande befattningar sedan 2004. Våren 2016 kom regeringen, Näringsdepartementet och Ann-Catrine Zetterdahl överens om att förlänga förordnandet som generaldirektör och chef för Sjöfartsverket fram till den 30 april 2017.

- Att förena frågor som samhällsnytta, säkerhet och miljö med affärsverksamhet och lönsamhet lockade mig. Under min tid på Sjöfartsverket har vi tagit stora kliv mot att bli en mer kundorienterad myndighet och har genomfört ett omfattande förbättrings- och innovationsarbete, säger Ann-Catrine Zetterdahl.

Sjöfartsverket rekryterar nu en ersättare.

Ann-Catrine Zetterdahl har en månadslön på 136600 kronor, vilket gör henne till den sjunde mest välbetalda myndighetschefen.

Ingemar Hansson är sedan 17 februari 2010 generaldirektör och chef för Skatteverket. Han är nationalekonom i grunden och disputerade år 1981 vid Lunds Universitet. Han var från 2 november 2006 till 17 februari 2010 statssekreterare hos den dåvarande finansministern Anders Borg. Därefter blev Ingemar Hansson generaldirektör för Skatteverket. Han har en månadslön på 140000 kronor. Detta betyder att han är den sjätte mest välbetalda generaldirektören.

Mikael Sjöberg är Arbetsförmedlingens generaldirektör. Han tillträde tjänsten 17 mars 2014. Innan dess var han generaldirektör för det numera nedlagda Arbetslivsinstitutet 2005-2007 respektive Arbetsmiljöverket 2007-2014, och även statssekreterare 1996-2005.

Hans utnämning till generaldirektör för Arbetslivsinstitutet var kontroversiell, eftersom han saknade universitets- eller forskarbakgrund.

- Ska man leda ett forskningsinstitut, där de som sitter på ledande poster är professorer, så bör man ställa krav på en egen forskarbakgrund, sade Saco-ordföranden Anna Ekström till TT.

Som generaldirektör för Arbetsförmedlingen tjänar Mikael Sjöberg 148400 kronor i månaden, något som gör honom till den femte bästa betalda generaldirektören.

Micael Bydén tillträde som överbefälhavare för Försvarsmakten 1 oktober 2015, och utnämndes vid tillfället till general. Han ersatte Sverker Göranson. Micael Bydén tillhör försvarsgrenen Flygvapnet. Innan han blev myndighetschef var han regional stabschef för ett kommando inom International Security Assistance Force (ISAF) i Afghanistan. Han återvände till Sverige och blev senare flygvapenchef.

Som överbefälhavare tjänar Micael Bydén 151000 kronor i månaden, vilket gör honom till den fjärde bäst betalda myndighetschefen.

Ann-Marie Begler blev general­direktör för Försäkringskassan den 1 september 2015. Ann-Marie Begler kom från Skolinspektionen där hon var generaldirektör mellan 2008 och 2015. Tidigare hade hon arbetat för bland annat Rikspolisstyrelsen och Socialstyrelsen.

Ann-Marie Begler har bland annat yttrat sig om korruption inom myndigheten.

- Risken finns i alla organisationer som har med pengar att göra. Vi har låg korruption jämfört med andra länder men det finns i både statlig, kommunal och privat verksamhet. När det gäller områden där man har både privata och offentliga utförare är det viktigt att ha goda kontrollsystem, där har Försäkringskassan kvar att göra. Vi måste bygga upp de systemen, sade hon till tidskriften Chef.

Hon har en månadslön på 153300 kronor, vilket gör henne till den tredje mest välbetalda generaldirektören.

Dan Eliasson är rikspolischef och chef över polismyndigheten sedan 20 november 2014. Han var tidigare generaldirektör för Migrationsverket och Försäkringskassan. Rapporterna om krisen inom polisen har också lett till allt större kritik mot Dan Eliasson.

- Jag är nöjd med rikspolischefen som jag tycker ibland får ta lite för mycket oförtjänt hård kritik, sade inrikesminister Anders Ygeman i september.

I slutet av januari meddelade Dan Eliasson att han inte tänkte avgå som rikspolischef.

- Jag har ett förordnande på sex år och jag avser att genomföra det, sade Eliasson till TT.

Som rikspolischef tjänar Dan Eliasson 156500 kronor i månaden. Detta gör honom till den andra bäst betalda myndighetschefen.

Lena Erixon toppar generaldirektörernas löneliga, och petar Dan Eliasson från förstaplatsen. I topp låg år 2015 Eliasson, som tjänade 153 000 kronor i månaden.

Lena Erixon tillträdde 1 september 2015 som generaldirektör för Trafikverket. Hon var generaldirektör för Försvarets Materialverk från augusti 2012 till augusti 2015. År 2014 utnämndes hon till ordförande i Arbetsförmedlingens styrelse.

I egenskap av Trafikverkets chef tjänar Lena Erixon 159000 kronor i månaden, vilket gör henne till den högst avlönade generaldirektören.

Läs mer om skola och utbildning på SvD Läs & Skriv - en specialsajt för lärare, elever och föräldrar med reportage, tips och gratis undervisningsmaterial.

Källa - 2017-01-26 23:26

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Kirsebergsfängelset mkb
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Björklund flossar
 7. Kuratorn mobulbostäder MKB
 8. Poeten mot fascismen
 9. Angela merkels efterträdare
 10. Bilda regering efter valet

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+