Stoppa utvisningarna till Afghanistan

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Stoppa utvisningarna till Afghanistan Senaste nytt om flyktingkrisen

Stoppa utvisningarna till Afghanistan - Ovissheten för ungdomar från Afghanistan är nu stor. Det råder oklarhet kring gymnasielagen. Om lagen havererar på juridiska grunder kräver vi en amnesti för denna grupp, skriver Annkarin Sundqvist och Stellan Welin.

Som medlemmar i volontärnätverket i Sotenäs kommun har vi under lång tid kommit nära den grupp av ungdomar från Afghanistan som inte anses ha asylskäl och som nu vistats i kommunen i nästan tre år. De flesta kom som minderåriga och skulle enligt dåvarande praxis ha fått uppehållstillstånd. Nu drog asylprocessen ut på tiden och de flesta blev över 18 år, antingen på "naturlig" väg eller genom åldersuppskrivning.

Det här är en argumenterande text med syfte att påverka. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

När deras asylprövning efter mycket lång tid gjordes bedömdes de enligt vuxnas regler. De flesta fick avslag. Den stora majoriteten av dem har ingen kontakt i Afghanistan och många har aldrig levt i landet utan som papperslösa i Iran. De flesta som känner dessa ungdomar delar inte Migrationsverkets bedömning om deras asylskäl.

De har levt och lever i stor oro och ovisshet om sin framtid. Flera skulle kunna söka tillfälligt uppehållstillstånd enligt nya gymnasielagen, men har också här lämnats i ovisshet på grund av lagens juridiska status. Just nu är det inte klart hur Migrationsöverdomstolen ställer sig till lagen. I värsta fall kan de underkänna lagen, även om det är mycket ovanligt att domstolar gör sådant.

Om lagen hade fungerat hade de nu börjat skolan. I vissa kommuner får de börja ändå, i andra inte. Efter att ha sökt under gymnasielagen har utvisningsbeslutet inhiberats, men de har ännu inte beviljat det tillfälliga uppehållstillstånd som skulle gälla under studierna. Det råder därför oklarheter kring försörjningsläget, eftersom de nu varken räknas som asylsökande eller har uppehållstillstånd.

För vissa i gruppen av ensamkommande är ovissheten av en annan art. De vet att de inte kommer i fråga för den nya gymnasielagen. De har kommit för sent, det vill säga efter den 24 november 2015, eller också har det varit för kort tidsperiod mellan asylansökan och beslut. Det handlar inte sällan om några få dagar mindre än de 15 månader som krävs eller att ha registrerats någon dag för sent. Vi känner ungdomar som råkat ut för detta och ser hur omänskligt det är.

Senaste veckan har vi nåtts av mycket oroande nyheter om säkerhetsläget i Afghanistan. Talibanerna har intensifierat sina terrorattacker. I Ghazni har strider dödat mer än 250 människor och i skolattacken i Kabul krävdes nästan 50 liv. Det är framför allt gruppen hazarer som drabbas. Till denna folkgrupp hör den absolut största delen av de flyktingar från Afghanistan som kommit till Sverige.

Med anledning av denna utveckling efterlyser Jan Eliasson en ny bedömning av säkerhetsläget i Afghanistan. Olli Ruohomäki, rådgivare till Finlands utrikesminister och Afghanistanexpert, varnar för att utvisa människor dit på grund av det kraftigt försämrade säkerhetsläget. Det kan utbryta kaos när som helst, särskilt nu när det snart är val i landet.

Med anledning av det försämrade säkerhetsläget har både Italien och Frankrike stoppat utvisningarna för närvarande.

Vi anser därför att ett stopp för utvisningar till Afghanistan är absolut nödvändigt. Låt dessa ungdomar som faller utanför gymnasielagen få en chans att studera. Se till att få gymnasielagen på plats. Om lagen havererar på juridiska grunder kräver vi en amnesti.

Annkarin Sundqvist
psykolog, volontärgruppen i Sotenäs
Stellan Welin
professor emeritus, volontärgruppen i Sotenäs

Källa - 2018-08-28 15:30

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Angela merkels efterträdare
 8. Bilda regering efter valet
 9. Flyktingkaravanen
 10. Fabian fjälling

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+