Så tolkar du ett S nej efter Anderssons dementi

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Så tolkar du ett S nej efter Anderssons dementi Senaste nytt om flyktingkrisen

Så tolkar du ett S nej efter Anderssons dementi - Finansminister Magdalena Andersson förnekar att hon vill ta över partiledarposten från Stefan Löfven. Men i Socialdemokraterna kan nej betyda ja - och den som inte vill kan alltid tvingas.

Håller finansminister Magdalena Andersson på att lanseras som ny partiledare för Socialdemokraterna?

Hennes upprepade utspel i migrationsfrågor har tolkats så: hon har uppmanat folk att inte skänka pengar till tiggare, sagt att asylsökande borde söka sig till andra länder och att Sverige inte har något behov av städare och diskare från andra kontinenter.

Själv förnekar hon bestämt att det finns några ambitioner att ta över efter Stefan Löfven. Senast i en intervju i radions Studio ett, där Andersson beskriver Löven som en fantastisk partiledare: "Om man tvekar så kommer jag att göra allt jag kan för att han ska sitta kvar", säger finansministern.

Men ett nej är inte alltid ett nej. Speciellt inte i Socialdemokraterna.

I Sveriges största parti gör framtida partiledare bäst i att ligga lågt. Att öppet visa intresse - eller att lanseras som kandidat av andra - brukar vara ett säkert kort för att inte få partiordförandeposten.

Om historien visar något så är det att uppdraget ofta faller på den som vill ha det minst.

När Per Albin Hansson dog 1946 tog Tage Erlander på sig rollen som statsminister och ledare för S högst motvilligt. I sin dagbok skrev han: "Jag är rädd, har alltid varit rädd och att jag nu accepterar beror sannerligen inte på framåtanda och maktvilja, utan på rädsla för gruppen. Lojalitet mot gruppen och partiet".

Detsamma när Olof Palme mördades 1986 och frågan hamnade hos Ingvar Carlsson, som helst ville lämna politiken. Den enda anledningen till att han tackade ja var ren och skär pliktkänsla.

Kallar partiet så ställer man upp, säger den oskrivna regeln.

Stefan Löfven har upplevt exakt hur det är att utsättas för övertalningsmaskineriet. "Vi var jätteglada allihop. Vi var ju alla överens om vad vi ville. Utom då stackars Stefan", som dåvarande partisekreteraren Carin Jämtin uttryckte det när Löfven valdes till S-ledare 2012.

Sättet som Löfven tillsattes på - som en ofrivillig krislösning - spär bara på spekulationerna om att han vill lämna över efter valet.

Om Socialdemokraterna förlorar valet, och Löfven kastar in handduken redan på valnatten, talar mycket för att partiledarstriden står mellan dem två. Särskilt som Magdalena Andersson - som kom trea i undersökningen - har frontat den stramare migrationspolitiken som partiet går till val på.

Skulle Löfven däremot överleva, och peka ut Andersson som sin efterföljare, blir det svårare för partikamraterna att ifrågasätta henne. Då kan ett nej mycket väl betyda ja.

Vd, chefredaktör och ansvarig utgivare: Fredric Karén

Politisk chefredaktör: Tove Lifvendahl

Redaktionschef och stf ansvarig utgivare: Maria Rimpi

Chef SvD Nyheter: Maria Sundén Jelmini

Chef SvD Näringsliv: Daniel Kederstedt

Chef SvD Kultur: Lisa Irenius

Postadress Svenska Dagbladet, 105 17 Stockholm

Besök Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Organisationsnummer 902004-3619

Telefon Kundväxel +46 8 618 02 20

Telefon Växel +46 8 13 50 00

Källa - 2018-05-15 22:03

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Kuratorn mobulbostäder MKB
 5. Angela merkels efterträdare
 6. Bilda regering efter valet
 7. Flyktingkaravanen
 8. Fabian fjälling
 9. Ibrahim Nasrulleyev
 10. Nya lagar 2017

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+