SDs uppmaning Rösta ner budgeten, Alliansen

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

SDs uppmaning Rösta ner budgeten, Alliansen Senaste nytt om flyktingkrisen

SDs uppmaning Rösta ner budgeten, Alliansen - Vänsterpartiet tar åt sig äran för regeringens satsningar på vård och kvinnojourer. Moderaterna däremot tycker att regeringen har slösat bort högkonjunkturen. Och SD uppmanar Alliansen att rösta ned budgeten.

Moderaterna sågar regeringens ekonomiska politik. Elisabeth Svantesson, ekonomiskpolitisk talesperson för M, säger på en presskonferens att den svenska tillväxten är stark men regeringen svag.

Enligt M har regeringen slösat bort högkonjunkturen.

- Fantastisk tillväxt, stark konjunktur som man tyvärr inte har tagit tillvara på ett sätt som man borde, och man har inte löst de grundläggande problemen, säger Svantesson.

Exempel på regeringens misslyckande enligt M är urholkad trygghet, försämrad välfärd, växande integrationsproblem och otillräckliga skyddsvallar inför nästa lågkonjunktur. Därtill lever för många på bidrag i dag, enligt M.

I M:s skuggbudget lovar Elisabeth Svantesson att både sänka skatterna och satsa på vården och skolan.

Sverigedemokraterna uppmanar Alliansen att rösta ned regeringens budget. Det säger SD:s ekonomiskpolitiske talesperson Oscar Sjöstedt till SVT.

Nu spelar det inte heller någon roll om regeringen hotar med nyval, då det i alla fall är val i höst, enligt Oscar Sjöstedt.

Sverigedemokraterna är helt emot att pengar går till ensamkommande flyktingar, säger Oscar Sjöstedt till SVT. Men SD anser att det är bra att regeringen ger mer pengar till polisen och vården.

Allianspartierna säger inte att de kommer att följa SD:s uppmaning om att rösta ned budgeten. Men samtliga allianspartier är mycket kritiska.

Centern sammanfattar regeringens politik under mandatperioden som "fyra år av bakåtsträveri".

- Regeringen har inte utnyttjat den potential som de senaste åren medfört. Man rider på högkonjunkturen utan att ta vara på de goda tiderna. Det finansiella sparandet har varit för lågt, säger partiets ekonomiskpolitiska talesperson Emil Källström.

- Sparandet är bara en tredjedel av det vi brukar ligga på under starka högkonjunkturer. Det är en faktor som gör att svensk ekonomi är sämre rustad än vad den borde vara, säger Källström.

Liberalerna anser att regeringen offrat skolan.

- Varje sjätte elev lämnar grundskolan utan gymnasiebehörighet. Då väljer regeringen att lägga lika mycket på elbåtmotorer som på skolan, säger Mats Persson (L).

Kristdemokraterna tycker att regeringen bedriver en passivitetens politik, och att Sverige betalar ett högt pris för detta när det gäller bland annat vården, tryggheten och omsorgen.

Vänsterpartiet har gjort upp om budgeten med den rödgröna regeringen och betonar att de haft ett stort inflytande.

- Vänsterpartiet har nog aldrig haft så stort genomslag i svensk politik som vi haft under den här mandatperioden, säger ekonomiskpolitiska talespersonen Ulla Andersson (V) på en pressträff.

Enligt henne har V bland annat drivit igenom satsningar på sommarjobb och ungdomars fritidsverksamhet, mer pengar till sjukvården samt ökat stöd till kvinnojourer.

Men Ulla Andersson levererar också en hård känga till regeringen om kapitalinkomsterna. Hon säger att den rikaste procenten får över hälften av kapitalinkomsterna i Sverige.

- Här har vi haft en konflikt med regeringen under mandatperioden. Vi vill börja beskatta kapital och förmögenheter, men det har regeringen sagt nej till gång på gång.

Vd, chefredaktör och ansvarig utgivare: Fredric Karén

Politisk chefredaktör: Tove Lifvendahl

Redaktionschef och stf ansvarig utgivare: Maria Rimpi

Chef SvD Nyheter: Maria Sundén Jelmini

Chef SvD Näringsliv: Daniel Kederstedt

Chef SvD Kultur: Lisa Irenius

Postadress Svenska Dagbladet, 105 17 Stockholm

Besök Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Organisationsnummer 902004-3619

Telefon Kundväxel +46 8 618 02 20

Telefon Växel +46 8 13 50 00

Källa - 2018-04-16 12:28

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Kuratorn mobulbostäder MKB
 5. Angela merkels efterträdare
 6. Bilda regering efter valet
 7. Flyktingkaravanen
 8. Fabian fjälling
 9. Ibrahim Nasrulleyev
 10. Nya lagar 2017

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+