Statsvetaren om SDs tapp Svår position att förklara

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Statsvetaren om SDs tapp Svår position att förklara - Väljarflykt till KD ligger troligen bakom SD:s nedgång i den senaste SvD/Sifo-mätningen inför EU-valet, tror statsvetaren Magnus Blomgren. Liberalerna är ensamma på sin EU-vänliga borgerliga flank - men riskerar ändå att missa platser i EU-parlamentet.

Sverigedemokraternas tapp är den enda statistiskt säkra förändringen i den senaste SvD/Sifo-mätningen inför EU-valet. Enligt statsvetaren Magnus Blomgren, docent vid Umeå universitet, finns det flera tänkbara förklaringar till nedgången.

En är att en del tidigare SD-väljare som vill lämna EU insett att SD numera vill vara kvar i unionen. Men framför allt tror han att SD:s tapp är en följd av hur den allmänna politiska debatten går i Sverige.

- Där har SD hamnat lite vid sidan av diskussionen och min tolkning är att SD främst tappar till KD, säger Magnus Blomgren.

Han påpekar också att KD är profilerat i EU-frågorna. Och jämfört med SD har KD en enklare position att förklara.

- SD säger ju att de egentligen inte vill vara med i EU men att vi kan vara det i alla fall.

Enligt Sifo-mätningen fortsätter Liberalerna att gå dåligt och riskerar nu att förlora båda sina platser i Europaparlamentet. Det är extra jobbigt för ett parti som profilerat sig som väldigt EU-vänligt.

- De är ensamma på sin flank och borde kunna ta en hel del EU-vänliga borgerliga väljare. Men det gör de inte och det är märkligt. Liberalerna flyger helt enkelt inte, säger Magnus Blomgren.

Däremot ser han en tydlig koppling till EU i Miljöpartiets siffror. Partiet går betydligt bättre i opinionen inför EU-valet än i Riksdagsvalet, och det beror på att många väljare kopplar EU till miljöfrågan.

- EU har stort inflytande över miljön och har tydliga verktyg för att göra mer på miljöområdet. Så det är inte fel av väljarna att koppla miljöfrågan till EU-valet, säger Magnus Blomgren.

Men MP och miljöfrågan är undantaget. I övrigt är valrörelsen inför EU-valet mer är en spegling av inrikespolitiken, enligt Blomgren.

Partier som går bra i inrikesfrågor får ofta också stöd i EU-valet. Och det beror bland annat på att partierna inte pratar så mycket om EU-frågorna.

- Vad ska väljarna egentligen säga om partiernas EU-politik? Det kommer ju inte fram så mycket i valrörelsen. Undantaget är Liberalerna men för dem går det ju inte bra i alla fall, säger Magnus Blomgren.

Nu finns det, enligt Magnus Blomgren, egentligen gott om viktiga frågor att diskutera inför EU-valet. Vid sidan av miljön handlar det till exempel om synen på en bankunion och på hur EU framöver ska hantera ekonomiska kriser som dyker upp.

En del EU-länder, inte minst Frankrike, driver också på för ett ökat försvarssamarbete och för att satsa mer på den europeiska försvarsindustrin.

- Försvarssamarbetet är en jättestor fråga och det är väldigt märkligt att det inte finns mer diskussion om det i Sverige, säger Magnus Blomgren.

Till det kommer migrationskrisen och vad EU ska göra om man inte kan komma överens om hur flyktingmottagandet ska hanteras. Det finns ju väldigt olika syn på om medlemsländerna ska tvingas ta emot flyktingar enligt något slags kvotsystem.

- Om det inte blir några bindande kvoter, vad gör partierna då? Vilken är deras plan B? Det borde väljarna kunna få svar på, säger Magnus Blomgren.

Tf

Källa - 2019-05-11 12:46

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+