Stockholm klarar inte kvot för nyanlända Utmaning

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Stockholm klarar inte kvot för nyanlända Utmaning Senaste nytt om flyktingkrisen

Stockholm klarar inte kvot för nyanlända Utmaning - Enligt anvisningslagen ska Stockholms kommun ge bostäder åt 2 800 nyanlända personer under 2016. Med bara fem veckor kvar av året har bara cirka 600 boenden skaffats fram. Bilden överensstämmer med läget i landet. 45 kommuner har inte ens tagit emot hälften av sin kvot.

Sedan i mars gälleranvisningslagen som tvingar Sveriges 290 kommuner att fram till årsskiftet ta emot 21 700 personer som har fått uppehållstillstånd. När det bara är drygt en månad kvar har bara 57 procent tagits emot, enligt Sveriges Radios Ekot.

- Det är en jättestor utmaning. Att modulhusen överklagades och försenas gjorde det inte lättare, säger Ömer Oguz, pressekreterare åt Stockholms finansborgarråd Karin Wanngård (S), till SvD.

I Stockholm pågår en upphandling av enklare boenden som vandrarhem. Kollektiva boendeformer undersöks. Även privatpersoner har uppmanats hyra ut rum till nyanlända. Men bara ett 70-tal intresserade har anmält intresse.

Hur huvudstadskommunen ska kunna skaka fram boenden till de 3 400 nyanlända som kvoten för 2017 utgör står skrivet i stjärnorna.

Kranskommuner som Tyresö, Ekerö och Täby är också långt ifrån att uppfylla sina kvoter.

Liberalerna i Stockholm har föreslagit en anpassning av hyresersättningen som Stockholms stad ger till privatpersoner som hyr ut ett rum. Vilket skulle göra det ekonomiskt gynnsamt även för boende i innerstaden att hyra ut. L vill även att kommunstyrelsen ska undersöka möjligheterna att överta Migrationsverkets boendeni Stockholmsområdet samt att de som bygger Attefallshus ska kunna ges speciell ersättning vid uthyrning.

Allra sämst i landet på att skaffa fram boenden är Gällivare, där bara sju nyanlända har tagits emot av 55, enligt Ekot.

Bäst är flera små kommuner som tagit emot två till tre gånger fler än vad lagen kräver, men de har å andra sidan att ta emot bara mellan 10 och 15 nyanlända. Bland de kommuner som måste ta emot mer än hundra, leder Östersund, som redan har överskridit sin kvot.

Peter Danielsson, moderat kommunalråd i Helsingborg, menar dock att det är en skev bild som lyfts fram. Han påpekar att kommunerna tar emot betydligt fler nyanlända som flyttar till Sverige utanför det statliga anvisningssystemet.

- Det är tusentals fler personer som flyttar själva hit när de har fått uppehållstillstånd än dem vi tar emot via kvoten. Men kvoten innebär att det är stadens ansvar att ordna bostäder och det ärsvårt i en stad som Helsingborg som växer väldigt snabbt och där vi också har bostadsbrist, säger Danielsson till Ekot.

Siffror från Migrationsverketvisar också att de nyanlända som har flyttat till en kommun på egen hand i år är drygt 32 000 personer. Det är nästan tre gånger fler än de som har anvisats av staten. Det handlar dels om asylsökande som valt bort migrationsverkets boenden, så kallade EBO, och dels om anhöriga till nyanlända.

- Det blir väldigt svårplanerat om man får bara ensamma män utan att veta vad som dyker upp bakom varje sådan man, om det kommer en familj, hur många barn, så det blir väldigt svårt, säger Peter Danielsson.

Källa - 2016-11-24 07:26

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+