SD samlas till partidagar efter turbulent vecka

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

SD samlas till partidagar efter turbulent vecka Senaste nytt om flyktingkrisen

SD samlas till partidagar efter turbulent vecka - I helgen samlas Sverigedemokraterna för sina kommun- och landstingsdagar i Västerås. Veckan inför konferensen har varit full av en rad besvärande avslöjanden om partiet: Miljonrullning för uteslutna, uteslutningsärende mot en riksdagsledamot och penningtiggeri från känd högerextremist är några.

Här samlar SvD några av avslöjandena från de senaste dagarna.

På lördagen avslöjade Aftonbladet att partiledaren Jimmie Åkesson 2010 ville träffa en ökänd högerextremist, den svensk-tyske Patrik Brinkmann, för att få medel till partiet som då var i skriande behov av pengar inför valet.

Brinkmann har bland annat drivit en stiftelse som skulle arbeta mot "islamiseringen" och "afrikaniseringen" av Europa och är ett känt namn i den europeiska ultrahögern, enligt der Spiegel.

Mötena med Brinkmann orkestrerades av Kent Ekeroth och skulle ske inofficiellt och döljas för väljarna. Brinkmann sade dock nej med hänvisningen att han inte ville medverka om partiet inte kunde stå för honom utåt.

Ett annat känt exempel från 2012 är Erik Almqvist som tvingades lämna sin position som ekonomisk-politisk talesperson och sin riksdagsplats efter den så kallade järnrörsskandalen. Därefter fick han fakturera partiet 3,75 miljoner kronor för olika konsulttjänster.

Den 7 oktober skrev SD ett pressmeddelande med innebörden att hon tappar sina uppdrag i riksdagen och att hon inte ställer upp för omval. Men hon behöll sin riksdagsplats och stannade kvar i partiet. Men på fredagen den 28 oktober publicerade SR Ekot och Aftonbladet uppgifter att hon nu ska uteslutas - eller mer formellt att partiets medlemsutskott inlett ett uteslutningsärende. Men ännu har inget officiellt besked om detta kommit.

Förra lördagen hävdade flera höga företrädare för SD indirekt att en 15-åring ur ett inslag i TV4 var äldre än han utgett sig eftersom han hade skäggväxt. Jörgen Fogelklou, ordförande för SD i Göteborg, var först med att lägga ut en bild på honom på sin Facebooksida. Även Kent Ekeroth, rättspolitisk talesperson, och Linus Bylund, stabschef för SD i riksdagen, delade bilden. Kent Ekeroth skrev att pojken "låtsas var 15" utan att presentera några bevis.

Sajten "Inte rasist men. . . " begärde ut betygen för personen i fråga där hans födelsedatum stod. Han var enligt betyget född 2001 (alltså är han 15 år) och har bott i Sverige sedan han var sex år. Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) som själv var med i inslaget på skolgården skrev då att han tyckte att SD-topparna var "små människor som ger sig på barn".

Samma dag uppmärksammade sajten "Inte rasist men. . . " att Kent Ekeroth skrivit ett nytt facebookinlägg där han hävdar att "150 ensamkommande ska flytta till Södermalm i Stockholm där resten av befolkningen måste ha köat i minst 20 år" och lägger in en bild på en man ur ett reportage i Stockholm Direkt. Men mannen, en 22-åring visade sig vara varken ensamkommande eller ett barn.

Förra helgen gick Sverigedemokraterna ut med flygblad till invånarna i Danderyd, där man skrev att kommunen köpt 40 bostadsrätter. I stycket under beskrevs hur mottagandet av invandrare i kommunen "ökat lavinartat". Då reagerade socialnämndens ordförande Carina Erlandsson (M) och sade till Stockholm Direkt att "det antyds att kommunen har köpt 40 bostadsrätter till flyktingar, men det stämmer inte".

I själva verket hade kommunen köpt bostadsrätterna eftersom de tidigare var hyresrätter som nu omvandlades till bostadsrätter. Lägenheterna används i viss mån för nyanlända, men enligt Erlandsson är huvudskälet, "för att hjälpa alla som behöver stöd och som av någon anledning hamnat utanför den ordinarie bostadsmarknaden. "

Flera partitoppar inom Sverigedemokraterna hånar i interna mejl kvinnor som våldtagits, avslöjar Expressen.

Mattias Karlsson, gruppledare i riksdagen kallar en kvinna som våldtagits för "indoktrinerad", varpå partiets rättspolitiske talesman Kent Ekeroth svarade och höll med Karlsson. Samtidigt har riksdagsledamoten Jonas Millard mejlat om en annan våldtäktsdom till en partikamrat och skrivit i ämnesraden: "Kul läsning".

- Det är sjukt att det ska vara på en sådan nivå om man sitter uppe i riksdagen. Det är helt galet, säger en av de våldtagna kvinnorna till tidningen.

Millard säger att han inte minns domen som han mejlat.

Källa - 2016-10-29 11:12

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+