Sjöstedt kritiserar regeringen

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Sjöstedt kritiserar regeringen - Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt kritiserar regeringen för att bara vilja administrera Sverige.
- Ska något förändras, så hänger det på oss, sade han i sitt kongresstal.

Vänsterpartiet håller under helgen kongress i Örebro. De 225 ombuden ska bland annat anta ett reviderat partiprogram och ett nytt ekologiskt politiskt program, samt behandla över 600 motioner.

I sitt öppningstal lyfte Sjöstedt fram partiets framgångar i det senaste årets budgetförhandlingar med den rödgröna regeringen.

- När socialdemokrater och miljöpartister ska förklara för de rödgröna väljarna att de gör bra saker, så är det våra reformer de lyfter fram, sade Sjöstedt.

Han tar åt sig äran bland annat för de tio miljarder kronor som kommunerna ska få i höjda statsbidrag nästa år, avgiftsfri medicin till barn och för höjd grundnivå i föräldraförsäkringen.

Sjöstedt beklagade dock att det är svårt att på allvar få regeringen att omfördela från de som har det gott ställt till de som har det knapert.

- Trots att S kritiserade varje sänkning av skatterna för de rika som den borgerliga regeringen genomförde, så tvekar de i dag inför att riva upp dem. Därför har Sverige i dag en omvänd fördelningspolitik, sade V-ledaren.

Sjöstedt tog upp V:s gamla profilfråga, att få stopp på "vinstjakten" i välfärden och uppgav att den stora striden i den frågan kommer i höst när skarpa förslag ska presenteras.

Sjöstedt tog också upp klimatet och betonade vikten av att Vattenfalls koltillgångar i Tyskland inte säljs, så att kolet stannar kvar i marken.

- Vad klimatet kräver är tydligt, vi måste avveckla en verksamhet som släpper ut mer koldioxid än hela Sverige, sade Sjöstedt.

- Vill man försäkra sig om att sossar är röda och miljöpartister gröna, då är en röst på V den bästa försäkring man kan ha.

Sjöstedt varnade också för att Sverige ska stänga dörren för flyktingar.

- Sverigedemokrater och delar av borgerligheten gör allt för att framställa människor på flykt som ett hot, sade Sjöstedt.

V-ledaren kritiserade EU:s och Sveriges flyktingavtal med Turkiet.

- Det Europa som överger asylrätten, som sätter flyktingbarn i fångläger och som betalar Erdogans Turkiet för att vara gränsvakt, det är inte vårt Europa, sade Sjöstedt.

Källa - 2016-05-05 14:09

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+