Sparkad gambiansk minister har sökt asyl i Sverige

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Sparkad gambiansk minister har sökt asyl i Sverige - Gambias president Yahya Jammeh har sparkat inrikesministern Ousman Sonko, som är ökänd för sin brutalitet.

Nu har ex-ministern flytt landet - och sökt asyl i Sverige. Det uppger en källa för Aftonbladet.

- Jag kan bekräfta att en person med det namnet har ansökt om uppehållstillstånd i Sverige, säger Irene Sokolow på Migrationsverkets pressavdelning.

Ousman Sonko beskrivs som en av president Yahya Jammehs närmaste män. Men i slutet av förra veckan ska den auktoritäre ledaren ha sparkat honom från posten som inrikesminister. Det rapporterar flera gambianska medier. Uppgifterna har dock inte bekräftats officiellt av regimen i landet.

Sedan i fredags har det varit oklart var Ousman Sonko befunnit sig. Men nu kan Aftonbladet berätta att ex-ministern har tagit sig till Sverige.

Har sökt uppehållstillstånd

Enligt en uppgiftslämnare landade Sonko på Arlanda under tisdagskvällen. Kort därefter ansökte han om asyl.

Migrationsverket bekräftar att en ansökan om uppehållstillstånd har inkommit. I övrigt är dock myndigheten förtegen om fallet.

- Jag kan bekräfta att en ansökan om uppehållstillstånd har kommit in från en person som har det namnet som du nämner, säger Irene Sokolow vid Migrationsverkets pressavdelning.

- Vad det är för grund till ansökan, om det är asyl eller något annat, kan jag inte säga. Det är sekretessbelagt.

Migrationsverket vill heller inte gå ut med uppgifter om var Sonko befinner sig. I normalfalletskulle han ha förts till verkets ankomstboende i Märsta. Enligt Aftonbladets uppgiftslämnare befinner han sig dock inte där.

- Vi gör enskilda bedömningar i varje enskilt fall när det gäller boende och andra omständigheter. Men vad som skett i detta specifika fall kan jag inte uttala mig om, säger Pierre Karatzian vid Migrationsverkets presstjänst.

När personer som är högt uppsatta i utländska regeringar söker uppehållstillstånd i Sverige kan Migrationsverket informera Utrikesdepartementet, eller andra myndigheter.

-Om det gäller en person som har höga positioner i ett annat land så kan vi naturligtvis ta kontakt med svenska myndigheter som kan ha intresse av att veta att den aktuella personen är här, säger Pierre Karatzian.

Än så länge har dock inte UD kopplats in.

- Jag har hört mig för hos protokollet, ambassaderna i det aktuella området och Afrikaenheten. Vi har inte fått någon information om detta, säger Sofia Karlberg på UD press.

"Brutal lojalist"

President Yahya Jammeh tog makten i Gambia i samband med en militärkupp 1994. Han styr landet med hjälp av ett antal lojala militära ledare. Människorättsorganisationer har i flera år slagit larm om att kritiker till regimen förtrycks och riskerar att utsättas för våld.

I våras greps flera medlemmar i oppositionspartiet UDP. En av aktivisterna avled i häktet efter att först ha utsatts för tortyr, enligt Amnesty International. FN krävde att dödsfallet skulle utredas. President Jammeh svarade med att be generalsekreteraren Ban Ki-Moon att "dra åt helvete".

Den förre inrikesministern Ousman Sonko har varit en del av den politiska eliten i Gambia länge. Regimkritiska medier i landet beskriver honom som brutal och hänsyslös.

"Han har varit känd som en av de mest brutala lojalisterna till Yahya Jammeh och hans fingeravtryck i nästan alla fall av försvinnanden, utomrättsliga avrättningar, tortyr och fängslande av gambianska invånare", skriver sajten gainako. com.

Källa - 2016-09-21 17:49

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+