Sista läget i unionen för ordförande Juncker

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Sista läget i unionen för ordförande Juncker - Åtta månader före nästa EU-val ska kommissionsordförande Jean-Claude Juncker försöka valtala för en ljus framtid.

Läget i unionen är samtidigt skakigare än på mycket länge.

Fyra år efter tillträdet som EU-bas har Luxemburgs förre premiärminister bara ett år kvar till pensioneringen. Juncker har bedyrat att han inte är intresserad av att fortsätta på sin post, utan siktar nu på att fullfölja vad han utlovat och bana väg för en efterträdare.

Dagens årliga tal om läget i unionen ska ändå inte bli någon sorts resumé om vad han lyckats med sedan tillträdet 2014. I stället väntas Juncker försöka ge en offensiv vision av vad som kan göras.

- För slutspurten är vi fast beslutna att följa en gyllene regel inom politiken: när du har ett politiskt mandat ska du inleda starkt och avsluta starkt, förklarade hans chefstalesman Margaritis Schinas nyligen, enligt nyhetsbyrån AFP.

Läget i unionen är samtidigt inte enkelt. Intensiva förhandlingar pågår med Storbritannien inför landets utträde i vår. Relationen till USA, inte minst ekonomiskt, är gnissligare än någonsin. Flyktingkrisen har fortfarande inte fått någon samlad lösning och runt om i medlemsländerna växer nu återigen de EU-kritiska partierna i styrka.

En av Junckers vice-ordföranden i kommissionen, finländaren Jyrki Katainen, är tydligt orolig.

- Jag ser en klar trend, säger Katainen till norska nyhetsbyrån NTB och bekymrar sig över att allt fler politiker, främst i länder som Ungern, Polen och Rumänien, går i en mer icke-liberal riktning.

SvD Världen - omvärldens viktigaste händelser direkt i din mejlkorg

- Många av de här politikerna kämpade för frihet under kommuniststyret. Nu går de åt motsatt håll. Det är en situation som är djupt bekymmersam, säger Katainen.

Det EU-val som väntar i maj gör EU-ledningen extra nervös. Opinionsmässigt tyder det mesta på en stark frammarsch för partier som har en helt annan syn på hur och om vad EU ska samarbeta framöver.

Rent konkret väntas Jean-Claude Juncker i sitt tal i dag bland annat föreslå att kraftigt utöka EU:s gränsskyddsorganisation med upp till 10 000 personer. Tankar lär också föras fram om att låta EU:s utrikesministrar framöver ta beslut med hjälp av majoritet, snarare än att alla måste vara eniga.

Morgonpigga - och morgontrötta - kan därtill lyssna extra efter om det kommer fler detaljer kring planerna på att slopa tidsomställningarna mellan vinter- och sommartid.

Jean-Claude Juncker, född 1954, utsågs sommaren 2014 till ordförande för EU-kommissionen, sedan hans partigrupp - kristdemokratiskt konservativa EPP - fått flest mandat i EU-valet i slutet av maj samma år.

Han var premiärminister i Luxemburg från 1995 till 2013 och har parallellt även suttit som landets finansminister 1989-2009 och ordförande för eurogruppen 2005-2013. Han är utbildad jurist, men har i princip hela sitt vuxenliv arbetat politiskt efter att tidigt ha engagerat sig i kristdemokratiska CSV.

Juncker är gift, men barnlös. Under de senaste åren har han haft stora problem med njursten och ischias. Genom åren har han flera gånger även utpekats för att ha alkoholproblem - något som han dock ihärdigt förnekat.

Källa - 2018-09-12 04:00

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+