Socialsekreterare Pulsen gick upp bara jag kom till jobbet

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Socialsekreterare Pulsen gick upp bara jag kom till jobbet - Pulsen gick upp bara hon kom till jobbet. För socialsekreteraren Elisabeth Arnet blev lösningen att byta arbetsplats. Trots en viss ljusning i arbetsmiljön är läget fortsatt tufft för socialsekreterare, enligt en undersökning från Akademikerförbundet SSR.

I tjugo år arbetade Elisabeth Arnet i Stockholm men för en månad sedan tog hon för första gången bilen till sitt nya jobb vid Gnesta kommun.

Hon hade då upplevt ett helt annat arbetstempo än under början av sitt arbetsliv. 2015 hade hon utöver sin tjänst som socialsekreterare jobbat extra som gruppledare på ett akutboende, innan hon på heltid blev gruppledare för 20 samhällsvägledare vid en enhet för nyanlända och akutboenden.

- Det var ett otroligt tufft jobb att arbeta med nyanlända. Jag är stolt över att vi drog den utmaningen i land men folk har verkligen slitit och jag orkade bara det en viss period, säger Elisabeth Arnet.

Organisationen byggdes upp under resans gång, från trettio till etthundra på några månader. Efter en intensiv fas blev det lugnare i höstas, tycker Elisabeth Arnet.

- Men min kropp galopperade fortfarande. Min puls gick upp bara jag kom till jobbet för det var rusch hela tiden. Min räddning var att sluta och söka ett lugnare jobb.

En viss ljusning i arbetsmiljön kan skönjas i den undersökning som Akademikerförbundet SSR nu lägger fram. I dag anger 21 procent av tillfrågade socialsekreterare att de inte hinner med sina arbetsuppgifter på grund av en för hög arbetsbelastning - att jämföra med hela 40 procent i mätningen för två år sedan.

Men samtidigt anger i dag nästan varannan tillfrågad, 48 procent, att arbetsbelastningen är hög och att de "knappt" hinner med jobbet - här syns heller ingen förbättring sedan tidigare mätningar.

Dessutom uppger nästan 4 av 10 att de inte klarar kvaliteten och rättssäkerheten i arbetet.

Senaste åren har det kommit flera larmrapporter om en utsatt arbetsmiljö vid socialtjänsterna. Sju av tio uppger också i den aktuella undersökningen att de övervägt att byta jobb de senaste två åren - en andel som legat på ungefär samma nivå en längre tid.

Främsta skälen uppges vara missnöje med arbetsbelastningen och lönen.

Elisabeth Arnet vittnar själv inte om en för hög arbetsbelastning, med undantag för satsningen för nyanlända. Men hon är medveten om att andra har haft det svårare än henne.

- Jag vet att vissa handläggare för försörjningsstöd har hundra ärenden, det blir bara rullande och man hinner inte träffa klienterna. Det hade jag aldrig orkat.

Lönen är för Elisabeth Arnet en avgörande faktor för att stanna kvar eller inte på en arbetsplats.

- Jag har lättare att acceptera en högre arbetsbelastning i vissa perioder om jag har en hög lön.

När hon arbetade som socialsekreterare på Södermalms stadsförvaltning januari 2016 fick hon en lön som låg nära en nyutexaminerad socialsekreterare, trots att hon då hade arbetat i 18 år i staden. Därför sa hon upp sig.

Heike Erkers är förbundsordförande vid Akademikerförbundet SSR.

- De erfarna socialsekreterare ligger väldigt dåligt till trots att de egentligen borde vara bäst lönesatta. Det är de som ska lära upp de nya och hjälpa till när med kniviga och svåra fall, säger hon till SvD.

En annan problematik som kommer fram i undersökningen är hur lite förebyggande arbete som socialsekreterare själva anser att de utför. I snitt uppskattas runt 3 procent av arbetstiden läggas på förebyggande arbete, medan hela 92 procent bedöms gå till myndighetsutövning.

- Man skulle kanske inte behöva lika många poliser som det talas om i fall man hade arbetat förebyggande, säger Heike Erkers.

Vikten av det sociala skyddsnätet glöms bort när den politiska agendan sätts, anser Erkers.

- Det är inget parti som går till val på att socialtjänsten ska ha en välfungerande verksamhet. Man går på val på det som handlar om skola, vård och omsorg. Detta är också omsorg fast det är omsorg för de som har det sämst.

Hon fortsätter:

- Situationen var redan ohållbar innan 2015, och förstärktes av flyktingkrisen. Detta resultat beror på år av försummelser, av att man faktiskt inte har tillsätts rejäla resurser.

Elisabeth Arnet minns att hon sökte upp folk på torget på Södermalm när hon började arbeta som socialsekreterare för tjugo år sedan. I dag är det inget som hon hinner med längre.

- Det förebyggande arbetet visar inte resultat nästa kvartal, men ledningen vill ofta ha "credd" omgående. Och budgeten ska också täcka in förebyggande arbete, vilket den inte alltid gör.

•Novus har på Akademikerförbundet SSR genomfört den rikstäckande kartläggningen av socialsekreterarnas arbetssituation.

• Undersökningen består av totalt 2 227 intervjuer gjorda under perioden 18 januari - 26 februari 2018.

• Fackförbundet Akademikerförbundet SSR organiserar sju av tio socialsekreterare.

Källa - 2018-04-22 18:01

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+