Statsvetare Tyder på spricka i regeringen

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Statsvetare Tyder på spricka i regeringen Senaste nytt om flyktingkrisen

Statsvetare Tyder på spricka i regeringen - Gustav Fridolin, språkrör för Miljöpartiet, betonar att Magdalena Anderssons uttalande kring asylsökande inte är regeringens syn. Andersson sade i en intervju med Dagens Nyheter kring integrationsproblem bland annat om asylsökande att de "personerna har större möjligheter om de söker sig till något annat land".

Fridolin anser att den svenska modellen är ett öppet land, som han är beredd att stödja.

- Det som är intressant är att det är en öppen spricka i regeringen. Finansministern är ju inte vem som helst, utan den viktigaste ministern näst efter statsministern. När han säger att hon inte företräder regeringen så tyder det på att det finns en mycket djup spricka, och det ska bli intressant att se vart den här utvecklingen tar vägen. En regering kan inte vara trovärdig och ha en öppen konflikt i en så viktig fråga, det är ett stort problem som man måste lösa, säger Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet.

Han betonar att det inte främst behöver ligger strategiska skäl bakom Anderssons uttalande.

- I det här fallet så tror jag att man ska utgå ifrån att det är en övertygelse i sakfrågan i första hand: att det är en analys som S-ledningen gjort i den här frågan - att det är svårt att klara integrationen. Sedan har också det politiska landskapet ändrats ganska mycket under några år nu. Vi kan se att S är tillbaka vid sin tidigare politik när det gäller migrationsfrågorna som bygger på en reglerad invandring. Man betonar värdeord som ansvar, ordning och reda. Det är naturligtvis en konsekvens av att opinionen också förändrats, säger Möller.

Han är samtidigt tveksam till Gustav Fridolins tolkning av vad den svenska modellen är.

Källa - 2017-12-22 15:10

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Folkmordet i rwanda
 2. Ensamkommande gymnasiestudier
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Björklund flossar
 7. Kuratorn mobulbostäder MKB
 8. Poeten mot fascismen
 9. Angela merkels efterträdare
 10. Bilda regering efter valet

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+