Skånska kongressombud kräver att V går åt vänster

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Skånska kongressombud kräver att V går åt vänster Senaste nytt om flyktingkrisen

Skånska kongressombud kräver att V går åt vänster - Skåne har fått en starkare röst i Vänsterpartiet. På partikongressen i Örebro i helgen är vart nionde ombud från Skåne.
Men tas skåningarna på allvar?
Partistyrelsen yrkar på avslag för samtliga skånska motioner.

När 225 ombud från hela landet samlas för V-kongress i Örebro på torsdagen kommer hela 25 kongressombud från Skåne, fyra fler än vid förra kongressen.

-Vi har numera 2 000 medlemmar i Skåne. Vi är näst största delegation efter Stockholm. Det ger oss en starkare röst i och med att fler ombud kan gå upp i talarstolen, säger Sara Svensson, delegationsledare för de skånska kongressombuden.

Men en ökad skånsk röststyrka märks inte i partistyrelsens behandling av skånska motioner. Samtliga får avslag.

-Det är som det brukar vara. Partistyrelsen är selektiv och gör ju tummen ner åt det mesta, konstaterar Sara Svensson.

Vänsterpartiets kongress kallas "Tillsammans gör vi skillnad" och kommer i ljuset av Miljöpartiets djupa kris att domineras av en central maktfråga: Hur höga krav bör Vänsterpartiet ställa på att regeringspolitiken blir mer vänsterinriktad? Hur många kompromisser måste V godta för att bibehålla budgetsamarbetet med S och MP?

I det röda Skåne anser kongressombuden att såväl inkomstskatterna som anslagen till välfärden är på tok för låga.

-Vänsterpartiet måste höja ribban för vad vi går med på. De reformer som vi har fått igenom har inte varit stora nog, säger Sara Svensson.

-Att regeringen nu anslår tio miljarder kronor extra till välfärden räcker inte med tanke på att alliansregeringen under sina år sänkte skatterna med 140 miljarder.

Det är en synpunkt som de flesta kongressombud lär vara överens om. Därför kommer partiledaren Jonas Sjöstedt att ställas inför bestämda krav på att agera mer resolut i höstens budgetförhandlingar med regeringen - annars bör partiet helt lämna budgetsamarbetet.

Kongressombuden kommer också att diskutera om huruvida Sjöstedt ska ställa krav på generösare flyktingregler för att ge sitt stöd till en rödgrön budget.

Många ombud anser att V genom budgetsamarbetet ger indirekt stöd till vad man uppfattar som en allt grumligare socialdemokratisk retorik i flyktingfrågor.

-Det är fruktansvärt att regeringen gått med på en migrationspolitik som inte försvarar de asylsökandes rättigheter, säger Sara Svensson.

Bland de skånska motioner som partiledningen sagt nej till märks kravet på att urholka förbudet mot flyktingsmuggling genom att göra det lagligt att hjälpa människor att söka asyl i Sverige.

En annan skånsk motion för fram krav på att klassa mordbränder som terrorism och inte som hatbrott.

Bland andra skånska krav som partiledningen ser som allt för radikala finns avskaffade rotavdrag, en snabb utfasning av ränteavdragen, bibehållen pensionsålder, avskaffade polishästar och en folkomröstning om svenskt EU-utträde.

-I ett läge där EU bygger allt högre murar mot omvärlden bör vi vänsterpartister hålla fast vid att Sverige bör gå ut ur EU. Det är ett odemokratiskt projekt som i allt högre grad styrs av högerpartier. Det är viktigt att vi lyfter fram vår kritik av ett EU som inte fungerar, säger Sara Svensson.

Bland de välfärdsreformer som vänsterkongressen väntas stödja märks obligatoriska glasögonbidrag, gratis tandvård till unga vuxna, gratis läkemedel till barn och skatteavdrag för fackföreningsavgifter.

På lördag är en hård debatt att vänta om sex timmars arbetsdag för alla.

-Det är en debatt där jag hoppas att kongressombuden röstar för att prioritera upp arbetstidsförkortning som en av partiets viktigaste frågor och därigenom går emot partistyrelsens mer försiktiga linje, säger Sara Svensson.

-Kampen för sex timmars arbetsdag är viktig. Vänsterpartiet måste bli starkare på att driva systemförändrade reformer för framtiden.Budgetsamarbetet med S och MP möter hård kritik

En intern partidiskussion om budgetsamarbetet med S och MP väntas nå ett kulmen under partikongressen.

V-distriktet i Skåne kommer att få stöd bland annat från Göteborg i sin kritik av vad samarbetet hittills har gett.

Kritiken gäller framför allt att fördelningspolitiken varit för svag.

Skånedistriktet efterlyser återinförd förmögenhetsskatt, skrotade ränteavdrag och avskaffade jobbskatteavdrag.

Källa - 2016-05-05 00:30

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+