Saudiska kvinnor kan få reserätt utan förmyndare

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Saudiska kvinnor kan få reserätt utan förmyndare - Saudiarabien planerar att ändra sina förmyndarlagar för att göra det lättare för kvinnor att resa utomlands. Detta efter en rad uppmärksammade fall där saudiska kvinnor flytt från sina familjer och sitt land.

Många kvinnor har flytt från Saudiarabien de senaste åren för att komma undan förtryckande familjer eller det könsdiskriminerande samhället. Tusentals enligt vissa bedömare.

Mycket uppmärksammat blev fallet med 18-åriga Rahaf Al-Qunun, som i januari förskansade sig på ett hotellrum vid Bangkoks flygplats och vägrade komma ut när försök gjordes för att skicka tillbaka henne till Saudiarabien. Hon fick till slut asyl i Kanada.

Detta - och påtryckningar från människorättsorganisationer - fick Saudiarabien att tillsätta en regeringskommitté för att se över systemet med manliga förmyndare.

Kommittén har nu kommit fram till att lätta på begränsningarna av kvinnors möjligheter att resa och slippa tillstånd från sina manliga förmyndare, enligt uppgifter till Wall Street Journal.

- Det är ingen tvekan om att ledarskapet, regeringen och folket vill se detta system förändras, säger en medlem av den saudiska kungafamiljen till tidningen.

Enligt planerna ska lagstiftningen ändras så att både kvinnor och män över 18 år får rätt att resa och även lämna landet utan samtycke från sin manliga förmyndare. I dagsläget krävs det för kvinnor av alla åldrar och för män under 21 år.

Däremot kommer kraven på förmyndarens tillstånd kvarstå för att kvinnor ska kunna gifta sig, slippa ut ur fängelse eller kunna lämna ett skyddsboende för misshandlade kvinnor.

Saudiarabien hoppas säkert att lagändringarna ska lätta på kritiken mot kvinnors underordnade ställning i landet. Enligt Global Gender Gap Report 2018 är Saudiarabien det nionde minst jämställda landet i världen.

I veckan valde till exempel den amerikanska hiphopartisten Nicki Minaj att ställa in en planerad spelning i Saudiarabien efter att ha hon läst på om kvinnors och hbtq-personers rättigheter.

Fortfarande sitter också en stor grupp kvinnorättsaktivister fängslade på oklara grunder. Flera av dem hade varit med och drivit och frågan om att kvinnor borde få köra bil - och i samband med att en lagändring gjorde detta möjligt i maj förra året greps de. Enligt uppgifter har flera av dem utsatts för tortyr och förnedrande behandling.

Bland dem finns bland annat Loujain al-Hathloul, som nominerats till Nobels fredspris för sitt arbete för kvinnors rättigheter i Saudiarabien.

I Saudiarabien måste varje kvinna ha en manlig förmyndare vars tillstånd krävs för att hon ska få resa, arbeta, skaffa pass, köra bil, gifta sig, skilja sig, söka sjukvård med mera.

Förmyndaren är oftast en nära släkting och eftersom könet är viktigast kan det till och med bli så att en son kan bli förmyndare för sin mamma och bestämma vad hon får och inte får göra.

Alla regler rörande förmyndarskapet är inte lagstadgade utan bygger på traditioner.

År 2000 ratificerade Saudiarabien FN:s kvinnokonvention som syftar till att stoppa all diskriminering av kvinnor, inklusive förmyndarsystemet, men det har bestått.

Tf

Källa - 2019-07-11 17:13

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+