Saudiskan i Bangkok De vill fortfarande döda mig

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Saudiskan i Bangkok De vill fortfarande döda mig Senaste nytt om flyktingkrisen

Saudiskan i Bangkok De vill fortfarande döda mig - EXKLUSIV INTERVJU | Hela världen engagerades av saudiska Rahaf Al-Qununs flykt undan sin familj, när hon barrikaderade sig på ett hotellrum i Bangkok. SvD har fått en exklusiv intervju med 18-åringen, som ännu inte vågar andas ut.

- Min familj finns fortfarande där och vill fortfarande döda mig. Nu eller senare, säger hon till SvD.

Saudiska Rahaf Al-Qununs öde har berört miljoner människor. På sociala medier kunde dramat följas när hon barrikaderade sig i ett hotellrum i Bangkok för att slippa bli tillbakaskickad till sin familj, som hotat att döda henne.

En av dem som hjälpte Rahaf Al-Qunun att få ut sitt rop på hjälp är jämnåriga Shahad Al Mohaimeed, som för ett par år sedan flydde sin saudiska familj för att rädda sitt liv. I dag lever hon i södra Sverige. När Rahaf Al-Qunun var för uppjagad för att kunna skriva på sociala medier, så ryckte Shahad Al Mohaimeed ut och bistod henne från Sverige.

- Hon var jätte, jätterädd och orolig, berättar Shahad Al Mohaimeedal när vi träffas.

Efter att Rahaf Al-Qunun fått asylstatus av FN:s flyktingorgan är läget lugnare, men ännu ovisst, eftersom Australien inte sagt att de tar emot henne.

Shahad Al Mohaimeed ringer upp Bangkok via Facetime och SvD får en exklusiv intervju med Rahaf Al-Qunun.

- Jag är jätteglad att FN bekräftat att jag är flykting, säger hon.

- Men jag känner mig ännu inte trygg. Jag är fortfarande i Thailand och min pappa och min storebror är också här. De vill fortfarande döda mig.

Hon är tacksam över allt stöd hon fått från främmande människor som läst om henne på sociala medier. Hon hoppas att få komma till Australien och fortsätta sina studier där, men framför allt hägrar möjligheten att välja sitt liv.

- Jag ser fram emot att leva fri och självständig - som jag har drömt om i Saudiarabien.

Rahaf Al-Qunun beskriver hur hennes pappa och storebror misshandlat och begränsat hennes liv. Hon säger att hon, när hon väl kommit i trygghet, även vill hjälpa andra saudiska kvinnor som befinner sig i samma situation.

- När kvinnor tror och kämpar för något så kommer de att få det, förr eller senare. Jag uppmanar alla kvinnor att kämpa för sina rättigheter.

Själv kommer hon dock aldrig att återvända till Saudiarabien, säger hon.

- Även om Saudiarabiens lagar och regler ändras så finns min familj fortfarande där.

Rahaf Al-Qunun och Shahad Al Mohaimeed är två av tusentals unga kvinnor som flyr Saudiarabien för att de på grund av sitt kön saknar de mest grundläggande medborgerliga rättigheter.

- Vi måste fly från vårt eget land för att få skydd från våra familjer.

Grundproblemet är det manliga förmyndarskapet, säger Shahad Al Mohaimeed.

- Vi kan inte studera, inte gå till sjukhuset och få medicin, inte resa och inte leva som vi vill utan tillstånd från vår manlige förmyndare.

Alla saudiska kvinnor, oavsett ålder, måste ha en man som förmyndare. Oftast är det en nära anhörig - en pappa, bror, farbror och ibland till och med en son.

- Om kvinnan försöker göra någonting utan tillstånd från sin manlige förmyndare kan han sätta henne i fängelse, berättar Shahad Al Mohaimeed. En pappa kan anmäla sina döttrar till polisen för att de inte lyssnar på honom. Och det är han som bestämmer när hon får komma ut.

Hon berättar om några vänner - systrar - som polisanmälde sin pappa för misshandel och övergrepp. Polisen bad dem att återkomma tillsammans med sin pappa.

När fadern fick höra om anmälan misshandlade han döttrarna svårt. Då gjorde de ett nytt försök att polisanmäla pappan, men sattes i stället i fängelse. Där blev de sittande - utan dom eller rättsprocess.

