Sjöstedt pressad om Nato och migration

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Sjöstedt pressad om Nato och migration Senaste nytt om flyktingkrisen

Sjöstedt pressad om Nato och migration - K-G Bergström intervjuar partiledarna i ett nytt TV-program i Expressen TV.

- Jag vill ställa frågor som politikerna helst inte vill tala om och ta upp saker som är besvärande för dem, säger han.

Först ut var Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt, som bland annat pressades om Nato, jämställdhet och migrationspolitik.

I går blev det känt att inte bara Vänsterpartiet utan också Sverigedemokraterna försöker stoppa och skjuta upp det så kallade värdlandsavtalet med Nato i ett år. Varför vill ni göra det?

- Ja, det är ju ett väldigt stort steg det här värdlandsavtalet. Som jag ser det är det ett steg på väg mot Natomedlemskap. Och vi tycket att alliansfriheten är viktig och den är bra för Sverige och den är bra för Europa. Så vi tycker inte att man ska hasta in i ett avtal som öppnar kanal för Natobaser i Sverige.

Men för att genomföra det här uppskovet krävs ju att det har något slags grundlagsbäring. På vilket sätt hotar det grundlagen?

Men svenskar kan ju inte röra sig var som helst. De kan inte gå in på militärbaser i Sverige i dag heller.

- Nej, då är det svenska militärbaser. Det här är Natobaser vi pratar om.

Men det är fortfarande Sverige som bestämmer om man ska släppa in Nato.

- Ja, det är klart att man gör det. Samtidigt innebär det att man förbereder för att göra det och i ett skarpt läge kan det ju bli svårt att säga nej i praktiken. En annan fråga som jag ser som outredd i avtalet är den om kärnvapen. Nato har ju kärnvapen, man berättar inte…

Det finns ju tydligen skrivet i regeringsförslaget om att det inte ska vara några…

- Det finns inte i avtalet. Det är det som är skillnaden, det är en liten slamkrypare där.

Avtalet innebär ju trots allt att Sverige lättare kan stödja och ta emot stöd från Nato i kris eller krig. Är det inte en närmast självklar nationell försäkring?

- Risken är ju att man dras in i konflikter som man inte vill bli indragen i när man ses som de facto medlem i en militär allians och jag tror att det är så det kommer att uppfattas i omvärlden.

Men det är fortfarande Sverige som bestämmer.

- Ja, fast om omvärlden ser en som en del av Nato finns ju risken att man dras in i konflikter. Jag tror också att vi är i en situation som är ganska farlig med upprustning och mer aggressivt övande. Vi har ett väldigt aggressivt styre i Ryssland med Putin som angriper grannländerna. Jag tror att det är oklokt att liksom gå in i den fällan och tro att det är enda vägen framåt.

Ja, men om då Putin angriper till exempel Gotland för att ha det som brohuvud, skulle vi inte behöva Natohjälp då? För du tror väl inte den här lilla styrkan på 150 man eller vad det är har någon chans mot Ryssland?

Hur ser du på sällskapet, Sverigedemokraterna?

- Ja, det är klart att det är väldigt ovanligt att Sverigedemokraterna stöder ett förslag från Vänsterpartiet. Men vi kan ju inte sluta lägga fram vår politik för att vi har risken, så att säga, att de röstar för den någon enstaka gång.

Tror du inte att många eller i alla fall en del kommer att tänka att det här är ett återfall i Vänsterpartiets tidigare undfallenhet inför Ryssland? För det är ju ingen tvekan om att Putin kommer att gilla era krav.

- Jag tror att det är tvärtom. Jag tror att det är Natoanhängarna som spelar Putin i händerna. Det är de som bekräftar hans världsbild om att det bara är militära lösningar som fungerar. Det är de som låter Putin diktera villkoren för svensk utrikes- och säkerhetspolitik. Vi har varit militärt alliansfria på olika sätt i 200 år. Det har varit en väldigt framgångsrik politik för Sverige, vi är inte beredda att kasta den överbord.


Jonas Sjöstedt om jämställdhet inom partiet

Okej, nu ska vi byta ämne. Hur är det med jämställdheten i Vänsterpartiet?

- Allt bättre. Vi är det första partiet i svensk politisk historia som har en majoritet kvinnor valda på alla nivåer. Det gäller både i kommunfullmäktige och riksdag och landsting, men också i partiet.

Manlig partiledare och manlig partisekreterare, är det bra?

- Vi har gjort ganska stora förändringar. Det innebär att vi har fått en kvinna som gruppledare, vi har fått en kvinna i EU-parlamentet, vi har fått en kvinna som ordförande i ungdomsförbundet . Vi har kvinnlig majoritet i riksdagsgruppen och verkställande utskottet.

Det finns bara ett riksdagsparti till som har karlar på båda de här posterna. Gissa vilket det är!

- Nej, jag vet faktiskt inte. Är det Sverigedemokraterna?

Ja, det är Sverigedemokraterna igen. Det finns ett franskt talesätt som lyder "les extrêmes se touchent", ytterligheterna berör varandra. Är det ännu ett exempel på där ni tycks förenas?

- Jag tycker att det är en dålig argumentation. Om man tittar på hur vi röstar i riksdagen så är det vi i grunden oeniga, framför allt i den stora skiljande frågan som är flyktingpolitiken. Jag tycker också att varje rättvis bedömare av Vänsterpartiet ser ju att vår mest centrala politiker tillsammans med mig är ju Ulla Andersson.

Vi ska se om det också i sakfrågorna finns någon slagsida när det gäller jämställdhet. Ni vill avskaffa RUT som ger många kvinnor jobb, men inte ROT där de flesta är manliga byggnadsarbetare.

- Ja, vi är ju för att dra ned på ROT och har också gjort det tillsammans med regeringen.

Fast ni avslog en motion med krav på ett avskaffande.

- Ja, vi tror att man måste trappa av för att satsa på bostadsbyggandet i stället. För det stora problemet när det gäller bostäder att unga människor inte har någonstans att bo i Sverige och många äldre människor för den delen också. Titta på svenska sjukhus till exempel. Många av dem behöver städas bättre. Tänk om vi kunde använda alla de här bidragspengarna som går till RUT-avdragen till sådana saker. Det blir välfärd, arbetstillfällen och jämnare fördelning.

Finns det någon annan arbetsmarknadsreform som har lett till att invandrarkvinnor fått så många jobb som RUT?

- Ja, satsningar på offentlig välfärd ger ju jättemycket jobb. Också för invandrarkvinnor naturligtvis.

Jamen, du måste medge att väldigt många invandrarkvinnor har fått jobb via RUT?

- Många av de jobben hade funnits ändå. Jag tror inte att…

Men de fanns ju inte innan? Då kanske möjligen svarta.

De grupper som mest använder RUT-tjänster är vad jag förstår barnfamiljer och personer över 65 år. Unnar du inte dem lite hjälp med städningen?

- Det är intressant när man tittar på den där statistiken ser man ett väldigt tydligt mönster. De som framför allt använder det är de som har höga inkomster och bor i de rikaste kommunerna. Vi har en sorts ny form av bidragstagare i Sverige.

Jag såg någon uppgift om att sju av tio tjänade under 32 000.

- Ja, men de som använder mycket pengar. Alltså de nya bidragstagarna i Sverige, de bor i Danderyd och Vellinge. De har RUT, de har ROT, de har ränteavdrag . Det är de som tjänar på de här systemen. Det är en omfördelning från låg- och medelinkomsttagare till Sveriges absolut rikaste.


"Man kan aldrig

Källa - 2016-05-23 18:47

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+