Stockholms bästa frizoner byggs bort

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Stockholms bästa frizoner byggs bort Senaste nytt om flyktingkrisen

Stockholms bästa frizoner byggs bort - Nobelberget ska rivas och på Slakthusområdet byggs bostadsrätter. Jag fruktar att Stockholms kultur- och klubbliv därmed förlorar terräng som aldrig kommer att återvinnas.

Samtidigt som jag flyttade till en lägenhet vid Gullmarsplan strax söder om Söder formligen exploderade området i olika former av kul.

Detta är en personligt skriven text. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Plötsligt sjöd det av klubbar, nya konsertlokaler och mängder av närbesläktat tilltalande kulturevenemang.

De här två händelserna var, till min enorma besvikelse, inte det minsta relaterade med varandra.

Men oavsett vart jag hade flyttat så hade jag oftare än någonsin tidigare blivit tvungen att ta mig hitåt, mot Slakthusområdet och Sickla, eftersom det var här en så stor del av de artister jag ville se på scen och de dj-er jag ville höra hamnade.

I synnerhet inom alla former av dansmusik: house, techno, reggae, hiphop och grime.

Det kändes nästan som en genomtänkt frizon för moderna kulturyttringar planerades av någon smart person med den så ovanliga kombinationen makt och god smak.

Traditionsenligt har ju Stockholm varit en stad med till synes oomkullrunkeliga fördomar kring just de musikaliska konstyttringar jag just nämnde:

Det här är farliga grejer och det kan, jag säger kan, förekomma narkotikabruk om det spelas reggae eller techno. Faktum är att all musik i baktakt automatiskt förvandlar unga människor till påtända våldsknarkare! Och på drill-konserter har alla armborst i innerfickan och dödar varandra, det vet väl alla?

Ungefär så har det låtit så länge jag kan minnas.

Så just därför har det framstått som så oväntat modernt när alla klubbar i Slakthusområdet och det hyfsat närbelägna Nobelberget kändes som en smått perfekt - och, trodde jag, permanent - kompromiss.

Slakthusområdet utvecklades till en logisk nattdestination för alla med ens det minsta intresse för ny musik och Nobelberget kan vara den konsertlokal i Stockholm som på så många vis kändes så skräddarsydd för framträdanden av, säg, Skee Mask The Slump God, Skepta och Stormzy. För att inte tala om inhemsk hiphop och r’n’b,

Men i Slakthusområdet ska det byggas lyxiga bostadsrätter. Det påstås att detta knappt ska drabba kulturutövandet i området. Vad tror du? Kommer bostadsrättföreningarna att uppskatta - eller ens acceptera - det milda dunkandet från näsblodstechno eller en ljuvligt brölande Buju Banton vid sisådär 03. 45-tiden?

På måndag ska Nobelberget rivas.

För några år sedan avbröts Nobelbergets klubbverksamhet under en period för att istället agera flyktingboende i regi av Refugees Welcome. Se där, vilken älskvärd symbios!

På sociala medier vaggas jag in i illusionen att musiken snart ska leva vidare i Sickla, att rivningen av själva byggnaden bara är nödvändig för att ett nytt "Nobelberg" snart ska återuppstå på samma plats.

Jag håller förstås tummarna. Men jag har också lärt mig hur det nästan undantagslöst låter annorlunda när uråldriga lokaler där dancehall- eller house-entusiaster har fått verka på nåder ersätts av nybyggen.

Då är det alltid någon styrelseledamot som tycker att det vore så mycket mysigare att hyra ut lokalen till någon trevlig multinationell kafékedja. Eller varför inte till ett hälsosamt gym?

Tf vd, chefredaktör och ansvarig utgivare: Anna Careborg

Politisk chefredaktör: Tove Lifvendahl

Redaktionschef och stf ansvarig utgivare: Maria Rimpi

Redaktionell chef för digitala prenumerationer
och stf ansvarig utgivare: Martin Ahlquist

Chef SvD Nyheter: Mikael Larsson (vik)

Chef SvD Näringsliv: Maria Sundén Jelmini (vik)

Chef SvD Kultur: Lisa Irenius

Postadress Svenska Dagbladet, 105 17 Stockholm

Besök Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Organisationsnummer 902004-3619

Telefon Kundväxel +46 8 618 02 20

Telefon Växel +46 8 13 50 00

Källa - 2019-01-10 17:18

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Angela merkels efterträdare
 8. Bilda regering efter valet
 9. Flyktingkaravanen
 10. Fabian fjälling

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+