I fängelset träffade de bland annat en 31-årig kvinna som på samma sätt som de själva kommit dit som 21-åring. Det fick systrarna att böna och be pappan om att bli fria och till sist lät han dem komma ut. Den 31-åriga kvinnan, som nu är ett par år äldre, sitter fortfarande kvar, eftersom hennes förmyndare inte gått med på att släppa henne.

- Det är väldigt många unga kvinnor som inte vågar rapportera våldtäkter eller misshandel eftersom de vet att det slutar med att de hamnar i fängelset själva.

Shahad Al Mohaimeed har som sagt egen erfarenhet av att ha varit utsatt från våld sina nära anhöriga, säger Shahad Al Mohaimeed.

- Jag utsattes för våld av min pappa och min storebror. Min pappa sa att han skulle döda mig för att jag inte lyssnade på honom. Allt jag ville ha var samma frihet som min storebror. När jag inte gjorde som han sa slog han mig.

När hon var 16 år började hon planera sin flykt. Ett år senare dök tillfället upp när familjen åkte på semester i ett annat land.

- Mitt i natten tog jag pass, Visakort, mobiler, bilnycklar - allt som skulle underlätta min flykt.

Hon lyckades ta sig till ett grannland där hon fick hjälp att söka asyl av en människorättsorganisation. Efter några dagar kom pappan dit med en grupp män för att hämta henne tillbaka, men med hjälp av organisationen kunde hon undvika att bli bortförd.

Saudiska myndigheter försökte sedan få hem henne.

- De sa att det var en familjeangelägenhet, men det var det inte. Min pappa och min bror tänkte döda mig. Till slut fick jag hjälp och skydd av UNHCR. Så småningom kom jag till Sverige.

Här lever nu Shahad Al Mohaimeed under skyddad identitet. Hotbilden finns kvar. Därför väljer hon att inte visa sitt ansikte i Svenska Dagbladet. Hon drömmer om att bli advokat och kämpa för rättvisan.

- Jag älskar Saudiarabien. Det var mycket smärtsamt att tvingas fly för att skydda mig. Nu vill jag hjälpa andra kvinnor i samma situation, säger hon.

I Saudiarabien måste varje kvinna ha en manlig förmyndare vars tillstånd krävs för att hon ska få resa, arbeta, skaffa pass, köra bil, gifta sig, skilja sig, söka sjukvård med mera. Förmyndaren är oftast en nära släkting och eftersom könet är viktigast kan det till och med bli så att en son kan bli förmyndare för sin mamma och bestämma vad hon får och inte får göra.

År 2000 ratificerade Saudiarabien FN:s kvinnokonvention som syftar till att stoppa all diskriminering av kvinnor, inklusive förmyndarsystemet, men det har bestått.

2017 lättade kung Salman lättade upp reglerna, men det är inte alltid som dessa förändringar tillämpas.

Kvinnor som har försökt förändra systemet har straffats. Mest känd är människorättsaktivisten Samar Badawi som försökte få förmyndarskapet fråntaget från sin far, som misshandlat henne under 15 år. Det ledde till att hon sattes i fängelse under tio månader för olydnad.

Förra året greps hon igen på oklara grunder och sitter nu i fängelse. Även hennes make, Waleed Abu al-Khair, som förra året fick Right Livelihood Award, sitter fängslad. Detsamma gäller hennes bror, Raif Badawi.

Enligt Global Gender Gap Report 2018 är Saudiarabien det nionde minst jämställda landet i världen.

Tf vd, chefredaktör och ansvarig utgivare: Anna Careborg

Politisk chefredaktör: Tove Lifvendahl

Redaktionschef och stf ansvarig utgivare: Maria Rimpi

Redaktionell chef för digitala prenumerationer
och stf ansvarig utgivare: Martin Ahlquist

Chef SvD Nyheter: Mikael Larsson (vik)

Chef SvD Näringsliv: Maria Sundén Jelmini (vik)

Chef SvD Kultur: Lisa Irenius

Postadress Svenska Dagbladet, 105 17 Stockholm

Besök Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Organisationsnummer 902004-3619

Telefon Kundväxel +46 8 618 02 20

Telefon Växel +46 8 13 50 00

Källa - 2019-01-10 16:05

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+