Socialdemokrati på villovägar.

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Socialdemokrati på villovägar. - I Sverige är det självklart att skaka hand med både kvinnor och män, klargjorde statsminister Stefan Löfven (S) nyligen under en frågestund i riksdagen.

Det var, för att komma från den ofta så otydlige Löfven, ett ovanligt rakt besked.

Vilka raka besked Löfven och Socialdemokraterna kan tänkas leverera denna första maj återstår att se.

Årets val av paroll, den intetsägande "Tillsammans för Sverige", bidrar inte till några högre förväntningar.

Underrubriken lyder "Slå vakt om den svenska modellen". Detta är ett favorittema för partiet, ett sätt att dra en linje i sanden framför en politisk motståndare - alliansen - som anklagas för att stå i begrepp att sälja ut sagda modell.

Vad detta vaktslående innebär i praktiken har Löfven haft förtvivlat svårt att reda ut. För att bevara modellen måste den förändras, moderniseras. Den insikten finns sannolikt också i regeringskansliet Rosenbad och i partihögkvarteret på Sveavägen. Idéer om hur det ska gå till saknas.

En akut fråga är hur de senaste årens hundratusentals nyanlända flyktingar ska komma ut på arbetsmarknaden. Sverige har länge utmärkt sig för låg sysselsättningsgrad och hög arbetslöshet bland utrikes födda. I en intervju i DN i veckan gav Löfven följande skäl till varför det kommer att bli annorlunda i framtiden:

"Därför att vi har en rödgrön regering som tror på politikens möjligheter. "

Opinionsmätningarna visar dystra siffror, 24,4 procent i senaste DN/Ipsos. Det talas om Juholtnivåer, denne Håkan Juholt vars korta och turbulenta tid som partiledare blivit synonymt med katastrofsiffror. Till råga på allt har Miljöpartiet, förlamat av inre konflikter, förvandlats till en grön blykula, kedjad vid Löfvens fot.

Sällan har en regering haft så svårt att tala med en röst som Löfvens samarbetsregering. Knappt har den beslutat si förrän något grönt statsråd är ute och säger så. Det är att ta den klassiska politiska konsten att "gå i opposition mot sig själv" - ett känt fenomen på första maj - till oanade höjder.

Socialdemokraterna tågar på. Vart partiet är på väg blir allt mera oklart. För att inte tala om vart det vill föra landet.

Källa - 2016-05-01 00:01

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+