Sköts på nära håll nu mordhotas fler politiker

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Sköts på nära håll nu mordhotas fler politiker - Efter mordet på den tyske landshövdingen Walter Lübcke väller en våg av högerextremt hat fram över Tyskland. Experter varnar för en växande radikalisering och för en "brun terrorvåg".

BONN Mordet på Walter Lübcke är som taget ur en politisk thriller. Han hittades strax efter midnatt den 2 juni på terrassen framför villan i närheten av Kassel med ett skott i huvudet avlossat på kort distans. Grannar hörde skott och två bilar som avlägsnade sig i hög hastighet.

Det var som en avrättning.

Polisen utreder fortfarande i alla riktningar. Men åklagarna är övertygade om att det rör sig om ett högerextremt attentat. Inrikesminister Horst Seehofer talar om ett "attentat mot oss alla, mot det frihetliga samhället".

Misstänkt på sannolika skäl är Stephan E som har en lång högerextrem karriär bakom sig. Han är bland annat dömd för en misslyckad bombattack på en asylförläggning, för försök till dråp och för att ha deltagit i attack på en facklig demonstration.

Han var länge medlem i nationalsocialistiska NPD och hade kontakt till högerextrema Combat 18 som är det nynazistiska nätverket Blood and Honours väpnade arm. Dessutom till medlemmar i den förbjudna organisationen Oldschool Society. Hans DNA hittades på offrets kläder.

Allt tyder på att Walter Lübcke mördades för sin hållning i asylfrågan. Hans namn återfinns på en "fiendelista" med 10 000 politiker och journalister som sammanställts av den högerextrema terrorgruppen NSU, Nationalsocialistiska underjorden. Under åren 2006-2011 mördade NSU nio utlandsfödda småföretagare och en polis.

Men det var först efter ett omstritt framträdande under flyktingkrisen 2015 som Lübcke blev en hatad symbolfigur i extrema högerkretsar.

En ny asylförläggning skulle inrättas och Lübcke, som var regeringspresident i Kassel - närmast att jämföra med en svensk landshövding - skulle informera invånarna i det lilla samhället Lohfelden. I publiken satt medlemmar i den nationalistiska rörelsen Pegida som störde och högljutt ifrågasatte asylrätten.

Lübckes svar till kritikerna:

- Det är värt att leva i Tyskland. Men då måste man också stå upp för värderingar. Och den som inte gör det kan när som helst lämna landet.

Budskapet kvitterades med burop. Salen kokade av hat och ilska.

Bara timmar senare vällde det in mejl och mordhot. Lübcke beskrevs som en "folkförrädare" som borde lynchas. I kommentarer på Youtube beskrevs han som en "råtta" som borde få sin tunga fastspikad så att han aldrig mer skulle kunna upprepa sitt uttalande. Eller som en gris som borde få huvudet avskuret och kastat i en gödselstack.

Samma sak sker nu efter mordet på Lübcke som i högerextrema kretsar hälsats med jubel.

På internet beklagas att det tog hela tre år innan förrädaren dödades. Samtidigt hotas lokalpolitiker och borgmästare som sympatiserar med Lübcke eller uttalat sig för en generös flyktingpolitik.

Bland dem finns miljonstaden Kölns borgmästare Henriette Reker som 2015 knivhöggs av en högerradikal invandringsfiende. Likaså Andreas Hollstein, borgmästare i Altena söder om Dortmund, som 2017 knivhöggs av en högerextremist.

Extremismforskaren Matthias Quent vid Institut für Demokratie und Zivilgesellschaft i Jena pekar på att det högerextrema våldet nu växer snabbt och att antalet offer är mer än tio gånger så högt som offren för islamistiskt våld.

- Deras avsikt är att sprida rädsla och skräck, säger han till Deutschlandfunk.

Men varför eskalerar högerextremismen just nu?

Ett skäl, hävdar extremismforskaren Gideon Botsch, är att högerpopulismen inte längre växer i Tyskland och att både Pegida och Alternativ för Tyskland, AFD, har tappat väljarstöd.

- Planen att störta systemet Merkel har inte fungerat. I extremhögern växer därför både frustration och radikalisering, säger han och varnar för att antalet attentat kommer att växa under det kommande året.

Det tyska författningsskyddet, säkerhetsorganisationen med ansvar för landets inre säkerhet, säger att det finns 24 100 högerextremister i Tyskland, varav hälften tros vara beredda att gripa till våld. 2018 utfördes sex mordförsök med högerextrem bakgrund.

Särskilt oroväckande, säger författningsskyddet, är det växande antalet Reichsbürger. 2018 fanns det 19 000 medlemmarna i den så kallade Rikstyska rörelsen som förnekar Förbundsrepubliken Tysklands legitimitet. Många är högerextrema så kallade preppers som förbereder sig på tyska statens undergång.

Oliver Decker vid Universitetet i Leipzig talar om en massiv radikalisering i Tyskland. Förra året kom han ut med en stor undersökning som pekar på att nästan 7 procent av befolkningen har en högerextrem världsbild och inte drar sig för våld.

8 procent av kommunerna i Tyskland uppger att borgmästare och andra lokalpolitiker utsatts för grovt hot och våld. 2017 var det 6 procent, enligt tidskriften Kommunal som har tillfrågat 1 055 borgmästare i juni.

Enligt enkäten har 2 procent av landets 11 000 borgmästare utsatts för våld. Fyra av tio kommuner brottas med verbala hot, varav hälften äger rum i de sociala medierna och resten på politiska möten och i personliga samtal.

Tidskriften som riktar sig till lokalpolitiker talar om en ”hatvåg mot rådhusen” och varnar för att förolämpningar och verbalt hot allt mer leder till våld mot personer. Det anonyma hatet har blivit grövre och mer direkt och tränger nu in i politikernas privatliv, konstaterar Kommunal.

Tf

Källa - 2019-06-25 14:39

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+