Statligt stöd gör att vi kan sänka hyror

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Statligt stöd gör att vi kan sänka hyror - Ett tätt samarbete mellan kommun och fastighetsägare kombinerat med statligt investeringsstöd ger fler människor möjlighet till en egen bostad. I Malmö blir detta nu verklighet, skriver Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) och Olof Andersson, vd för fastighetsbolaget Trianon.

Den 1 april sänker fastighetsbolaget Trianon hyrorna för hyresgästerna i det nybyggda bostadskvarteret Vårsången, i Lindängen, ett klassiskt miljonprogramsområde beläget i södra Malmö. För en ett ungt par som bor i nybyggd tvåa sänks hyran med cirka 500 kronor i månaden till 6 516 kronor i månaden och för en flerbarnsfamilj som bor i en nybyggd femma sänks hyran med 750 kronor i månaden till 11 232 kronor i månaden. Detta är möjligt tack vare det nationella investeringsstödet och ett gott samarbete mellan staden och fastighetsbolaget med en uttalad gemensam ambition att redan från början att hålla rimliga hyror.

Det här är en argumenterande text med syfte att påverka. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Kritiken mot investeringsstödet för att stimulera byggandet av billiga hyresbostäder har kommit från flera håll och började långt innan det infördes. Stödet har beskrivits som en "missriktad åtgärd", som inte "träffar de som verkligen behöver det", som "riskerar att hämma bostadsmarknadens funktion", som kan "öka kostnaderna för nybyggnation" och som innebär att regeringen "ger bort pengar till byggbolagen".

I ljuset av detta vill vi tillsammans förmedla en något annorlunda bild av investeringsstödet utifrån våra erfarenheter i Malmö.

De senaste årtiondena har Malmö vuxit kraftigt, med cirka 5 000 Malmöbor per år. Samtidigt har staden genomgått en stor omvandling som bland annat har drivits på genom nybyggnationer i västra delarna av Malmö, inte minst i Västra hamnen och Hyllie.

Sedan dess har staden, såväl i kommunala styrdokument som i externa sammanhang, tydligt deklarerat att den fortsatta utvecklingen av Malmö handlar om att bygga Malmö helt och se till så att hela staden och att alla Malmöbor tar del av utvecklingen. När det kommer till bostadsbyggande innebär det konkret att det både behöver byggas fler bostäder till rimliga hyror och att nybyggnation och stadsutvecklingen ska ske i hela staden. Samtidigt är det tydligt för oss att traditionella arbetssätt inte räcker på långa vägar för att nå dessa mål.

Därför har såväl fastighetsägare som staden vidtagit en rad olika åtgärder. Efter en akut flyktingsituation under hösten 2015 har staden satsat stort på kommunens mark- och planeringsarbete, i syfte att snabba på handläggningsprocesserna för att möta utbyggnadsbehoven kopplat till en snabb befolkningsökning. Därför är det också glädjande att 2017 års siffror visade på rekordhöga nivåer då 4 900 bostäder beviljades bygglov och närmare 4 300 bostäder påbörjades.

Staden och fastighetsägare har tillsammans sökt kreativa lösningar som kan stimulera byggandet av fler bostäder och i olika delar av staden. Ett sådant exempel är kommunens och Trianons tomträttsavtal för nyproduktion för just kvarteret Vårsången som innefattar en betalningstrappa på avgälden med stegvis prisökning under de första åtta åren. Denna trappa har bidragit till att Trianon har kunnat investera i ett område där det inte har byggts på över 30 år, samtidigt som man också har skapat jobb åt arbetslösa i området. Under själva produktionen i Vårsången fick arbetslösa jobb som ett resultat av Trinanons sociala klausuler gentemot underleverantörer, men sammantaget har utvecklingen av Vårsången genererat 35 nya arbetstillfällen om man även räknar in städ, fastighetsskötare, etc.

I tillägg till vårt lokala arbete har det statliga investeringsstödet för att stimulera fler hyresrätter inneburit att det är lättare att:

Det statliga investeringsstödet bidrar till att Trianon idag kan sänka hyrorna i Vårsången och gör det är möjligt att gå vidare med att bygga nya bostäder även i Rosengård i Malmö.

Våra exempel visar att ett tätt samarbete mellan kommun och fastighetsägare kombinerat med aktiva statliga åtgärder kan bidra till att fler ges möjlighet till en egen bostad och att vi dessutom kan använda en byggboom till att skapa mer integrerade städer. Det är viktigt för hela Sverige.

Katrin Stjernfeldt Jammeh (S)
kommunstyrelsens ordförande i Malmö

Olof Andersson
VD Trianon

Källa - 2018-03-28 08:30

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+