Skolan blev deras hem

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Skolan blev deras hem Senaste nytt om flyktingkrisen

Skolan blev deras hem - Det är fem år sedan Fatima, Andreas och barnen Julia ochJoel flyttade in i den gamla skolan från 1879. Den ligger högt upp på Glumslövsbackar med en slående utsikt över Öresund, Danmark och Ven.

- Vi gillade läget och den vackra naturen och sen har huseten gammal charm som vi tycker mycket om, berättar Fatima.

Huset renoverades någon gång på sextiotalet då en skiljeväggsattes upp i den gamla skolsalen. På ena sidan blev det vardagsrum och på denandra kök. En öppen spis installerades också. När Fatima och Andreas tog överhuset var det i stort behov av en uppfräschning.

- Vi har egentligen bara målat om, det var mycketpastellfärger och i köket var det gult kakel ovanför köksbänken och terrakottafärgadeväggar. Det kändes lite väl mycket "country".

De stora fönstren i vardagsrummet och köket har slipats ochmålats med linolja.

- Andreas har renoverat alla fönster, det har tagit nästanfem år, berättar Fatima. Det har varit ett gediget arbete för de var i dåligtskick, men vi ville gärna behålla dem.

En större renovering planeras, men familjen skyndar långsamt för att få allt precis som de vill ha det. Det är Fatima som står för inredningsstilen, som kan beskrivas som bohemchic med en lantlig touch.

- Det har vuxit fram efterhand som jag hittat saker. Jaglåter det hellre vara tomt än får panik och sätter dit något som jag kanske ångrar sen.

Fatima går gärna på loppis och dottern Julia brukar följamed. Några favoritställen är Kooperativ Framtid, Erikshjälpen och Pingstkyrkanssecond hand i Helsingborg.

- Jag har en dröm om att åka till Frankrike och gå påloppisar där och handla hem lite udda prylar.

Det stora vardagsrummet är det rum där familjen trivs bäst.

- Det är mysigt att vara där alla årstider, på vintern närdet är kallt och blåsigt ute eldar vi i den öppna spisen.

För Fatima, som jobbar med ensamkommande flyktingbarn, ärhemmet och intresset för inredning ett sätt att koppla av.

- Jag gillar att hålla på med inredning och tycker om attsurfa runt på instagram och olika inredningsbloggar för att få nyinspiration.

Nästa stora projekt är att öppna upp taket och ta fram bjälkarna på ovanvåningen. Sextiotalsdörrarna ska bytas ut och ersättas medspegeldörrar precis som det varit från början. Att huset tidigare varit enskola för traktens alla ungar finns det en del spår efter, bland annat en pekpinneoch några skolböcker.

- I en gammal frånvarobok vi hittat från 1921 kan man läsa att "avsaknad av skor" står noterat som anledning till frånvaro vintertid.

På agendan för i år står också trädgården, som är full avgamla vackra äpple- och päronträd. Familjen har inte gjort något alls med trädgården sedan de flyttade in och vill gärna bevara så mycket som möjligt av ursprungsplanen. De förändringar som ända kommer att göras handlar mest om att få en mer lättskött trädgård.

- Trädgården är ett stort projekt, vi ska ta bort en del växter som växer för nära huset och försöka få rätsida på trädgårdslandet.

FAKTA

Här bor: Fatima Stjärnkvist och Andreas Orröd med barnen Julia8 och Joel 13

Var: Glumslövs backar

Hur: I ett gammalt skolhus från 1879, 285 kvadratmeter,

Gör: Fatima arbetar med ensamkommande flyktingbarn, Andreasxxxxx

Övrigt: Fatima skriver och visar bilder på sitt hem på instagram: Houseofhill1879

Källa - 2016-05-28 16:00

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+