State of the union

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

State of the union - I dag höll EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker sitt state of the union-tal inför Europaparlamentet. Med mindre än nio månader kvar till valet till Europaparlamentet, varefter en ny kommission tillträder, bör fler intressera sig för talet.

Det här är en text från SvD Ledare. Ledarredaktionen är partipolitiskt oavhängig med beteckningen obunden moderat.

Mot bakgrund av brexit och auktoritära tendenser i bland annat Ungern utgjorde talet till viss del ett försvar av EU som ett fredsprojekt och för europeiska värden såsom den liberala demokratin, rättsstat och enighet. Juncker uppmanar européer att förkasta "ohälsosam nationalism" och att omfamna "upplyst patriotism". Men talet var även en genomgång av reformer som kommissionen vill se framöver.

Att slå vakt om de västerländska värderingar och det system som bidragit till stabilitet och välstånd i vår del av världen är lovvärt. Men strategin att möta populism med mer makt centrerad till Bryssel riskerar att bli kontraproduktiv. Juncker vill bland annat sänka kraven för att få igenom skatteförslag från kvalificerad till enkel majoritet. När populism och auktoritära krafter mobiliserar sig behöver vi starkare konstitutionella begränsningar, inte svagare.

I talet lyfte Juncker visserligen flera områden där EU kan göra mycket nytta som att öppna upp för mer handel, att rusta upp den yttre gränsen och att förbättra återvändandet av flyktingar. Dock yrkades på att omvandla intentionerna från toppmötet i Göteborg, som Sverige stod värd för, till lagstiftning. Trots att statsminister Stefan Löfven (S) lovat att ingen reell lagstiftning skulle resultera från toppmötet. Regeringens förhoppning var måhända att få sola sig i internationell politiskt glans men i stället står vi nu inför risken av att överlämna delar av arbetsmarknadslagstiftningen till EU.

Sveriges engagemang i EU har under utrikesminister Margot Wallström (S) negligerats till förmån för att säkra en plats i FN:s säkerhetsråd, med oklar fördel för Sverige. Lyckas de borgerliga politikerna spela korten rätt kan vi åter ha en regering som förmår prioritera EU och värna svenska intressen i samarbetet. Och om nio månader har svenska folket dessutom möjlighet att välja fler representanter till Europaparlamentet som slår vakt om subsidiariteten och samarbetet samtidigt.

Källa - 2018-09-12 17:24

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+