Självkritisk Johansson Borde sett problemen

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Självkritisk Johansson Borde sett problemen - Ericssons ordförande Leif Johansson tycker att han och styrelsen borde ha sett den snabba nedgången, som drabbade Ericsson i början av 2016, tidigare. I en intervju med SvD Näringsliv berättar han även att han har ett uppdrag som är ännu finare än det på Ericsson.

Den 13 april 2011 valdes Leif Johansson som ordförande i Ericsson, Sveriges finaste näringslivsuppdrag. Sedan dess har bolaget tappat nära halva sitt börsvärde. Stockholmsbörsen har under samma tid stigit med nästan 45 procent.

Glorian har hamnat på sned för Leif Johansson. Axlarna hänger ändå i viloläge. Han sitter på en svart enkel stol i Ericssons så kallade Studio i Kista och har just presenterat sin nye vd, skrällen Börje Ekholm, efter tre månaders väntan.

Nye vd:n Börje Ekholm, som suttit på en armlängds avstånd i styrelserummet fick frågan redan för två månader sedan.

Att föra en diskussion med en vd-kandidat i två månader samtidigt som bolaget är i kris, är det att ta ansvar?

- När man får erbjudande om att bli koncernchef på Ericsson är det inget man säger "Ja, det tar jag direkt!" till. Börje hade flyttat till USA, fått nytt jobb i Investorkoncernen, vi skulle förhandla fram ersättningsprogram och hade en lång diskussion om att han ska bo kvar i USA. Sedan ska vi prata ombord hela styrelsen på det.

Var ni oeniga i styrelsen?

- Nej, vi hade en helt enig styrelse.

De senaste månaderna har de dåliga Ericssonnyheterna duggat tätt. Det har varit vd-löst, 3000 ska sparkas i Sverige och därefter föll plötsligt kvartalsvinsten från drygt 5 miljarder till nära noll - i ett bolag utan riktning framåt.

Kan du vara självkritisk?

- Det är jag alltid, men inte alltid i media, säger han och fortsätter:

- Vi alla borde ha sett problemen tidigare. Jag kan vara självkritisk och konstatera att om vi hade sett nedgången som kom väldigt häftigt i början av 2016 hade vi agerat annorlunda.

Blicken är lugn. Leif Johansson, son till förre SKF-vd:n Lennart Johansson, är en av Sveriges riktigt stora näringslivsprofiler, framförallt sedan hans tid som vd på AB Volvo mellan 1997 och 2011. Men nu är han ifrågasatt.

Den 4 oktober kom beskedet i det då vd-lösa bolaget: 3000 måste lämna bolaget i Sverige. Det var som att släppa en bomb. Ericsson var hett villebråd i alla nyhetsmedier. Ordförande Leif Johansson skickade då fram en vikarie, finanschefen och tillfällige vd:n Jan Frykhammar vars minspel den dagen berättade att han helst ville vara någon annanstans.

Leif Johansson, med en ersättning på 4,4 miljoner kronor, var tyst i två dygn. Trots att vuxna män i Kumla och Borås grät öppet. Jag skrev själv en kritisk kommentar där jag undrade när ordförande skulle träda fram och kommentera läget.

- Jag beklagar om det har uppfattas som att jag höll mig undan. Det var inte min avsikt. Jag ville att vd skulle få en bra och riktig arbetssituation. Och du pratar som om det inte fanns en vd. Min bild är ju att det fanns en vd med fullt mandat i form av Jan Frykhammar. Om styrelseordföranden då går ut i operativa frågor och har en massa kommentarer samtidigt som vd står i ett annat hörn och försöker sköta bolaget, då blir det inte bra tycker jag.

Vi kommer in på nästa område där Leif Johansson fått svidande kritik - ersättningsnivåerna i Ericssonledningen. År 2009 kostade Ericssons 15 personer starka ledningsgrupp med lön, bonus och pension 173 miljoner kronor. År 2015 hade ledningsgruppen krympt till 14 personer, medan ersättningen svällt till hela 270 miljoner kronor. Detta samtidigt som aktien rasat.

Leif Johansson som även är ordförande i styrelsens ersättningsutskott - har godkänt höga nivåer till ledningen i bolagets korta bonusprogram, men utan att kunna förklara vad exakt som gett bonusen.

- Vi har ju fått en hel del kritik. Vi hade ett kortsiktigt rörligt program under 2015 som betalades ut samtidigt som marknaden och aktien dök i början av 2016. Det ledde till att det var ett antal aktieägare som tyckte att det var dålig matchning mellan det kortsiktiga programmet och aktieägarupplevelsen. I allt väsentligt förstår jag det. Vi har tagit till oss av kritiken, och slopar nu det kortsiktiga programmet men har ett treårigt aktieprogram för Börje Ekholm.

Leif Johansson är också ordförande i Astra Zeneca. Men han har även ett annat uppdrag som är mindre känt: vice ordförande i Svenska Sjöräddningssällskapet. Denna frivilliga sjöräddningsorganisation räddade tillsammans med Schibsted nära 2000 flyktingliv på Medelhavet mellan oktober i fjol och i våras i projektet Gula Båtarna där två räddningsbåtar fanns på plats.

Leif Johanssons röst blir tystare.

- Jag pratade med många av dem som var med där nere. Det är ju väldigt känslomässigt starka upplevelser, av glädje när man lyckats göra något bra, men även av sorg när man inte lyckas.

- Det är nog det finaste uppdraget jag har. Det är något med organisationer där alla jobbar på frivillig basis. Det är väldigt intressant och roligt att vara med.

Du har fått mycket kritik och blivit ifrågasatt på djupet på ett sätt som du inte blivit tidigare. Hur ser du på kritiken?

- Har man åtagit sig ett jobb får man göra så gott man kan. Det är en sida. Man kan sällan förutspå rejäla nedgångar i marknader. Man får spela bollen där den ligger och det är det jag försöker hålla på med.

Källa - 2016-10-28 14:16

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+