Spelet bakom flykting jättens miljonavtal

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Spelet bakom flykting jättens miljonavtal - I somras kunde GT avslöja att Göteborgs kommuns högste ansvarige för flyktingmottagandet, Veronica Morales, byter sida - och får ett toppjobb hos flyktingjätten Hero.

In i det sista ansvarade Veronica Morales för ett kommunalt avtal som kan ge hennes nya arbetsgivare 82 miljoner kronor.

I kväll avslöjar SVT:s "Uppdrag granskning" flera höga tjänstemäns nära kontakter med flyktingjätten som från ingenstans blev Göteborgs stads största privata samarbetspartner i flyktingkrisen.

Den 4 mars i år tackade den privata flyktingjätten Heros vd Harry McNeil två strategiskt placerade chefer i Göteborgs stad för deras insatser.

Cheferna hade, enligt vd:n, hjälpt den stora norska flyktingkoncernen att slå sig in på den västsvenska marknaden med boenden för ensamkommande barn och unga:

“Vi är mycket tacksamma för de introduktioner som ni har gjort åt oss och möjliggjort för Hero att etablera sig även på västra sidan av Sverige", skrev vd:n i mejlet som GT tagit del av.

De två uppskattade kommunala cheferna är dåvarande verksamhetschefen vid social resursförvaltning i Göteborg Veronica Morales, ansvarig för integration och flyktingmottagande, och enhetschefen vid samma verksamhet, Louise Parbring - med ansvar för boenden åt ensamkommande flyktingbarn.


Här är mejlet som visar hur Heros vd Harry McNeil tackar tjänstemännen.

Och Hero har alla skäl att tacka. Under lite mer än ett halvår tecknade bolaget flera stora avtal i Västsverige. Enligt "Uppdrag gransknings" beräkningar är det sammanlagda värdet på avtalen med Göteborgs stad uppemot 140 miljoner kronor.

Avtalen har förhandlats fram inom den del av kommunen som verksamhetschefen Veronica Morales ledde, fram till det att hon rekryterades över för ett toppjobb som operativ chef - hos just Hero.

Hon var själv in i det sista ansvarig för tecknandet av ett avtal med sin nya arbetsgivare, värt som mest 82 miljoner kronor. Ett dygn efter att sista handen lagts vid avtalet tackade hon ja till den nya tjänsten och "bytte sida" vid förhandlingsbordet.

Och "Uppdrag granskning" kan i kväll visa att Veronica Morales hade blivit kontaktad av Hero angående anställningen flera veckor innan det att hon sa upp sin tjänst vid kommunen. Samtidigt som intervjuer och förhandlingar om den nya tjänsten pågick mellan henne och Hero hade hon kvar ansvaret för arbetet med mångmiljonavtalet med samma bolag.


Vill inte intervjuas

Och det är ett avtal som väcker många frågor och som har skapat mycket intern kritik inom kommunen.

Veronica Morales själv vill inte ställa upp för en intervju. När GT i fredags når henne på telefon svarar hon att hon inte hör något, att mottagningen är dålig, innan hon lägger på luren för att därefter göra sig onåbar på telefon.

Men per e-post försvarar hon avtalet hon in i det sista ansvarade för som "mer fördelaktigt för Göteborgs stad, och mindre ekonomiskt fördelaktigt för Hero Sverige".

I Uppdrag Granskning i kväll är flera anställda inom kommunen kritiska till att kommunen tecknade ett stort och dyrt avtal om platser med det privata bolaget i ett läge där kommunens egna boenden har svårt att fylla platserna.

- Vi blev väldigt upprörda att vi tecknade nya kontrakt med privata när vi inte kan fylla våra egna. Det var sagt att man inte skulle ingå några avtal alls med privata entreprenörer så länge de egna boendena inte var fulla. Och vi visste att vi behövde färre boenden, inte fler, säger en anställd med god insyn i boendeverksamheten till GT.


Full panik

Det första avtalet med Hero skrevs mitt under den stora flyktingvågen i slutet av oktober förra året. Det rådde full panik. Från att under sommaren ha haft ett 40-tal platser för nyanlända ensamkommande barn behöver Göteborgs kommun mot slutet av året, på kort tid, få fram 1600 platser. Det lyckas man med genom att starta upp egna kommunala boenden, öka beläggningen på de som redan finns - och, genom ett undantag i lagen som bara får användas vid riktigt extrema situationer, teckna flera avtal med privata aktörer utan upphandling.

Ett av dessa avtal skrevs med Hero, en då helt ny samarbetspartner till kommunen. Överenskommelsen var värd 63 miljoner kronor och avtalstiden sträcker sig ett år framåt - till 1 november i år.

Men så lades politiken om. Gränserna stängdes och den stora strömmen av ensamkommande barn och unga avtar.

Behovet av boenden för nyanlända faller likt en sten till marken. Och under slutet av våren dras till och med kommunens egna boenden med tomma platser.

Och det är då verksamhetschefen i Göteborgs kommun, Veronica Morales med bara kort tid kvar på sin tjänst, ansvarar för att förhandla fram ett nytt avtal med Hero. Det beskrivs som en justering och ska ersätta det gamla avtalets sista månader.


Dyrt för skattebetalarna

Nu ska kommunen betala för något färre platser men i gengäld binder man upp sig att betala för platserna under en betydligt längre tid, längre än för någon annan entreprenör.

Igår, den 1 november, skulle det gamla avtalet ha kunnat gå ut, men i det nya löper avtalstiden vidare ända fram till april 2018.

Det gör det nya avtalet betydligt mer värt än det gamla - som mest 82 miljoner kronor. Även om kommunen skulle använda möjligheten att säga upp avtalet i förtid har man förhandlat fram en dyrare affär för skattebetalarna.

Enligt "Uppdrag gransknings" beräkningar betalar kommunen nu Hero varje dag 81000 kronor för platser som är tomma, nästan 2,5 miljoner i månaden.

Hon konstaterar att många dyra platser nu står tomma men menar att det är lätt att vara efterklok vad gäller avtalet med Hero.

-Under våren var läget över huvudtaget oerhört svårprognostiserat, säger Louise Parbring och uppger att de bland annat förväntade sig en tillströmning av ensamkommande under sommaren som aldrig blev av.


Erbjöds vara konsult

-De dök aldrig upp, säger Louise Parbring.

Men om det var väldigt osäkert läge, varför förlänger man då avtalstiden så långt som till april 2018? Då skulle man väl ha valt en kortare avtalstid?

- Jag kan inte svara på det. När det kommer till det faktiska avtalet sedan var det min chef Veronica Morales som skötte de frågorna.

Veronica Morales skriver i mejl att Göteborgs kommun var vinnaren på det nya avtalet, medan hennes nya arbetsgivare Hero är förloraren:

"Kontraktet anpassades bättre till de behov som fanns, då det ersatte platser för ankomstboende med platser för asylboende. För att uppfylla kraven för asylboende fick Hero Sverige investera i bland annat medarbetare med högre kompetens och ombyggnad av lokalerna så att de boende fick tillgång till kök", skriver Morales.

SVT:s "Uppdrag granskning" kan i kvällens program visa hur Hero Sverige AB under lång tid bearbetat strategiskt placerade tjänstemän inom Göteborgs stad. Och att Veronica Morales inte är ensam om att ha rekryterats till bolaget. Även den person som står som handläggare för det kritiserade avtalet och ytterligare en tjänsteman vid samma enhet arbetar i dag hos Hero, enligt "Uppdrag granskning".


"Roligt använda min kompetens"

Och ä

Källa - 2016-11-02 06:00

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+