Start för tuff budgetkamp i EU

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Start för tuff budgetkamp i EU - På fredag möts EU-ledarna på toppmöte i Bryssel. Det blir en första batalj om nästa långtidsbudget i EU, den första utan Storbritannien.

Statsminister Stefan Löfven (S) tänker vara "snål". Men förhandlingarna blir tuffa.

När nästa sjuåriga budgetram börjar gälla den 1 januari 2021 har Storbritannien lämnat EU, om planen håller. Det betyder att det blir ett många miljarder stort hål i EU:s budget, vilket gör att budgetförhandlingarna blir ännu mer komplicerade än vanligt.

- Vi tappar också en av våra främsta allierade när det gäller en restriktiv budget, säger Stefan Löfvens statssekreterare Hans Dahlgren i riksdagens EU-nämnd.

Storbritanniens premiärminister Theresa May deltar inte på toppmötet, men Sverige ingår i en grupp av sju länder som vill hålla nere EU-budgeten. Där ingår bland andra Sverige, Tyskland, Danmark och Nederländerna, alltså länder som betalar mer till budgeten än vad som kommer tillbaka i olika stöd. Efter de tyska regeringsförhandlingarna kommer signaler om att Tyskland kan tänka sig att öka budgetramen något, vilket är dåliga nyheter för Sverige.

Stefan Löfven kommer att argumentera för att EU:s budget måste minska när Storbritannien lämnar unionen, att den svenska avgiften måste hållas nere och att budgeten måste bli mer "modern" och satsa på rätt saker. I klartext betyder det mindre pengar till jordbruk och olika regionalstöd.

Men Sverige vill också införa en ny princip.

- Det ska kosta att inte ta ansvar, säger Hans Dahlgren.

Det innebär att länder som inte lever upp till gemensamma åtaganden, till exempel att ta emot flyktingar enligt EU-beslut, inte heller ska kunna räkna med att få stöd. Det kan också handla om att länder inte lever upp till rättsliga principer.

Udden är främst riktad mot Ungern och Polen som förstås motsätter sig dessa idéer.

Eftersom budgeten måste antas enhälligt väntar många, långa förhandlingar, både mellan EU-länderna och med EU-parlamentet. Sverige kan räkna med tufft motstånd mot sin "snåla" linje, men på hemmaplan har regeringen starkt stöd.

- Det finns en bred samsyn mellan regeringen och moderater. Vi tycker lika i de här frågorna, säger Maria Abrahamsson (M) i EU-nämnden.

Och så lät det från alla närvarande partier. V-ledaren Jonas Sjöstedt konstaterade att han var "ovanligt enig" med regeringen.

EU:s långtidsbudget gäller för sju år i taget och sätter ramarna för hur mycket som kan satsas i varje årsbudget. Nuvarande budget, för åren 2014-20, landade kring 960 miljarder euro, med regionalstöd (cirka 35 procent) och jordbruksstöd (knappt 40 procent) som klart största utgifter.

Budgeten föreslås av EU-kommissionen, men fastslås gemensamt av medlemsländerna och EU-parlamentet.

EU:s stats- och regeringschefer väntas hålla en allmän diskussion om lämpliga prioriteringar vid sitt informella toppmöte i Bryssel i februari. Därefter väntar ett särskilt budgetmöte för ländernas finansministrar i Sofia i mars. I maj kommer sedan kommissionens budgetförslag. Den slutliga budgeten väntas dock bli spikad tidigast under 2019.

Källa - 2018-02-21 10:57

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+