Stoppade migranter nu ställs de inför rätta

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Stoppade migranter nu ställs de inför rätta Senaste nytt om flyktingkrisen

Stoppade migranter nu ställs de inför rätta - Iklädda polisliknande uniformer blockerade de migranternas väg över den fransk-italienska gränsen i Alperna i fjol. Nu ställs tre ledare för den högerextrema rörelsen Génération Identitaire inför rätta.

Den 21 april 2018 anlände ett hundratal aktivister till passagen Col de l'Échelle, som förenar italienska Piemonte med Névache i den franska regionen Hautes-Alpes. Med sig hade de banderoller och stora rullar brandgula plaststaket. De skanderade, poserade för bilder och tände facklor.

De klarblå vinterjackorna bar alla samma symbol på bröstet, som bestod av två ord: "Defend Europe". Försvara Europa.

Aktivisterna tillhörde Génération Identitaire, en nyfascistisk aktivistgrupp som grundades i Frankrike 2012, och som i dag har undergrupper i flera europeiska länder. De kallade sin aktion "symbolisk", och sade att de hade en enda avsikt - att förmå den franska regeringen att förhindra migranter att ta sig över gränsen från Italien.

- De ekonomiska migranterna blir fler och fler, och de gör så att vi förlorar vår franska och europeiska identitet, sade en talesperson för rörelsen till Euronews i fjol.

Med hjälp av ett flera hundra meter långt staket blockerade gruppen av passagen. De patrullerade sedan området i jakt på migranter med hjälp av bilar, drönare och två chartrade helikoptrar, enligt tidningen Le Parisien. Aktiviteten fortsatte sporadiskt i flera månader.

På torsdagen inleddes rättegången mot tre av Génération Identitaires medlemmar i en domstol i staden Gap i Hautes-Alpes - bland dem en av ledarna Romain Espino.

De åtalas för att ha försökt "skapa förvirring" hos befolkningen om att de hade offentliga uppdrag, eftersom gruppens blåa uniformer, helikoptrar och bilar lätt kunde tolkas som att de tillhörde en polisstyrka. Brottet kan ge upp till ett års fängelse och böter upp till motsvarande runt 150 000 kronor, enligt Le Parisien.

Gränsen mellan Italien och Frankrike är i princip stängd sedan 2015. Men hårdare lagar för migranter som blivit nekade asyl i Italien har fått fler att försöka ta sig över till Frankrike, enligt PBS.

Vägen via Col de l'Échelle är en lika fientlig som välkänd passage. Den täta växtligheten och de stora vidderna gör det lättare att passera utan att bli upptäckt av gränsbevakningen. Ändå beräknas Alpernas kalla klimat kräva flera migranters liv varje år, skriver Reuters.

I november dömdes sju aktivister i samma domstol i Gap - då för att ha hjälpt ett tjugotal migranter att undvika aktivisterna från Génération Identitaire och ta sig över gränsen.

Génération Identitaire, grundat 2012, är en nyfascistisk fransk aktivistgrupp.

Rörelsen härstammar från en filosofisk falang inom den franska fascismen, identitarismen, som växte fram under 60-talet. Den betraktas i dag som en modern del av den franska Nya högern. Identitärer motsätter sig etnisk mångfald och säger sig vilja slå vakt om en gammal, tväreuropeisk kultur och identitet. En tydlig ledargestalt för rörelsen är den franske författaren Guillaume Faye, som avled tidigare i år.

I dag finns rörelsen även i Tyskland, Österrike, Italien och Storbritannien.

2017 chartrade en grupp ur Génération Identitaire skeppet C-Star och seglade ut på Medelhavet med banderoller som "Försvara Europa" och "Aldrig i livet - EU är inte ert hem". Tanken var att hindra de räddningsfartyg som patrullerade Medelhavet att rädda flyktingar och migranter i sjönöd.

Men båten stötte snabbt på problem då lokalbefolkningen i Tunisien, Grekland och Italien vägrade låta dem tanka. Aktionen avslutades veckan därpå.

Källor: Expo, med flera

Tf vd, chefredaktör och ansvarig utgivare: Anna Careborg

Politisk chefredaktör: Tove Lifvendahl

Redaktionschef och stf ansvarig utgivare: Maria Rimpi

Redaktionell chef för digitala prenumerationer
och stf ansvarig utgivare: Martin Ahlquist

Chef SvD Nyheter: Mikael Larsson

Chef SvD Näringsliv: Maria Sundén Jelmini (vik)

Chef SvD Kultur: Lisa Irenius

Postadress Svenska Dagbladet, 105 17 Stockholm

Besök Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Organisationsnummer 902004-3619

Telefon Kundväxel +46 8 618 02 20

Telefon Växel +46 8 13 50 00

Källa - 2019-07-11 17:47

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+