Stå upp för demokratin

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Stå upp för demokratin - På arbetarrörelsens högtidsdag marscherar nazister på Borlänges gator.

Det har fått Mona Sahlin att bege sig till staden för att visa sitt motstånd.

- Inget ställe är viktigare att vara på den första maj i år, säger den förre S-ledaren.

Första maj är en klassisk dag för arbetarrörelsen och runt om i landet talar i dag företrädare från bland annat Socialdemokraterna, LO och Vänsterpartiet. Statsminister Stefan Löfven (S) talar i Göteborg och V-ledaren ­Jonas Sjöstedt i Malmö.

Men i Borlänge har arbetar­rörelsen fått oönskat sällskap - av nazister.

Det är Nordiska Motståndsrörelsen som fått tillstånd att demonstrera under parollen "Mot storfinans och folkför­rädare". Den nationalsocialistiska gruppen har i flera års tid fokuserat på Dalarna och flera av rörelsens ledande företrädare har flyttat till länet. I Ludvika har en man dessutom lyckats kuppa sig till ett mandat i kommunfullmäktige.

"Extra viktigt i år"

Men nazisterna möter motstånd, bland annat från förre ­S-ledaren Mona Sahlin som även är regeringens ­nationella samordnare mot våldsbejakande extremism. Med anledning av nazisternas mobilisering ­beger hon sig i dag till Borlänge och ska tillsammans med försvarsminister Peter Hultqvist (S) ­tala på S-demonstrationen i staden.

- Första maj i Borlänge blir på riktigt på ett sätt som känns ­väldigt angeläget för mig. ­Nazisterna är på riktigt och ­alla i Sverige tar dem inte riktigt på allvar. De har bildat ett parti och försöker nu använda Dalarna till sina syften. Deras paroll på ­första maj är ett klassiskt nazistiskt budskap, säger Sahlin.

Hon menar att första maj-­demonstrationen i år blir ­extra viktig.

- Både högerextremismen och jihadismen växer och flyktingströmmarna har ­varit ­stora. Det försöker våldsamma nazister utnyttja för att skrämma upp folk. De förtjänar inte att tas på allvar men alla som är rädda och oroliga måste få känna att det här är dagen att stå upp för ­demokratin.

För två år sedan demonstrerade högerextrema Sven­­skarnas parti i Jön­köping - under stort tumult. Även då var Sahlin på plats. Nu ser hon hur de höger­extrema miljöerna i Sverige ­blivit allt våldsammare.

"Våga stå upp"

-Det handlar om att våga stå upp mot dem i vardagen, inte bara i högtidstal. Det är många människor i vårt land som är rädda när nazister försöker ­rekrytera ute på skolorna eller när de vandrar på gatorna och ­kallar sig för medborgargarden.

Polisen i Borlänge har kallat in extra personal inför ­dagens manifestationer. Sahlin hoppas att nazisterna motarbetas med slagord och inget ­annat.

-Jag hör till dem som är ­väldigt kritisk mot de som ­låtsas att de ska vara emot nazismen för att de ska ut och slå någon i huvudet. Det är ingenting annat än ett ­problem för demokratin, säger Sahlin.

Källa - 2016-05-01 09:20

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Kirsebergsfängelset mkb
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Björklund flossar
 7. Kuratorn mobulbostäder MKB
 8. Poeten mot fascismen
 9. Angela merkels efterträdare
 10. Bilda regering efter valet

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+