Skånska socialdemokrater vill ta emot fler flyktingar

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Skånska socialdemokrater vill ta emot fler flyktingar - Motion nummer 18 från Lunds arbetarekommun svider säkert i själen på migrationsminister Morgan Johansson: "Att en socialdemokratiskt ledd regering väljer att underminera asylrätten är ansvarslöst och inhumant".

När Socialdemokraterna håller kongress i april blir det strid om flyktingpolitiken.

Partiet är djupt splittrat: Ska Sverige hålla fast vid en stram flyktingpolitik - eller återgå till de generösa regler som gällde före förra höstens flyktingvåg?

Utgången avgör om S ska utmana M och SD - och gå till val 2018 på ökat flyktingmottagande.

Runt om i landet har de socialdemokratiska arbetarekommunerna nu färdigställt sina motioner till kongressen. S i Lund hör till dem som kräver att de strama reglerna snabbt rivs upp.

- Sverige måste stå upp som moraliskt föredöme. För vår trovärdighet måste vi snarast återgå till en generös flyktingpolitik, säger arbetarekommunens ordförande Björn Abelson.

I motionen från Lund - som skrivits av SSU och antagits av arbetarekommunen - sågas regeringens skärpta flyktingpolitik i dramtiska ordalag: Den "spelar de högerpopulistiska krafterna i händerna. " Partiledningen uppmanas återupprätta "en anständig asylpolitik. "

Det var för precis ett år sen - när det kom tiotusen asylsökande per vecka till Sverige - som Stefan Löfven och en gråtande Åsa Romson kallade till presskonferens i Rosenbad. Budskapet: Sverige skulle gå från att ha Europas generösaste asylregler till att lägga sig på "EU:s mininivå".

Sverige införde gränskontroller, transportöransvar med ID-kontroller och en lag om tillfälliga uppehållstillstånd och hårdare regler för familjeåterförening. Det fick effekt: Hittills i år har det anlänt 23 000 asylsökande mot 163 000 i fjor.

Lagen är tillfällig på tre år. Men redan efter två år finns en "kontrollstation". Lagen ska alltså omprövas sommaren 2018 - mitt i brinnande valrörelse. Därmed blir S-kongressen i april 2017 avgörande för vilken flyktingpolitik Socaildemokraterna ska gå till val på.

- Vår motion är en tydlig viljeinriktning: Vi vill se en tidig återgång till en generös asylpolitik. Vi kan inte vänta i tre år. Det bör ske inom något år, säger Björn Abelson.

Den linjen vill Stefan Löfven och migrationsminister Morgan Johansson - också han från Lund - knappast tvingas in på.

De har visserligen sagt att "ambitionen" är att lagen ska vara tillfällig. Men också att regeringen aldrig tänker att föra en politik som gör att Sverige åter hamnar i samma situation som hösten 2015.

Löfven-Johansson har dessutom pekat på att Sverige omöjligt kan lätta på reglerna förrän EU:s yttre gränsskydd fungerar och unionen har enats om en solidarisk fördelning av flyktingar.

Det senare lär inte hända inom överskådlig tid. Flera EU-stater vägrar ta emot flyktingar. De förhandlingar om en gemensam EU-politik som pågår kommer knappast utmynna i EU-regler som liknar de generösa lagar som gällde i Sverige tidigare.

Tonka Frodlund från Helsingborg sitter i partistyrelsen. Hon tror inte det är möjligt att öppna upp flyktingpolisiken före valet.

- Jag har svårt att se hur det skulle kunna gå till.

- Vi måste vara medvetna om varför vi hamnade i det här besvärliga läget. Att bara ta in en massa människor utan att kunna ge dem ett värdigt mottagande är inte okej, säger hon.

Men Lund är långt ifrån den enda S-kommunen som vill se lättnader i asylpolitiken. Stockholms arbetarekommun - som inrikesminister Anders Ygeman tillhör - uttrycker sig inte lika drastiskt som Lund i sin motion, men poängterar att de skärpta reglerna måste vara tillfälliga och inte bli "en historisk omorientering i svensk migrationspolitik. "

Malmö arbetarekommun kräver att den tillfälliga lagen hävs senast efter tre år och vill att S-kongressen beslutar att partiet "aktivt driver på för ett avskaffande".

För Björn Abelson hänger en generösare asylpolitik intimt samman med välfärden och skatterna. Stat och kommun behöver mer pengar att satsa på bostäder, skolor, vård och omsorg.

- Höjda skatter är en förutsättning för att vi ska kunna rusta upp välfärden och få integrationen att fungera, säger Abelson.

Men han och andra S-politiker som vill gå till val 2018 på ökad flyktinginvandring får svårt att övertyga Stefan Löfven och partiledningen. Enligt en Sifomätning i oktober vill bara 13 procent av väljarna ta emot fler flyktingar - medan 44 procent vill skärpa asylreglerna ytterligare.

Källa - 2016-11-27 21:30

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+