SD vill skrämma den fria pressen

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

SD vill skrämma den fria pressen Senaste nytt om flyktingkrisen

SD vill skrämma den fria pressen - 21 april 2016. Pressfrihet

"Går inte en dag utan att man blir mer övertygad om att svensk media måste ­bytas ut", skrev SD:s rättspolitiske talesperson Kent Ekeroth i EU-valrörelsen.

"Den polska högerregeringen sparkar nu alla inom public service. Av ren ­princip lovar jag att semestra i Polen en gång i år", skrev SD:s tidigare ekonomisk-politiske talesperson Erik Almqvist tidigare i år.

"Ni är och förblir denna nations fiender" skrev Linus Bylund (SD) om den svenska journalistkåren efter Kaplan-skandalen vilket den antirasistiska ­bloggen "Inte rasist men …" uppmärksammade i förrgår.

I SD:s skyltfönster Ungern och Polen har politiken redan genomförts och fria medier är tystade. Men av någon anledning tror vi att de skojar när de säger ­samma sak i Sverige.

Men hatet mot fria medier är centralt för den radikala högern. Och de har ­under flera år byggt upp en omfattande maskin på nätet som hatar och förföljer misshagliga författare och journalister.

När organisationen Reportrar utan gränser presenterade sitt pressfrihets­index har Sverige fallit till åttonde plats.

- Det förekommer alldeles för mycket hot och det är ett reellt problem för många journalister i deras vardag, säger Jonathan Lundqvist, ordförande för ­Reportrar utan gränser till Ekot.


Få fällande domar

Nyligen presenterades motsvarande statistik för författare. Enligt en undersökning från Myndigheten för kultur­analys har 35 procent av svenska för­fattare utsatts för hot och trakasserier.

Samtidigt som problemen ­växer och i praktiken begränsar människors yttrande­frihet är polis och domstolar notoriskt dåliga på att ­utreda hoten och mycket få gärningsmän fälls.

SD vill inte stå för smuts­jobbet, men de största hat­sajterna har direkta kopp­lingar till riksdagsgruppen och via slutna Facebookgrupper och forum organiseras kampanjer.

När Linus Bylund från riksdagens politiska höjder kallar journalister "nationens fiender" finns en hel ­armé av aktivister beredda att ­omsätta budskapet i praktisk handling.


Asylboenden brinner

Skandalen kring Mehmet Kaplan har till stora delar handlat om ifall ledande ­politiker kan ha kontakter med politiska extremister. Han föll bland annat efter en middag där den ultra­nationalistiska gruppen Grå vargarna deltog. Det var rätt, ledande politiker måste ­vara mer noggranna med sitt umgänge.

Men även svängdörrarna mellan SD och motsvarande grupper i Sverige förtjänar uppmärksamhet. I spåren av uppviglingen på nätet brinner tilltänkta asylboenden och männi­skor hotas. Det var heller ingen slump att ­terroristen i Malmö, Peter Mangs, ­utförde sina dåd med ena ögat på hur ­hatsajterna skulle reagera.

Att Sverige faller i pressfrihetsindex bör bli en varningsklocka för alla som vill leva i ett fritt och anständigt samhälle.

Källa - 2016-04-21 00:30

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Angela merkels efterträdare
 8. Bilda regering efter valet
 9. Flyktingkaravanen
 10. Fabian fjälling

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+