SDs Mattias Karlsson misstänkte Putilov för pengatvätt

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

SDs Mattias Karlsson misstänkte Putilov för pengatvätt - På onsdagen möts gruppledarna i riksdagen hos talmannen för att prata om "Affären Putilov".

Den handlar om att SD under nio månader haft en tjänsteman anställd vid sitt riksdagskansli som nu pekas ut som desinformatör - och som anklagas för att gå Rysslands ärenden.

Affären är extremt känslig för det nationalistiska SD.

Partiledningen har länge legat lågt. I pressmeddelande har SD skrivit att Putilov - som arbetade hos partiet under ett annat namn - sade upp sig självmant efter avslöjandena om honom.

När Mattias Karlsson nu bryter tystnaden ger han en delvis annan bild.

- Han slutade självmant. Men det var vår vilja att han skulle sluta.

Så du uppmanade Putilov att sluta?

- Ja, i princip var det så.

Egor Putilov är bara en av fem identiteter som SD-tjänstemannen använt i tidningsartiklar och debattinlägg i olika medier. Mannen som har ryska rötter har arbetat vid Migrationsverket och som journalist.

På bloggen "putilov. org" har han skrivit starkt invandringskritiska inlägg som delats flitigt på sociala medier, spritts på Avpixlat och citerats av bland andra SD-riksdagsledamoten Kent Ekeroth.

I juni i år dök SD-tjänstemannen upp som sakkunnig i ett inslag i Ekot om åldersbestämning av ensamkommande barn.

I augusti publicerade Aftonbladet en kontroversiell debattartikel under rubriken "Ge asylsökande rösträtt". Den var undertecknad av "Tobias Lagerfeldt, juridikstudent och volontär på Refugees Welcome".

Artikeln utlöste en storm av hätska och rasistiska inlägg på sociala medier.

Men någon "Tobias Lagerfeldt" existerade inte. Vid en koll visade det sig att artikeln var skickad från en mejladress som SD-tjänstemannen tidigare använt.

Putilov har själv uppgett att han kallat sig Putilov på grund av att han lever under skyddad identitet.

Tror du på hans förklaring?

- Jag kan inte bedöma det. Han var öppen mot oss när vi anställde honom om att han använde pseudonym. Däremot kände vi inte till att han använde flera olika, säger Mattias Karlsson.

- Han uppgav för oss att han hade skyddad identitet på grund av att det fanns en hotbild. Vi tittade på regimkritiska artiklar han skrivit om Putin-regimen. Och vi vet att den är väldigt auktoritär och att oppositionella skadas och dödas.

Är du orolig att SD haft en desinformatör som kanske gått Rysslands ärenden i er tjänst?

- Jag vill inte uttala mig om det. Men jag har inte sett några övertygande bevis.

Om du inte tror att han var en säkerhetsrisk - varför ville du då att han skulle sluta?

- Vi bedömde det som relativt sannolikt att han skrivit en artikel under falsk identitet där han påstod sig företräda Refugees Welcome och ville att asylsökande skulle få rösträtt. Om det stämmer, då har han satt partiets anseende i fara.

- Det i kombination med den där konstiga husaffären gjorde att vi tyckte han skulle sluta.

Husaffären som Mattias Karlsson syftar på gjorde Putilov med en rysk affärsman från Sankt Petersburg, dömd för ekonomisk brottslighet och med kopplingar till ryska staten. Affären är märklig för att den framstår som synnerligen lönsam. Affärsmannen, som köpt ett hus utanför Stockholm för tolv miljoner, sålde det 2014 till Putilov för sex miljoner, varpå denne sålde det vidare för tolv miljoner - och alltså gjorde en saftig vinst.

- Kopplingarna till ryska staten är visserligen svaga. Men husaffären är konstig. Det ringer något slags varningssignal, säger Mattias Karlsson

Varningssignal för att Putilov är en säkerhetsrisk?

- Nej, snarare en varningssignal om att han varit inblandad i något slags pengatvätt.

Utesluter du att han är en säkerhetsrisk?

- Nej, jag utesluter ingenting.

Hur känsligt är det för ett nationalistiskt parti som SD att förknippas med en desinformatör som kan ha gått Rysslands ärenden?

- Det beror på hur mediebilden blir. Allting skadar ju om man ger en falsk bild. Nu gör borgerliga partier allt för att det ska handla mer om Putin än om Putilov.

Många nationalistiska partier i Europa, liksom Donald Trump i USA, hyllar ju nu Putin. Hur ser du själv på honom?

- Det är ett auktoritärt styre med stort demokratiskt underskott. Man garanterar inte oppositionella yttrandefrihet. Dessutom är jag kritisk till Putin på ett ideologiskt plan. Han vill ju ha ett mångkulturellt imperium och han anser sig ha rätt att ha buffertstater som förvägras nationellt självbestämmande.

Källa - 2016-09-28 12:17

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+