Städade åt IS annars hade familjen svultit ihjäl

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Städade åt IS annars hade familjen svultit ihjäl Senaste nytt om flyktingkrisen

Städade åt IS annars hade familjen svultit ihjäl - Anklagelser om tortyr av barn som misstänks ha kopplingar till IS i Irak och den självstyrande kurdiska regionen (KRG) avslöjas i en rapport.

Brodern till en pojke som dömts till "uppfostringsanstalt" berättar för SvD att hans bror arbetat som städare för IS för att hindra familjen från att svälta ihjäl.

Irakiska och kurdiska rättsväsenden uppges ha gripit och torterat hundratals barn och ungdomar som misstänks ha anknytningar till terrorgruppen IS, enligt en ny rapport av människorättsorganisationen Human Rights Watch. HRW.

Många av anklagelserna om samarbete med IS sägs sakna grund. Barn och ungdomar har genom tvång och tortyr tvingats till falska erkännande, skriver HRW i rapporten.

"Irak och den självstyrande kurdiska regionen KRG:s hårda behandling av barn ser mer ut som blind hämnd för IS-brott än som rättvisa, skriver Jo Becker som är chef för Human Rights Watch avdelning för barns rättigheter i ett pressmeddelande. "Barn som är inblandade i väpnade konflikter har rätt till rehabilitering och återintegration, inte tortyr och fängelse", konstaterar hon i meddelandet.

Human Rights Watch har intervjuat 29 barn som sitter eller har suttit i kurdisk fångenskap. Enligt rapporten är de mellan 14 och 18 år. Många av dem uppger att de erkände kopplingar till IS för att få slut på tortyren, men att de i verkligheten inte hade något eller bara mycket lite att göra med terrorgruppen. Till exempel sa en del av barnen att den enda kopplingen de hade till IS var att de fick religionsundervisning i IS regi. Andra berättade för Human Rights Watch att de arbetade som kockar eller förare, men utöver det inte hade haft vidare engagemang i terrorgruppen.

I rapporten skriver Human Rights Watch att de inte kunde bedöma barnens eventuella engagemang med IS. Men organisationen skriver att säkerhetsstyrkorna i Irak och Kurdistan ofta griper barn baserat på "listor över efterlysa" eller namn som samlats in från andra misstänkta genom förhör och tortyr, eller genom rapporter från familjer som levde i IS-kontrollerade områden. Human Rights Watch menar att anklagelserna kan vara baserad på personlig hämnd och därför inte bör ses som tillräckliga bevis.

Ett av barnen uppger att han utsatts för förhör och tortyr av säkerhetstjänsten i den självstyrande kurdiska regionen (KRG) i slutet av 2017 när han var 14 år. Han berättar i rapportern att han blivit slagen med plaströr och handbunden "som skorpion" (en hand bakom axeln och den andra bakom ryggen) i två timmar.

SvD har varit i kontakt med Jassim, som är bror till en av personerna som intervjuats av HRW. Brodern, som är 18 år nu, greps i september 2017 och dömdes till nio månader på en "uppfostringsanstalt" i Erbil i norra Irak. Jassim säger att hans bror jobbade som städare på en vårdcentral hos IS i staden Hawija under ett par månader.

- Vår stad var belägrad under en lång tid och vi svalt nästan ihjäl. Därför tvingades min bror att arbeta för IS under två månader, säger Jassim till SvD.

Jassim bor tillsammans med sin fru och yngsta bror på ett flyktingläger i Kurdistan i norra Irak.

- Min bror ringde oss för en vecka sedan och berättade att han avtjänat sitt straff och att att han ska flyttas till ett nytt ställe innan han släpps.

Dindar Zeberi, en företrädare för det kurdiska regionala självstyret (KRG), förnekar HRW:s anklagelser i ett pressmeddelande.

Liksom i Sverige pågår just nu i Irak heta diskussioner om hur man ska hantera IS-terrorister och deras familjemedlemmar. I ett telefonsamtal beskriver journalisten Mohib, som inte vill använda sitt riktiga namn, vilka åsikter som finns i hans stad Mosul som var IS starkaste fäste i Irak.

- Vi organiserade en öppen diskussionskväll i februari med en känd irakisk barnboksförfattare. Han hade varit på besök på ett läger för familjemedlemmar till IS-terrorister söder om Mosul. Författaren uppmanade till en mänsklig behandling av särskild barn och kvinnor.

Enligt Mohib ser författaren en risk att skapa en generation av kriminella om man behandlar anhöriga till terroristerna brutalt.

Nu bor hundratals familjer som misstänkts ha kopplingar till IS under svåra förhållanden i olika flyktingläger i Irak. Enligt Mohib skapar tanken på IS-terrorister och deras familjer som kommer tillbaka till stan rädsla hos många. De befarar att de kan begå brott om de tillåts komma tillbaka i framtiden.

- De röster som önskar en mänsklig behandling av IS-terrorister och deras familjer, och framförallt för barn, är få och rädda, medan mer högljudda röster kräver hårda straff för IS-terrorister och deras familjemedlemmar, inklusive barn. De menar att de barnen har sugit i sig IS ideologi, säger Mohib till SvD.

Tf vd, chefredaktör och ansvarig utgivare: Anna Careborg

Politisk chefredaktör: Tove Lifvendahl

Redaktionschef och stf ansvarig utgivare: Maria Rimpi

Redaktionell chef för digitala prenumerationer
och stf ansvarig utgivare: Martin Ahlquist

Chef SvD Nyheter: Mikael Larsson (vik)

Chef SvD Näringsliv: Maria Sundén Jelmini (vik)

Chef SvD Kultur: Lisa Irenius

Postadress Svenska Dagbladet, 105 17 Stockholm

Besök Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Organisationsnummer 902004-3619

Telefon Kundväxel +46 8 618 02 20

Telefon Växel +46 8 13 50 00

Källa - 2019-03-07 16:56

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+