Slovakien vill ta makt från Bryssel

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Slovakien vill ta makt från Bryssel - EU:s nya ordförandeland Slovakiens regering ligger i gräl med EU-kommissionen om flyktingkvoter. Men i och med brexit har en krisdebatt om hur man skapar ett mer populärt EU påbörjats, och slovakerna har som av en händelse föreslagit att EU-ländernas regeringar, inte EU-kommissionen, ska "äga" EU-politiken.

BRATISLAVA Slovakien satte sig på fredagen som nytt ordförandeland i EU:s förarsäte - en till synes inte helt ideal tidpunkt, eftersom EU-debatten under lång tid framöver kommer att domineras av britternas utträde ur unionen, och det blir svårt för ordförandelandet att driva många andra frågor.

Men Slovakien kan använda brexit-debatten till sin fördel. Den slovakiska utrikesministern Miroslav Lajčák sade till ett pressuppbåd i Bratislava att EU-institutionerna nu borde kliva tillbaka, och låta de 28 EU-länderna utforma EU-politiken.

- Varje gång Europeiska rådet (det forum som EU:s stats- och regeringschefer träffas i) kommer överens om någonting, så kommer EU-kommissionen med lagförslag som splittrar, sade Lajčák, och hänvisade till beslutet från förra året om att EU:s medlemsländer ska dela upp 160000 asylsökande mellan sig enligt exakta kvoter per land.

- Medborgarna bor inte i institutionerna, utan ute i medlemsländerna. Politiken måste drivas av medlemsländerna, medan EU-institutionerna ska se till att det inte skapas konflikter mellan politiska beslut och hur de sedan implementeras, sade utrikesministern.

Detta vore en markant förminskning av EU-kommissionen, som kallas för EU:s "politiska lokomotiv" och är den instans i EU-apparaten som föreslår gemensamma EU-lagar, till en simpel kontrollinstans.

Att regeringen i Bratislava skyller ett beslut som den inte gillade på EU-kommissionen och inte på andra EU-länders regeringar som ville ha flyktingkvoterna, är dock varken originellt eller intellektuellt hederligt.

Det har alltid varit bekvämt för regeringarna ute i EU-länderna att roffa åt sig äran för alla populära beslut som fattas på stora möten i Bryssel, till exempel när det egna landet har fått fler pengar till sina bönder eller försvarat en på hemmaplan viktig industri mot hårdare miljölagar, medan man skyller alla mindre populära beslut på, lite vagt, "det där EU".

När SvD:s reporter Therese Hultin Larsson intervjuade människor utanför vallokaler i England så påpekade en EU-kritisk herre att "alla dessa Junckers" i Bryssel inte hålls ansvariga för sina beslut, och att EU är odemokratiskt.

Men EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och hans 27 EU-kommissionärer bestämmer faktiskt ingenting. De driver politiska frågor, föreslår nya lagar och strategier för alla EU-länder, förhandlar handelsavtal med länder utanför unionen, pressar på motsträviga länder att gå med på nya regler, bråkar med och drar till och med igång rättsfall mot länder som misstänks bryta mot EU-regler, samt håller massor med högtidliga tal om EU.

Men Juncker bestämmer ingenting. De 28 EU-ländernas stats- och regeringschefer måste plita ner sina underskrifter längst ner på alla EU-regler och direktiv, innan de kan träda i kraft. Men det passar alltid bra att skylla på någon i Bryssel när man står inför upprörda hemmaväljare och inte har fått medfall för sin linje av de andra. EU handlar om kompromisser, och ibland vinner man, ibland inte.

Slovakien vill nu skapa ett nytt forum där EU-länderna kan diskutera olika EU-initiativ och riktning, och har bjudit in stats- och regeringscheferna till Bratislava för ett informellt toppmöte om brexit i september.

Storbritannien ska inte vara med, men inte heller EU-kommissionen. Detta ska bli framtidens standardformat för EU-möten, tycker ordförandelandet.

- Bryssel har dåligt rykte i Europa, svarade Slovakiens premiärminister Robert Fico på frågan om varför han nu bjuder i till toppmöte i Bratislava istället för i EU-huvudstaden.

Källa - 2016-07-01 22:53

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+