Snart flyr turkar i båtar till Europa

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Snart flyr turkar i båtar till Europa Senaste nytt om flyktingkrisen

Snart flyr turkar i båtar till Europa - Hittills i år har 400 turkar sökt asyl i Sverige - och 4 000 i Europa.

Turkiet har i och med flyktingavtalet med EU fungerat som bromskloss för flyktingströmmen från Syrien, Irak och Afghanistan till Europa. Den dramatiska försämringen av demokratin i Turkiet gör nu att även turkiska medborgare känner sig tvingade att lämna sitt hemland.

Flyktingavtalet står på skakig grund. När EU-parlamentet röstade för att frysa förhandlingarna om medlemskap i unionen svarade president Erdogan med att Turkiet kan komma att släppa igenom flyktingar till Europa.

Flyktinguppgörelsen ger Turkiet sex miljarder euro i stöd till syriska flyktingar fram till 2018. Det är pengar som flyktingarna knappt sett röken av.

Enligt UNHCR:s aktuella siffror lever 2  700 000 syriska flyktingar i Turkiet i dag. Men enligt människorättsorganisationer i landet kan det röra

sig om uppåt fyra miljoner.

Bara i Istanbul finns drygt 600 000 flyktingar.

- Varje dag ser jag nya syriska flyktingar här, säger Selem Bekhtas, själv flykting från Syrien och utbildad doktor, till Aftonbladets ledarsida.


"Lider svårt"

Sedan några veckor arbetar han för Sisli, ett center i Istanbul som hjälper flyktingar med basala behov, fylla i blanketter och att söka vård.

- De flesta lider svårt, säger han.

Syrierna får inga uppehållstillstånd i Turkiet och har ingen rätt till utbildning eller bostad. På ett år får de knappt en tusenlapp i bidrag. Man måste arbeta för att klara sig, men det är näst intill omöjligt att få arbetstillstånd. I stället jobbar flyktingarna svart under "slavliknande förhållanden", enligt Selem Bekhtas. Barnarbete är vanligt.

Turkiet har ändå varit en räddning för många flyktingar. Landets gränser har stått öppna när Europas har stängts. Men nu planerar Turkiet att bygga en mur längs den 900 kilometer långa gränsen till Syrien.


Går mot kollaps

Samtidigt förvärras läget i Turkiet. Situationen är ohållbar och går i värsta fall mot kollaps. Oppositionella, aktivister och intellektuella arresteras och fängslas.

- Fortsätter det så här kommer det snart båtar med turkiska flyktingar till Europa, säger en representant från Amnesty international i Turkiet.

Beslutet att frysa EU:s förhandlingar om medlemskap var rätt, men dialogen måste fortsätta. Europa får inte blunda för den växande katastrofen i Turkiet.

Källa - 2016-11-28 01:19

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+