Splittring om EUs väg framåt

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Splittring om EUs väg framåt - Alla EU:s stats- och regeringschefer, utom Storbritanniens nya premiärminister Theresa May, träffas på fredag i Bratislava i Slovakien. Där ska de påbörja existensiella grubblerier över EU:s framtid som pågår fram till ett nytt toppmöte i Rom i vår då EU:s Romfördrag firar 60 år.

Syftet är att komma fram till hur medborgarna ska återfå tron på EU-projektet. I flera länder är populistiska, EU-kritiska, och ofta invandringskritiska, partier på frammarsch.

- Aldrig tidigare har jag sett nationella regeringar så försvagade av populismens krafter och paralyserade av risken för nederlag i nästa val, sade EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker i ett tal i onsdags.

Att britterna röstade för att lämna EU i somras sände chockvågor genom EU:s institutioner och många av EU-ländernas regeringar. Där såg man risker för att fler länder kan komma att hålla liknande folkomröstningar i framtiden. Som en följd utlystes Bratislavamötet.

Det är inte första gången EU-ledarna går in i en "reflektionsperiod" om EU:s framtid. Senast det hände var efter att fransmännen röstade nej till EU:s konstitution 2005. Men denna gång är EU-ledarna mer oense än någonsin om vilken väg unionen ska ta. Eurokrisen och migrationskrisen har skapat djupa sprickor.

I sitt tal inför EU-parlamentet varnade EU-kommissionens ordförande för att han aldrig sett så lite samarbetsvilja mellan länderna.

Sprickorna delar upp de 27 EU-ledarna i Bratislava i flera olika fraktioner. Italiens premiärminister Matteo Renzi och hans grekiske kollega Alexis Tsipras vill möjliggöra ekonomiska satsningar genom att lätta på EU:s krav på budgetdisciplin. De hoppas ha Frankrikes president François Hollande på sin sida.

Polen och Ungern vill minska EU:s makt och den polska presidenten vill även se fördragsförändringar för att minska Bryssels inflytande. Bland EU:s östra medlemsländer finns också ett stort missnöje med unionens flyktingpolitik och med Bryssels förslag på att tvinga alla medlemsstater att ta emot en viss andel asylsökande. Polen vill dock samtidigt slå vakt om dess medborgares rätt att arbeta i andra EU-länder.

Länder som Sverige, Danmark och Nederländerna vill inte heller ge EU mer makt, utan tycker att unionen ska fokusera på att leverera konkreta förbättringar för EU:s medborgare. Statsminister Stefan Löfven pekar ofta på ökad social trygghet för Europas löntagare.

Även EU:s mäktigaste ledare, Tysklands förbundskansler Angela Merkel, tycker att det är bäst att nöja sig med att EU ska leverera resultat på några områden.

Inga beslut kommer att fattas på Bratislavamötet. EU:s permanente rådsordförande, Donald Tusk, som leder mötet, väntas ha som främsta mål att undvika öppen splittring och försöka få EU-ledarna att enas om minsta gemensamma nämnare.

Tusks budskap under sina besök i Europas huvudstäder har varit att unionen måste öka medborgarnas "trygghet". Det handlar om mer samarbetet mot terrorism och om att stärka bevakningen av EU:s yttre gränser. Läckta dokument om Tusks tankegångar innehåller formuleringar om att antalet "irreguljära migranter" måste minska ytterligare och att förra årets "kaos" aldrig får upprepas.

Tusks talar också om ökad social och ekonomisk "trygghet" för Europas löntagare. Mer konkret kan det handla om att öka EU:s fond för strategiska investeringar och satsa mer EU-pengar mot ungdomsarbetslöshet.

Med stöd från Tyskland och Frankrike har Tusk och Juncker också fört fram idéer om att stärka EU:s försvar genom att upprätta ett EU-högkvarter som ska leda gemensamma EU-operationer.

Källa - 2016-09-15 11:58

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+