Så rädda är svenskarna för ryssen

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Så rädda är svenskarna för ryssen - Ryssland har gått in med två korvetter som kan utrustas med kärnvapen i Östersjön.

Trots det är svenskarna inte mer rädda för hotet från Ryssland.

- Oron har inte ökat, den har minskat något och där ligger den stabilt, säger Karin Nelsson, analyschef på Aftonbladet/Inizio.

I onsdags förflyttade Ryssland två korvetter till Östersjön - bestyckade med långdistansmissiler som når ända till Island och som kan bära kärnvapen, vilket Aftonbladet var först med att berätta.

Placeringen beskrivs av källor inom svenska marinen som en "game changer".

- Det här ändrar den militära balansen i Östersjön, säger forskaren Tomas Ries på Försvarshögskolan.

"Oron har inte ökat"

Men Rysslands ytterligare förflyttningar i Östersjön påverkar inte svenskarnas oro. I en ny undersökning från Aftonbladet/Inizio visar det sig snarare att oron har minskat.

Samma fråga har ställts till svenska folket tre gånger, i maj 2015, januari 2016 och nu 28-29 oktober 2016. På frågan "Är du orolig för ett ökat militärt hot från Ryssland eller inte?" svarade 38 procent i maj 2015 att de var "ganska orolig".

I januari 2016 var antalet svarande i samma kategori 30 procent. Och i den senaste undersökningen låg siffran på 29 procent.

- Oron har inte ökat, den har minskat något och där ligger den stabilt, säger Karin Nelsson, analyschef på Aftonbladet/Inizio.

Även andelen som säger sig vara "mycket orolig" för hotet från Ryssland ligger stabilt, 11, 7 och 10 procent i undersökningarna.

Korvetter ej påverkat

Karin Nelsson ser snarare att oron är kopplad till partisympatier.

- Jag tolkar det som att det finns ett påtagligt hot från Ryssland som många svenskar upplever, men det är ganska polariserat till att SD och Allianserväljare upplever ett större hot än det andra blocket, säger Nelsson.

Rysslandshotet är snarare kopplat till frågor som frågor som upprustning av det svenska försvaret och införandet av allmän värnplikt, något som SD och Alliansen drivit på.

Mätningen i maj 2015, då flest upplevde ett ökat hot, gjordes i samband med flygövningar som både Nato och Ryssland genomförde och det är inte omöjligt att detta kan ha påverkat att fler känt sig oroliga i och med den uppmärksamhet i media detta fick då, enligt Nelsson.

- Då kan det vara så att förflyttningarna i Östersjön inte har påverkat på samma sätt.

Andra frågor prioriterade

Svenskarna är samtidigt nästintill obefintligt rädda för att Sverige ska hamna i krig. På frågan vad folk anser är det största hotet mot vårt samhälle i dag svarar endast 4 procent krig. Högst upp på denna fråga kommer istället invandring (28 procent), ökat våld (14 procent) och miljöförstöring (14 procent).

Samma sak gäller för frågan "Vilket av följande oroar du dig mest för själv?" där krig ligger på 3 procent.

- Det tror jag har att göra med att vi varit ett alliansfritt land väldigt länge. Krig är osannolikt för många av oss, det är flyktingfrågor och invandring som är nummer ett.

- Det svenskarna oroar sig för är hur vi håller ihop vårt eget samhället snarare än hotet utifrån, säger Karin Nelsson, analyschef på Aftonbladet/Inizio.

Källa - 2016-10-30 12:39

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+