SD ledamot hoppar av sina uppdrag

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

SD ledamot hoppar av sina uppdrag Senaste nytt om flyktingkrisen

SD ledamot hoppar av sina uppdrag - Sverigedemokraten Kaj Lundmark utsattes för påhopp efter att ha tagit avstånd från ett medborgargarde på Gotland.

Det blev den utlösande faktorn till att han nu hoppar av sina politiska uppdrag.

Även hans kollega, Björn Ljung, hoppar av.

- Det är en högerextrem svans till SD som inte gillar att man försöker vara mer etablerad och göra saker på ett korrekt sätt, säger Kaj Lundmark.

Sverigedemokraterna har tre mandat i Gotlands regionfullmäktige. Nu hoppar två av partiets ledamöter av, något som Hela Gotland var först med att rapportera om.

Däribland Kaj Lundmark, som tidigare har varit ordförande för SD Gotland.

Han säger att tanken om att lämna politiken funnits ända sedan valet 2014, men att den senaste tidens händelser gjort det lätt att bestämma sig.

-Det var lättare att ta ställning. Annars hade man kanske gått och velat om när det hade varit dags att hoppa av, säger Kaj Lundmark.


Mottagit påhopp via mejl och sms

I kölvattnet av den misstänkta gruppvåldtäkten av en rullstolsburen kvinna i Visby i början av oktober demonstrerade ett så kallat medborgargarde på Gotland.

Ett hundratal personer ska då ha gått från polishuset till den misstänkta brottsplatsen.

Senare samma natt misstänks minst två personer ha tagit sig hem till åklagare Mats Wihlborgs bostad. Under natten attackerades också ett asylboende på Gotland.

Kaj Lundmark, SD, tog avstånd från medborgargardet och dess grundare. Det ledde till påhopp mot honom på hatsajter och högerextrema bloggar.

- Jag har fått en del mejl och sms med delar av det som har skrivits, där jag bland annat kallats förrädare. Men inga konkreta hot, säger han och fortsätter:

- Det är en högerextrem svans till SD som inte gillar att man försöker vara mer etablerad och göra saker på ett korrekt sätt.

Tidigare har polis, åklagare, målsägandebiträde, politiker, journalister och vissa privatpersoner fått motta påhopp och ibland hot, i samband med våldtäktsfallet på Gotland.

Kaj Lundmark säger att han i grunden är egenföretagare, inte politiker, och att det nu är ett bra läge att hoppa av - med två år kvar till valet.

Björn Ljungs avhopp samma dag ska enligt Kaj Lundmark inte bero på hot.

Nu återstår att se vad som händer med SD:s mandat i regionfullmäktige. Frågan om att tillsätta platserna lär gå till personer som har fått någon enstaka röst av folk som fyllt i namn på SD:s valsedel.

-Vi har diskuterat det här under veckan med SD på riksnivå. Och vi är medvetna om att det kan komma in rättshaverister på de här platserna. Men SD är tydliga med att de tar avstånd från de som inte är medlemmar men ändå uttalar sig i SD:s namn, säger Kaj Lundmark.

Är det inte ett problem att ni som folkvalda hoppar av och personer som bara fått någon handskriven röst nu kan få en plats i en viktig funktion i samhället?

- Jo, men vi har ganska lite att säga till om i fullmäktige ändå. Vi har två som hoppat av och det är 71 ledamöter i fullmäktige. Visst kan det komma in en bråkstake, men det krävs rätt mycket av en sådan om den inte är välkommen av ett parti eller av fullmäktige. Det är enklare att sitta hemma och skriva skit bakom en dator. Så jag misstänker att det blir två tomma stolar fram till 2018.

Källa - 2016-10-24 17:53

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+